x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Parlamentul, privat de rolul său constituţional"

"Parlamentul, privat de rolul său constituţional"

de Gabriela Antoniu    |    21 Mai 2009   •   00:00

Coaliţia "Opriţi Codurile" susţine că proiectele Codurilor Penal şi Civil au în prezent altă formă decât cea înaintată de Guvern, motiv pentru care Executivul nu-şi poate angaja răspunderea în Parlament pentru "ce a lucrat Parlamentul".



"Proiectele de Cod Penal şi Cod Civil rezultate urmare a activităţii Comisiei speciale diferă de forma înaintată de Guvern. Ne aflăm deci în faţa unor texte noi, care aparţin Parlamentului. Un Guvern care îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului pentru ceea ce a lucrat Parlamentul constituie o premieră care sfidează orice regulă a bunului-simţ juridic", se arată într-un comunicat al coaliţiei.

Organizaţii ale societăţii civile reunite în această coaliţie se opun angajării răspunderii Guvernului pentru adoptarea proiectelor de Coduri, arătând că aceasta ar reprezenta "metoda cea mai puţin democratică de adoptare a unor proiecte de lege extrem de importante pentru fiecare cetăţean al acestei ţări".

De altfel, potrivit coaliţiei, Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt, Mark Gray, a recomandat încă de la 24 martie 2009 ca "noile Coduri să fie discutate în amănunt în societate şi în cadrul profesiei".

Totodată, angajarea răspunderii de Guvern privează Parlamentul de rolul său privind legiferarea, "Guvernul abuzând astfel de prevederile constituţionale atât în materia angajării răspunderii, cât şi în materia ordonanţelor de urgenţă".

Potrivit coaliţiei, cele câteva consultări cu organizaţii profesionale sau de profil "nu au acoperit şi nu pot acoperi" necesitatea realizării unor dezbateri publice reale, aşa cum a fost solicitat iniţial de coaliţia "Opriţi Codurile!".

×
Subiecte în articol: politic