x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul merge la ralanti

Parlamentul merge la ralanti

de Mediafax    |    Gabriela Antoniu    |    13 Feb 2012   •   21:00
Parlamentul merge la ralanti

Daca nu e Robeta Anastase la butoane sa numere voturile e Ioan Oltean. Cam aceasta ar putea fi concluzia dupa sedinta de marti a plenului Camerei Deputatilor, a doua care s-a desfasurat in absenta reprezen­tantilor USL. Desi in sala erau apro­ximativ 80 de deputati, pedelistul Ioan Oltean, presedinte de sedinta, a anuntat ca si-au inregistrat prezenta 173 de deputati din totalul de 328.

Inghesuit de presa, el a admis ca la inceputul sedintei in sala erau prezenti nu 173, nici 80, ci doar 70 de deputati, asa cum aparut pe tabela de vot electronic. Luat la intrebari unde este diferenta de aproximativ 100 de deputati, Oltean a dat vina pe ce scrie in scripte si le-a recomandat ziaristilor sa citeasca regulamentul Camerei ca sa vada ca cvorumul e necesar doar la voturile finale. 'Prezenta o reflecta condica de prezente, unde erau 173 de deputati care au semnat. Acestia au semnat prezenta, acestia se presupune ca sunt prezenti la activitatea parlamentara. Va rog sa vedeti care nu sunt cu semnatura pe lista de prezenta si intrebati-i unde sunt', a spus el, pentru ca in final sa admita ca in sala de plen s-au aflat atatia deputati cati si-au exprimat votul electronic. 'Mi s-au parut ca in sala sunt exact cat am anuntat eu, adica cat a aparut pe tabela de marcaj, nu mai multi', a spus Oltean, citat de Mediafax.

Secretarul Camerei, Dumitru Pardau, s-a limitat in a spune ca depu­tatii sunt remunerati cu indemni­zatia de sedinta in baza semnaturii de pe condica de prezenta si a evitat sa comenteze diferenta de deputati dintre condica si plen. Mai mult, el a aratat ca nu este pentru prima data cand acestia semneaza condica de prezente, dar nu stau tot timpul in sala de plen. Si, mergand pe aceeasi reteta ca si atunci cand USL nu era in greva parlamentara, deputatii Pu­terii au votat pe banda rulanta, timp de trei ore, 28 de proiecte de lege, alte opt proiecte de legi fiind adoptate tacit. Ioan Oltean a anuntat ca votul final asupra proiectelor de lege va fi dat sapta­mana viitoare.

Nici la Senat situatia nu a fost mai roz, unde nici macar nu a fost nevoie de un Ioan Oltean sa numere parlamentarii. Din cauza grevei USL, doar cateva comisii permanente ale Sena­tu­lui s-au putut intruni, iar cele care au avut cvorum au dezbatut in timp record proiectele aflate pe ordinea de zi. De departe, recordul a apartinut se­­natorilor din Comisia de administratie, care au dezbatut si votat in doar doua ore 18 proiecte de lege si ini­­tiative legislative.

La Comisia pentru invatamant, condusa de senatorul PDL Mihail Hardau, parlamentarii, in­truniti in cvorum, au discutat proiectele aflate pe ordinea de zi, dar, in cele din urma, au decis sa amane dis­cutiile pentru o sedinta viitoare, in speranta ca senatorii opozitiei vor renunta la boicotarea sedintelor comisiilor. Pana atunci, Hardau s-o fi gandit ca nu ar fi rau sa-i 'stimu­leze' un pic. El a declarat ca senato­rul PSD Ecaterina Andronescu i-a dat asigurari ca va face tot posibilul ca opozitia sa participe saptamana viitoare la dezbaterea in Comisie a unui proiect de modificare a Legii edu­­catiei nationale. Mai mult, el a con­­firmat existenta unui acord de prin­ci­piu al opozitiei in acest sens. 'Daca ii putem spune asa, da', a spus Har­­dau.

'Este adevarat ca am vorbit cu domnul Mihail Hardau, este ade­va­rat ca mi-a spus ca au fost ama­na­te unele pro­iecte aflate pe ordinea de zi a co­misiei, dar nu este adevarat ca i-am spus ca senatorii din comisie re­pre­zen­tand opozitia vor fi prezenti sap­­ta­mana viitoare la lucrarile acesteia', a precizat, pentru Agerpres, Ecaterina Andronescu.

Victimele violentei in familie pot cere in instanta ordin de restrictie
Camera Deputatilor a adoptat marti pe articole proiectul de modificare a legii de combatere a violentei in familie. Proiectul prevede ca violenta in familie se poate manifesta prin violenta verbala, psihologica, fizica, sexuala, sociala sau spirituala.
Potrivit proiectului, victima are dreptul sa se adreseze instantei sa solicite ordin de protectie cu caracter provizoriu, iar instanta poate sa interzica agresorului sa ramana sau sa se reintoarca in locuinta comuna, sa-l oblige pe agresor sa suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecata, cele generate de adapostirea victimei.

Victima poate sa ceara ordin de restrictie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, pastrarea distantei de minimum 200 de metri fata de persoana vatamata, interzicerea oricarui contact telefonic, corespondente. Acest ordin de interdictie nu poate depasi 2 ani. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat si urmeaza sa intre la vot final in Camera Deputatilor, care este for decizional.

×