x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Participare numeroasă, imnul şi steagul secuiesc, dar şi ironii fine la Congresul UDMR

Participare numeroasă, imnul şi steagul secuiesc, dar şi ironii fine la Congresul UDMR

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    25 Mai 2013   •   12:18
Participare numeroasă, imnul şi steagul secuiesc, dar şi ironii fine la Congresul UDMR

"Din punctul meu de vedere, UDMR este şi va rămâne reprezentantul legitim al comunităţii maghiare şi partener de dialog", a spus premierul  Victor Ponta, liderul PSD, în discursul rostit cu ocazia celui de-al 11-lea Congres al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, unde se numără printre numeroşii invitaţi la evenimentul care se desfă[oară sâmbătă la Miercurea Ciuc. "Vreau să păstrăm dialogul, să găsim împreună soluţii, să reuşim, să facem asta cu sinceritate şi cu intenţia de a găsi soluţiile cele mai bune", le-a spus Ponta participanţilor la Congresul care are loc la Sala Sporturilor din municipiu. Discursurile rostite de invitaţii la eveniment au fost presărate de ironii fine, cu bătaie lungă, ba spre steagul secuiesc, ba spre autonomie teritorială, ba chiar spre unitatea USL, dar numitorul lor comun a fost dorinţa de dialog a liderilor politici.

"Premier pentru toţi"

Ponta şi-a amintit de faptul că în 2010 încerca să convingă UDMR să iasă de la guvernare, dar nu a reuşit. "Nu am reuşit atunci să vă conving şi îmi pare rău, aşa cum îmi pare rău că nu suntem acum la guvernare împreună. Dar deciziile politice nu urmează întotdeauna calea cea mai înţeleaptă. Chiar dacă acum UDMR nu se află la guvernare, eu vreau să acţionez în fiecare zi ca un prim-ministru al întregii ţări", a afirmat Ponta.

Premierul a adăugat că poate fi găsită o formulă pentru care să li se garanteze constituţional maghiarilor că sunt o parte legitimă a României.
"Problema modificării Constituţiei - din nou vreau să fac un apel la realismul dvs şi al nostru, al celor care suntem acum la conducerea ţării. Ştiţi foarte bine şi am curajul să o spun aici cât de greu va fi de acceptat pentru o majoritate parlamentară ideea schimbării articolului 1 din Constituţie. (...) Da, cred că la modificarea constituţională putem împreună să găsim acea formulă care să vă garanteze şi constituţional dvs că sunteţi o parte a naţiunii, sunteţi o parte legitimă, egală a acestei ţări şi că aceasta este ţara dvs aşa cum este ţara tuturor românilor", a spus Ponta, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc.

Antonescu: "O Românie puternică înseamnă o comunitate maghiară puternică"


În discursul său la Congres, liderul PNL şi co-preşedinte al USL, Crin Antonescu a explicat că o Românie puternică înseamnă o comunitate maghiară puternică şi a pledat pentru dialog cu Uniunea.  "Au plecat germanii, şi România este mai slabă, au plecat evreii, şi România este mai slabă. Trebuie să înţelegem că o Românie mai puternică înseamnă o comunitate maghiară puternică. Nimeni nu trebuie să aibă stupiditatea să impună altcuiva o altă identitate, o altă limbă, o altă istorie. Dacă noi, majoritatea românească, vrem o Românie puternică, asta înseamnă şi o comunitate maghiară puternică", a afirmat Crin Antonescu.

Totodată, Antonescu a subliniat că "regionalizarea nu va însemna feudalizarea României, nu va însemna enclave pe criterii etnice sau baroniale, ci trebuie să însemne posibilitatea de descentralizare şi aspiraţiile acestei comunităţi, cu toate posibilităţile ei şi energiile ei". În legătură cu modificarea Constituţiei, liderul PNL a afirmat că trebuie şi a venit momentul ca în centrul sistemului instituţional şi constituţional să fie pus cetăţeanul ca personaj principal.

"Foarte multe dintre neînţelegerile, inclusiv între noi, dintre spaimele noastre şi dumneavoastră sau ale noastre se pot risipi", a susţinut Antonescu. El a punctat că la modificarea Constituţiei trebuie să fie echilibrat sistemul politic, "întărind Parlamentul ca actor principal".

La începutul discursului său, Antonescu a spus că nu a adus niciun cadou celor de la UDMR, chiar dacă, la congresul PNL, Hunor Kelemen i-a oferit un steag secuiesc pe care l-a primit "cu simpatie şi respect". "L-am înţeles, perceput foarte bine, pentru că nu îi dai adversarului steagul tău şi e preţios pentru noi", a afirmat liderul liberalilor.

Foarte mulţi invitaţi

Evenimentul, cu cel mai însemnat număr de participanți de până acum, marchează prezenţa a 777 de delegaţi, dar şi a numero[i invitaţi oficiali, printre care, în afara celor doi lideri ai USL – Victor Ponta şi Crin Antonescu, şi alţi reprezentanţi ai clasei politice româneşti, dar şi invitaţi din Ungaria. Premierul Victor Ponta şi liderul PNL Crin Antonescu au venit împreună, cu elicopterul, la Miercurea Ciuc, alături de cei doi aflându-se în sală ministrul de Interne Mircea Duşa, dar şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. La eveniment participă şi Mihai Răzvan Ungureanu – preşedintele Partidului Forţa Civică,  Vasile Blaga – preşedintele Partidului Democrat Liberal, respectiv lideri politici din Ungaria, precum: reprezentantul partidului de guvernământ, Rogán Antal – preşedintele grupului parlamentar FIDESZ, din partea Partidului Socialist Újhelyi István, vicepreşedintele Parlamentului ungar şi vicepremierul Semjén Zsolt, preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat din Ungaria. De asemenea au acceptat invitaţia şi preşedintele Partidului Comunităţii Maghiare din Slovacia, Berényi József, respectiv Hans Heinrich Hansen preşedinte FUEN. Preşedintele Partidului Popular European,Wilfried Martens va transmite un mesaj video participanţilor la Congres.

