x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Partener fara voie

Partener fara voie

02 Mar 2004   •   00:00

Colaborarea Guvern - ONG pentru un nou plan anticoruptie pare a fi stiuta doar de Guvern.

Premierul Adrian Nastase a incercat sa convinga institutiile europene printr-un plan de angajamente contracronometru ca Romania indeplineste toate cerintele pentru a incheia negocierile de aderare anul acesta. Surprinde totusi faptul ca obiectivele prezentate la Bruxelles saptamana trecuta ca finalizabile in luna iunie anul acesta nu au fost discutate cu toti cei care apar pe hartia inaintata de delegatia romana. Ca urmare a materialului publicat vineri de "Jurnalul National", in care erau enumerate promisiunile Executivului, am fost contactati de directorul executiv al Transparency International Romania, Oana Zabava, care aflase din ziarul nostru ca institutia pe care o reprezinta aparea, alaturi de Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD, pe lista partenerilor Guvernului in alcatuirea unui nou plan privind combaterea coruptiei. Nu este vorba aici de o simpla scapare, Oana Zabava sustinand ca Transparency International (TI) nu a fost contactata de reprezentantii Executivului pentru a fi informati de proiectul intocmit si prezentat oficialilor europeni ca aflat pe linia de start. Directorul executiv al TI ne-a declarat ca nu a existat nici un fel de legatura intre TI si Guvern pe tema alcaturii unui plan de masuri anticoruptie. Transparency International este o organizatie nonguvernamentala care se ocupa cu realizarea de politici publice anticoruptie. TI ofera expertiza, beneficiind de experienta a 100 de filiale internationale ale organizatiei.

GUVERN. Intrebat daca stie de vreun contact anterior plecarii premierului Adrian Nastase la Bruxelles, intre Executiv si Transparency International, purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, a spus ca nu stie de un asemenea lucru.

Dezbateri pe teme de justitie Printre promisiunile facute de seful Executivului la Bruxelles apare si adoptarea legilor necesare reformei justitiei, ca urmare a unor largi dezbateri publice. Contactata telefonic, presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, ne-a confirmat faptul ca deja s-a organizat o debatere publica pe marginea proiectului de lege cu privire la organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, dar organizatiile nonguvernamentale nu au fost invitate. "S-a promis o dezbatere serioasa, nu doar o bifare a unei intalniri a autoritatilor cu segmente ale societatii civile si cateva ONG-uri", a protestat Viorica Costiniu, care duminica seara ne-a confirmat ca Asociatia Magistratilor nu primise o invitatie din partea Ministerului Justitiei. ( CAMELIA IONESCU )

×
Subiecte în articol: politic