Bugetul va fi trimis preşedintelui, pentru promulgare. Preşedintele, însă, a anunţat că va retrimite bugetul în Parlament.
"Vreau să le mulţumesc celor care au făcut posibil adoptarea bugetului atât de rapid. Parlamentul României îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de români. Este un buget care nu prevede tăieri. În sfârşit, nu se mai taie de la oameni. Bugetul reflectă programul nostru politic. Fiecare categorie importantă primeşte câte ceva în plus. Noi gândim altfel decât Traian Băsescu. Există un om în România, însă, care e mai separat faţă de ceilalţi 20 de milioane de oameni", a declarat premierul Victor Ponta, după adoptarea bugetului
UPDATE 12:45 - Premierul Victor Ponta a anunţat că va merge în Parlament împreună cu toţi miniştrii, pentru votul la proiectul de buget pe anul viitor şi că speră ca bugetul să poată fi valabil "cu toate şicanele şi sabotajele".
"Va fi o ședință de guvern mai scurtă decât de obicei, pentru că de la ora 14,00 vreau să mergem toți miniștrii, și cei care sunt membri ai Parlamentului și cei care nu sunt, pentru a participa la votul final pe proiectul bugetului de stat și al bugetului asigurărilor sociale. De altfel, cred că e a doua ședință de guvern când nu avem nicio ordonanță de urgență. (...) Să păstrăm acest obicei bun. Asta înseamnă colaborare foarte bună cu Parlamentul și mă bucur de acest lucru chiar dacă, sigur, la capătul lanțului legislativ avem sabotajul pe care-l cunoașteți, dar putem să trecem peste el", a afirmat premierul.
Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit ca plenul Parlamentului să dea votul final asupra bugetului de stat pe 2014 miercuri la prânz.
------------------------------------------------
Parlamentarii au adoptat, marți seară, toate cele 52 de articole ale proiectului de buget pe 2014. Votul final se va da astăzi, de la ora 11:00. Proiectul va fi trimis apoi șefului statului, care spune că nu va promulga legea.
Potrivit proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 100.932,3 milioane de lei, iar la cheltuieli în sumă de 119.254,6 de lei, cu un deficit de 18.322,3 milioane de lei.
Proiectul de lege prevede şi autorizează, pentru anul 2014, veniturile pe capitole şi subcapitole şi cheltuielile pe destinaţii şi ordonatori principali de credite pentru bugetul de stat, bugetele Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, creditelor externe, fondurilor externe nerambursabile şi activităţilor finanţate integral din venituri proprii.
Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ, Consiliul Economic şi Social şi de comisiile sesizate pentru avizare ale Parlamentului. Amendamentele formulate de grupurile parlamentare ale PDL şi UDMR au fost respinse în totalitate, proiectul de lege fiind adoptat în varianta propusă de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Au fost, de asemenea, dezbătute şi adoptate cele 10 anexe ale actului normativ, cu subdiviziunile lor, acestea făcând parte integrantă din textul legii.
Preşedintele Băsescu a discutat, marţi, la Cotroceni, cu premierul Ponta, la întâlnire fiind prezenţi miniştrii Chiţoiu şi Voinea, precum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Şeful statului a afirmat, în declaraţia de presă susţinută după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas "inflexibil", respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili.
Anterior afirmaţiei lui Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de "inflexibilă", iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului. "Preşedintele Băsescu va respinge legea, va sesiza CC, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu", a spus premierul, pe holul Parlamentului.
Citește pe Antena3.ro