x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parteneriatul dintre PSD si UDMR a fost prelungit inca un an

Parteneriatul dintre PSD si UDMR a fost prelungit inca un an

10 Mar 2004   •   00:00

PSD si UDMR au semnat ieri protocolul de colaborare in plan parlamentar pentru 2004, fiind al patrulea document de acest gen parafat de cele doua formatiuni in actuala legislatura.

In comparatie cu documentul din 2003, in care si-au gasit loc multe dintre obiectivele specifice ale Uniunii, protocolul parafat ieri de presedintii Adrian Nastase (PSD) si Marko Bela (UDMR) a fost elaborat in termeni cvasigenerali. In fapt, protocolul aduce mai degraba cu programul de guvernare al PSD, in care scopul principal este integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Chiar si asa, UDMR a reusit sa smulga de la PSD promisiunea ca in institutiile descentralizate din judetele cu o pondere semnificativa a populatiei maghiare se va asigura si prezenta specialistilor maghiari. Pe de alta parte, in cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj vor fi demarate procedurile pentru infiintarea a inca doua facultati cu predare in limba maghiara, una cu profil umanist si alta de stiinte naturale si exacte.

Ministerul Educatiei si Cercetarii va sprijini financiar elaborarea si editarea manualelor scolare pentru invatamantul in limba minoritatilor, precum si reabilitarea sau finalizarea unor scoli maghiare. In domeniul audiovizualului, protocolul prevede reinfiintarea unui studio teritorial de televiziune in limba romana si maghiara, la Targu-Mures. Prin protocol, UDMR se va abtine de la initierea sau sprijinirea unor motiuni si motiuni de cenzura.

Izolarea radicalilor

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a precizat ca prin acest protocol, cele doua formatiuni "isi propun sa descurajeze mesajele extremiste, sa izoleze elementele radicale". La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, a exclus posibilitatea ca parlamentarii radicali ai Uniunii sa saboteze protocolul cu PSD. "Noi suntem o organizatie disciplinata. Discutam mult, ne contrazicem, dar cand luam o decizie, toata lumea o respecta", a spus presedintele UDMR.
( SILVIU SERGIU )

×
Subiecte în articol: politic psd udmr