Număr-record


"În istoria existenței UDMR niciodată nu am avut un număr atât de mare de participanți: alături de cei 777 de delegați, vor fi prezenți la evenimentul de azi și 100 de invitați oficiali, respectiv peste 160 de reprezentanți ai presei" – a declarat Kovács Péter, organizatorul Congresului, adăugând că "azi, delegații Uniunii vor face o evaluare a ultimilor doi ani și vor defini prioritățile, respectiv vor trasa sarcinile pentru următorii ani". În cadrul reuniunii urmează să fie aduse modificări la statutul şi la programul formaţiunii.

Cinci imnuri


Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor de stat ale României şi Ungariei, al UDMR, al imnului Ţinutului Secuiesc, dar şi a Imnului Europei. Premierul Ponta, aflat într-o mică întârziere la sosire, a dat asigurări asistenţei, în speech-ul său de la Congres, că la următorul eveniment al Uniunii nu va mai întârzia, astfel încât va putea să asculte toate cele cinci imnuri pe care Uniunea le pregăte[te pentru aceste ocazii.
Referindu-se la tematicile principale ale Congresului, Kovács Péter a declarat: "Din perspectiva afirmării intereselor europene ale maghiarimii din România, alegerile europarlamentare de anul viitor vor avea o importanță decisivă, iar în acest sens prioritățile noastre pe termen scurt vor fi sarcinile premergătoare alegerilor, respectiv Inițiativa Civică Europeană. Azi, vom acorda o atenție sporită elaborării poziției oficiale a UDMR privind amendarea Constituției și reorganizării regionale, respectiv formulării proiectelor noastre în domeniile: economie, protecția diasporei interne și dezvoltarea Ținutului Secuiesc".

O Uniune mai modernă

În ceea ce privește adoptarea noului Statut al UDMR, Kovács Péter a declarat că "modificările din documente vor reflecta imaginea unei organizații, a unei Uniuni puternice, unitare și eficiente, iar toate acestea datorită pașilor pe care dorim să îi efectuăm: consolidarea rolului și activității platformelor politice din cadrul Uniunii, lărgirea atribuțiilor Consiliului Reprezentanților Unionali și înființarea organizației de femei".

"UDMR este o organizație dinamică și modernă, iar acest aspect este evident și din perspectiva elementelor vizuale de  imagine: am pregătit proiecţii pentru scenă, infografică, clipuri video şi spoturi audio, respectiv transmisii live online pe pagina de internet a UDMR"- a subliniat comisarul al Congresului.  

Steagul secuiesc la pupitru


Lucrările celui de al 11-lea Congres au început la ora 10.00 a dimineții cu discursul de salut al gazdei evenimentului, primarul oraşului Mircurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, care a ţinut ca înainte de a se adresa asistenţei să învelească pupitrul cu un steag secuiesc. Primarul oraşului a rugat participanţii la Congres să ţină un moment de reculegere în memoria alpinistului Eross Zsolt, originar din localitate şi dat dispărut în Himalaya, şi a anunţat că Sala Sporturilor va purta numele acestuia. În alocuţiunea sa, primarul a vorbit despre situaţia financiară grea a comunităţilor locale şi a punctat că "Bucureştiul trebuie să scape de mentalitatea de Dinu Păturică, iar funcţionarii să fie plătiţi". Primarul municipiului a declarat că maghiarii doresc autonomie culturală şi teritorială şi această cauză este cea mai importantă pentru ei.
Ulterior au fost programate alocuțiunile invitaților oficiali, respectiv discursul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, al premierului Victor Ponta, urmaţi de vicepremierul ungar Semjen Szolt.

Kelemen Hunor: "Ponta, partener de dialog"


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că de 23 de ani maghiarii au căutat soluţii la problemele specifice, că a ales întotdeauna calea dialogului, iar unul dintre partenerii UDMR este Victor Ponta.
"Suntem o Uniune puternică şi multicoloră. Cred că suntem singura organizaţie a maghiarilor de peste hotarele Ungariei care 23 de ani a reuşit să îşi păstreze puterea, să se menţină în Parlament. De 23 de ani am căutat soluţii la problemele noastre, unul dintre partenerii UDMR este Victor Ponta. Avem ţeluri pe care le-am atins şi pe care nu le-am atins. Am ales instrumentele politice şi parlamentare, am ales dialogul, dar acesta nu este facil nici când vorbeşte maghiarul cu maghiarul, este şi mai greu când vorbeşti cu majoritatea română. Este greu, dar nu imposibil", a arătat Kelemen Hunor, care a precizat că Victor Ponta a dovedit empatie şi înţelegere.

Liderul UDMR a subliniat că traversăm vremuri grele şi că niciodată viaţa maghiarilor nu a fost mai uşoară sau simplă.

De la 12:45 urmează prezentarea textelor de document ale Congresului și dezbatere politică începând cu ora 13.30. Punctul final al lucrărilor Congresului va fi cel de la ora 17.00, cu adoptarea modificărilor Statutului și Programului Uniunii.

×
Subiecte în articol: congres udmr