x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii penali

Parlamentarii penali

20 Mar 2004   •   00:00

In cei 14 ani care s-au scurs de la Revolutie, sapte parlamentari au fost adusi in fata Justitiei, pentru diferite infractiuni. Nici unul dintre ei insa nu a fost condamnat definitiv pentru ca procesele treneaza.

Pedepsirea parlamentarilor nu era o procedura simpla pana anul acesta. Inainte de revizuirea Constitutiei, alesii beneficiau de imunitate parlamentara, nu numai pentru voturi si opinii politice, ci si pentru fapte de natura penala sau contraventionala. Ei nu puteau sa fie trimisi in judecata decat cu acordul Camerelor din care fac parte. Vechea Constitutie impunea o procedura de ridicare a imunitatii parlamentare in vederea trimiterii in judecata, care se putea intinde usor pe o perioada de cinci luni, din momentul in care ministrul Justitiei "cerea" un anume ales pentru a fi judecat. Doar doi dintre alesii "certati" cu justitia au fost trimisi in judecata, respectand prevederile Constitutiei revizuite, deputatul Robert Raduly si senatorul Traian Rece. In acest moment, legea fundamentala prevede trimiterea in judecata a parlamentarilor fara acordul Camerelor din care acestia fac parte, rezumandu-se doar la informarea plenului ca un parlamentar este cercetat penal.

Falsificare de ordine de plata

In luna ianuarie a anului trecut, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost condamnat pentru inselaciune, dupa o ancheta ce a durat 7 ani. Sentinta data de Curtea Suprema de Justitie prevede 3 ani de puscarie si plata unor despagubiri de 2.200 de miliarde lei, adica aproape 67 de milioane de dolari, pentru acoperirea prejudiciului produs BRD. Fostul deputat nu este insa incarcerat, pentru ca dosarul se afla in recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand termen pe 22 martie 2004. In perioada 1991-1994, Gabriel Bivolaru si Mona de Freitas au infiintat zece societati comerciale, pe care Bivolaru le administra. Cele zece societati si-au deschis conturi la sucursalele si filialele BRD si BCR. In perioada martie-iunie 1992, Bivolaru a emis 25 de cecuri false in care a mentionat o suma mai mare decat cea existenta in cont. In perioada decembrie 1994 - martie 1995, fostul deputat a mai intocmit 24 de ordine de plata false. A contrafacut stampila BRD din Bucuresti si semnatura administratorului de cont, trimitand ordinele BRD - Filiala Sinaia pentru incasarea banilor. Trimiterea sa in judecata a fost mult timp amanata pentru ca deputatii nu au acceptat prea usor ridicarea imunitatii parlamentare a colegului lor. Prima cerere de ridicare a imunitatii a fost depusa in aprilie 1997, dar a fost respinsa de Camera Deputatilor, iar a doua, depusa in octombrie 1997, a fost aprobata abia in martie 1999. Bivolaru a beneficiat din plin si de girul pedeseristilor, care, la primele audieri, au facut zid viu in jurul Parchetului General, in frunte cu actualul premier Adrian Nastase, pentru a-si sprijini colegul "persecutat ".

Record la insulta si calomnie

Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor este cel mai anchetat parlamentar. I s-au intocmit 19 dosare penale, majoritatea pentru insulta si calomnie si i s-a ridicat imunitatea parlamentara de trei ori. Pentru prima oara, imunitatea lui Vadim a fost ridicata pentru a putea fi judecat in procesul de calomnie intentat de ziarista Rodica Chelaru, la finalul caruia, a fost obligat la plata unor despagubiri morale de 400 de milioane de lei. In 1998, ministrul de Justitie, Valeriu Stoica, a cerut ridicarea imunitatii lui Vadim, pentru 11 dosare, in care acesta era acuzat de ofensa adusa autoritatii, insulta si calomnie. Alte sapte dosare, in care C.V. Tudor era invinuit de calomnie si insulta se mai afla pe rolul Parchetului Curtii Supreme de Justitie, iar pe unul dintre ele, deschis de fostul consilier prezidential Dorin Marian, Vadim l-a castigat chiar saptamana trecuta. In 2001, Senatul a decis iar ridicarea imunitatii parlamentare a liderului PRM pentru a putea fi judecat in dosarul "Hamas", pentru raspandirea de informatii false. Vadim afirmase ca 108 luptatori palestinieni au fost antrenati pe teritoriul Romaniei, inainte de 1996. Dosarul este in curs de solutionare la Curtea Suprema de Justitie.

Saulea, in tandem cu Vadim

Afirmatiile lui Vadim privind antrenarea a 108 luptatori palestinieni pe teritoriul romanesc, inainte de 1996, au fost sustinute si de catre deputatul PRM DanutSaulea. Fost ofiter SPP, el a declarat ca la poligonul SPP de la Branesti, au fost instruiti luptatori teroristi ai Organizatiei Hamas. Saulea a fost acuzat de comunicare de informatii false, i s-a intocmit dosar penal si i-a fost ridicata imunitatea la 8 octombrie 2002. Deputatul peremist a incercat diverse tertipuri pentru a scapa de judecata, sustinand ca procurorii nu au suficiente probe in cazul sau. Mai mult, el a facut apel la Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pentru a-l apara, sustinand ca este persecutat pe nedrept.

