x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul îl trimite pe Victor Ponta la Bruxelles

Parlamentul îl trimite pe Victor Ponta la Bruxelles

12 Iun 2012   •   14:44
Parlamentul îl trimite pe Victor Ponta la Bruxelles

Parlamentul a decis ca Romania sa fie reprezentata de premierul Victor Ponta la summit-ul Consiliului European, programat la sfarsitul lunii iunie. Cererea a fost facuta in plen de premier, care spune ca Romania trebuie sa fie reprezentata constitutional si eficient.

"La summit-ul din 28 iunie vor fi discutii pe teme economice, iar 25 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor fi reprezentate de primul ministru al tarii respective. Presedintele trebuie sa mearga doar la reuniunile dedicate problemelor de politica externa si securitate militara", a declarat, in plenul Parlamentului, premierul Victor Ponta.

Declaratia a fost adoptata de Parlament cu 249 de voturi pentru, 30 impotriva si doua abtineri, in conditiile in care majoritatea parlamentarilor PDL nu a fost prezenta in sala.

Intrebat cum va proceda in cazul in care presedintele Basescu nu va tine cont de recomnadarea Parlamentului, Ponta a spus ca "nu vreau sa pun raul inainte. Nici presedintele nu cred ca isi doreste asta".

--------------------------

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, in plenul Parlamentului, ca declaratia sa politica nu vine ca un gest de conflict intre presedintele Romaniei si prim-ministru, ci ca o modalitate de revenire a functionarii corecte intre institutiile statului.

Ponta a precizat ca propune o separare clara a atributiilor presedintelui de cele ale premierului, subliniind ca, dupa anul 2008, institutiile statului nu au colaborat destul de bine in Romania iar Parlamentul a fost exclus de la deciziile cele mai importante.

"Consider ca, dupa 2008, institutiile statului nu au colaborat destul de bine. Parlamentul Romaniei a fost exclus de la deciziile cele mai importante, iar seful Guvernului a crezut ca neimplicarea lui in decizii este utila", a afirmat acesta.

"Exista un suport popular pentru reluarea comunicarii institutionale. Consider ca dvs. (parlamentarii - n.r.) trebuie sa fiti informati inainte de reuniunile la nivel european asupra agendei de lucru a acestora" a mai spus Ponta.

"Cunosc prevederile Constitutiei Romaniei. Presedintele Romaniei si prim-ministrul in egala masura pot reprezenta problemele Romaniei pe plan european" a declarat Victor Ponta.

Astfel, premierul Victor Ponta a cerut parlamentarilor ca, impreuna, sa se stabileasca pentru viitor un mod de reprezentare "constitutionala si eficienta" a Romaniei in plan european, indiferent cine va fi presedinte si cine prim-ministru.

"Consider util pentru buna reprezentare a Romaniei ca cel care reprezinta Romania la nivel european, in functie, evident, de agenda reuniunii, sa aiba un mandat de principiu din partea dvs, a Parlamentului Romaniei si sa prezinte in fata dvs, atat inainte de Consiliu, cat si dupa, temele principale si care sunt deciziile care privesc tara noastra", a declarat Ponta.

El a afirmat ca ar fi eficient ca in toate temele care tin de politica militara si de securitate militara, precum si de politica externa comuna a UE reprezentarea Romaniei sa fie facuta de catre presedinte.

"De asemenea, consider si va propun, stimati deputati si senatori, ca in toate probleme care tin de activitatea economica, sociala, fonduri europene, securitatea frontierelor, Guvernul si primul-ministru sa reprezinte interesele Romaniei pe plan european. Agenda Consiliului European din 28 iunie, agenda publica, prevede foarte clar ca principalele discutii se vor axa pe situatia economica la nivelul UE, pe problema adoptarii unui pact de crestere economica si creare de locuri de munca si pe negocierile privind viitorul mecanism multianual financiar 2014-2020", a adaugat Ponta.

El a spus ca doreste ca prin declaratia sa sa readuca cooperarea, colaborarea interinstitutionala acolo unde Constitutia si regulile democratice o asaza.

×