x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Paradox la Cotroceni. Iohannis, în oglindă cu situația în care s-a aflat, el însuși, în anul 2009

Paradox la Cotroceni. Iohannis, în oglindă cu situația în care s-a aflat, el însuși, în anul 2009

de Ion Alexandru    |    06 Feb 2020   •   08:38
Paradox la Cotroceni. Iohannis, în oglindă cu situația în care s-a aflat, el însuși, în anul 2009

Președintele Klaus Iohannis, artizanul planului de răsturnare a Cabinetului Dăncilă, de impunere a unui guvern liberal de tranziție, care să-i asigure realegerea în funcția prezidențială, și al sacrificării propriului Executiv, pentru a forța alegerile anticipate, s-a aflat, el însuși, în situația de a fi respins pentru ocuparea funcției de prim-ministru, deși era susținut de o largă majoritate în Parlament. În volumul „Pas cu pas”, Iohannis povestește cum a trăit acest episod. „În octombrie 2009, după căderea Guvernului Boc, am fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL și minorități pentru postul de premier. Scopul era să formez un guvern tehnocrat, care să gestioneze problemele economice ale momentului și să asigure organizarea de alegeri prezidențiale. Președintele Traian Băsescu l-a preferat, în schimb, pe Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR”, își amintește actualul președinte. 

Iohannis afirmă că „faptul că Traian Băsescu nu m-a nominalizat în toamna lui 2009 nu m-a surprins, dar m-a deranjat. Știu și de ce a făcut-o: din rațiuni politice, care nu au ținut de mine, ci de ceea ce a vrut el să se întâmple în alegeri. Evident, a vrut un guvern al lui, care să organizeze alegerile, si nu un guvern de-al Opoziției. Nu a încălcat Constituția, dar cred că s-a situat în afara percepției general valabile în Europa”.

×