Fugit de la locul accidentului

Deputatul PSD Luca Stefanoiu are pe constiinta un copil de cinci ani, pe care l-a lovit cu masina Camerei Deputatilor. Acum doi ani, pe drumul catre casa, la intrarea in Baia Sprie, pesedistul l-a lovit pe baiat, care se juca pe trotuar si nici macar nu a catadicsit sa opreasca. Pe asfalt, la locul accidentului, nu a ramas nici o urma de frana, iar alcoolemia deputatului a fost calculata de medicii legisti la 0,7 la mie. Stefanoiu s-a jurat ca nu a pus alcool in gura, afirmand ca, inainte sa se urce la volan ar fi mancat doua mere. Ulterior si-a schimbat declaratia, trecand de la mere la castraveti murati. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca deputatul nu numai ca "mancase mere", dar si conducea cu o viteza mai mare decat cea legala. Pesedistul a dat vina pe Dacia SuperNova primita de la Parlament, sustinand ca a franat brusc, iar masina a pierdut directia. A folosit in apararea sa opinia de "expert" a unui deputat fost pilot de curse, Mircea Bucur, potrivit caruia "la acest tip de autoturisme, puterea motorului nu este corelata cu greutatea caroseriei si, din acest motiv, nu au stabilitate in momentul actionarii franei de serviciu". Cu toate acestea, anchetatorii au conchis ca deputatul Luca Stefanoiu este vinovat de uciderea victimei. S-a dispus anchetarea lui in stare de libertate pentru infractiunea de ucidere din culpa, iar procesul se afla inca in desfasurare.

Complicitate la delapidare

Senatorul Traian Rece, membru PSD pana in toamna anului trecut, a fost trimis in judecata pentru complicitate la delapidare. Parlamentarul este acuzat ca ar fi incasat, cu titlu de rambursare de TVA, potrivit expertizei contabile a anchetatorilor, suma de 3.675.352.780 de lei. Banii au venit de la Administratia Financiara a Sectorului 5 Bucuresti catre firma senatorului, SC Club 21 Perfect SRL. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat statului, procurorii au instituit sechestru asigurator pe bunurile mobile si imobile ale fostului senator PSD. Agentia Nationala de Administrare Fiscala din Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila cu suma de 9.295.850.350 de lei (suma rambursata in perioada ianuarie 1997 - iunie 1999), reprezentand prejudiciul adus bugetului de stat.
( CAMELIA IONESCU, MONICA IORDACHE)


Alesii, pericol public

Parlamentarii sunt deja celebri pentru implicarea lor in accidente de circulatie. In 2001, deputatul PSD, Dumitru Buzatu a accidentat un batrin langa Focsani. In acelasi an, deputatul PRM Nicolae Florescu a murit, ciocnindu-se cu un tractor. In noiembrie 2001, senatorul PRM Ilie Ilascu a accidentat mortal un bacauan care a incercat sa traverseze strada fara sa se asigure. In ianuarie 2002, senatorul PNL, Dan Constantinescu a accidentat in Buzau o batrana, dar si-a dat seama abia acasa de acest lucru. El s-a intors la locul accidentului unde nu a oprit initial, crezand ca a lovit un caine. Si parlamentarii din legislaturile trecute au fost protagonistii unor accidente rutiere. Deputatii Adrian Croitoru, Ovidiu Sincai si senatorul Emil Negrutiu au decedat, iar fostul ministru de interne, Gavril Dejeu si senatorul Constantin Ticu Dumitrescu au necesitat zile bune de spitalizare. In 1999, deputatul PNTCD Gheorghe Cristea a lovit o masina, provocand moartea unei fete de 17 ani, iar senatorul taranist, Valentin Gabrielescu a accidentat grav o fetita de 11 ani.

Pe trecerea de pietoni

Si deputatul UDMR Robert Raduly a fost implicat intr-un grav accident de circulatie, lovind, in Predeal, in 2001, o batrana care traversa strada. Desi se afla pe trecerea de pietoni, deputatul a lovit-o pe femeie, dar a transportat-o la spital. Parlamentarul va fi judecat pentru vatamare corporala grava.

Deputatul Viorel Gheorghiu si-a furat masina singur

Pesedistul Viorel Gheorghiu a incercat, potrivit procurorilor, in vara lui 2001, sa insceneze furtul unui automobil BMW, pe care il cumpara in regim de leasing. Miza "scamatoriei": 150.000 de marci germane, despagubirea data pentru automobil de societatea de asigurari. Gheorghiu a sustinut ca masina i-a disparut din parcare, el fiind anuntat telefonic de catre soferul lui. Politistii au gasit masina si, descoperind, in urma unei cercetari criminalistice, ca usile nu fusesera fortate, au conchis ca proprietarul ar fi inscenat furtul pentru a obtine asigurarea. Astfel, deputatul PSD a ramas fara banii de asigurare si cu imunitatea parlamentara ridicata, fiind trimis in judecata pentru comiterea infractiunilor de fals in declaratii si tentativa de inselaciune. Alte patru persoane au fost condamnate pentru tentativa de inselaciune sau tainuire, una dintre ele fiind chiar soferul deputatului PSD, din momentul "disparitiei" masinii. Viorel Gheorghiu este inca judecat.

×
Subiecte în articol: politic vadim judecata deputatul senatorul