x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii se tem de Biserica

Parlamentarii se tem de Biserica

16 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Recomandarile ONU privind legalizarea prostitutiei se lovesc de teama parlamentarilor fata de reactiile BOR, ceea ce explica si blocarea unui proiect de lege pe aceasta tema depus in Parlament acum trei ani.
DIANA MARINESCU

Raportorul special al Comisiei ONU, Juan Miquel Petit, a recomandat la sfarsitul saptamanii trecute legalizarea prostitutiei in tara noastra. Raportorul pentru drepturile omului in domeniul traficului de copiii, prostitutiei si pornografiei a declarat ca astfel fenomenul poate fi tinut sub control si nu vor mai exista minori obligati sa se prostitueze.

BLOCAJ. Recomandarea oficialului ONU nu vine pe un teren steril. Un proiect de lege privind legalizarea fenomenului a fost depus de Constanta Popa (PRM) inca din august 2001 la Parlament, unde s-a si blocat. Prin proiect era prevazuta infiintarea unor Eros-locuri unde prostituatele urmau sa isi desfasoare activitatea. Eros-locurile s-ar fi infiintat doar cu autorizatia Politiei si cu avizul Ministerului Sanatatii, urmand ca numarul si amplasarea lor sa fie stabilite de consiliile locale. Desi a trecut de Comisiile pentru Drepturile Omului si Sanatate, proiectul a primit aviz negativ de la Comisia pentru Munca si Protectie Sociala, iar de la Comisia Juridica nu a primit un raport nici pana in ziua de azi. Dupa dezbaterea in plen, proiectul a fost retrimis la comisii pentru a i se aduce imbunatatiri, unde a si intepenit.

REACTII. Constanta Popa crede ca recomandarile ONU nu vor duce curand la stergerea prafului de pe proiectul de lege, avand in vedere agenda de lucru incarcata a Parlamentului si mai ales pozitia Bisericii Ortodoxe. "Parerile sunt foarte impartite si intotdeauna a contat foarte mult punctul de vedere al Bisericii, care s-a opus din motive religioase pe care eu le inteleg. Si noi suntem o tara in care Biserica se bucura de foarte multa incredere din partea populatiei", a declarat Popa.

Deputatul PRM si-a exprimat convingerea ca dezbaterile vor fi reluate totusi din 2005.

STUDIU. Presedintele Comisiei pentru Sanatate, Mircea Ifrim, ne-a asigurat ca se studiaza recomandarile oficialului ONU privind legalizarea prostitutiei, dar a refuzat sa ne ofere mai multe informatii argumentand ca este "o chestiune care ridica probleme de mare complexitate care nu pot fi discutate telefonic".

Biserica Ortodoxa isi mentine punctul de vedere privind legalizarea prostitutiei in ciuda recomandarilor oficialului ONU. La solicitarea noastra de a primi o pozitie oficiala a BOR in aceasta chestiune, Biroul de Presa al Patriarhiei ne-a remis scrisoarea deschisa privind "pericolul legalizarii prostitutiei", adresata Parlamentului de catre Sfantul Sinod al BOR in 2002 cu precizarea ca pozitia Bisericii este aceeasi. In document se afirma ca "din perspectiva Bisericii lui Hristos, o asemenea masura legislativa nu are doar un caracter anticrestin, ci si unul antiuman prin transformarea unor persoane in obiecte de satisfacere a placerilor".

In opinia BOR, masura propusa nu va duce la disparitia prostitutiei ilegale si chiar va favoriza "subtil" proliferarea bolilor venerice.

PEDEPSE

Legea pentru legalizarea prostitutiei nu are de infruntat numai opozitia Bisericii, ci si anumite prevederi legale din legislatia romaneasca. Este vorba despre articolul 328 din Codul Penal, care prevede ca "fapta persoanei care isi procura principalele mijloace de existenta practicand in acest scop acte sexuale cu diferite persoane se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu zile amenda".

×
Subiecte în articol: politic prostitutiei