x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Partidele din Opoziție au voturile necesare dărâmării Guvernului Orban prin moțiune de cenzură

Partidele din Opoziție au voturile necesare dărâmării Guvernului Orban prin moțiune de cenzură

de Ion Alexandru    |    27 Apr 2020   •   07:26
Partidele din Opoziție au voturile necesare dărâmării Guvernului Orban prin moțiune de cenzură

Doi lideri ai partidelor parlamentare aflate în Opoziție lasă să se înțeleagă că după data de 15 mai, când expiră al doilea decret prezidențial prin care a fost instituită starea de urgență, ar putea fi depusă o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban. Între timp, PSD dorește să depună o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, excluzând, deocamdată, până la ridicarea stării de urgență, o discuție despre o posibilă moțiune de cenzură. Surse politice afirmă că, în acest moment, PSD, ALDE și Pro România dețin majoritate în Parlament, având, doar ele, cu șase voturi mai mult decât cele necesare pentru a dărâma Executivul PNL.

 

Teza moțiunii de cenzură care ar putea fi depusă după ridicarea străii de urgență mocnește de cel puțin o lună, spun surse politice, însă ea a fost reiterată, săptămâna trecută, de doi lideri: Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta. Mai întâi, președintele ALDE a declarat, pe marginea scandalului legat de știrea fake-news potrivit căreia profesorul Adrian Streinu-Cercel ar fi elaborat un proiect prin care s-ar fi intenționat izolarea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, că acesta este, de fapt, un plan al Guvernului PNL. În aceste condiții, Călin Popescu Trăiceanu a anunțat că, imediat după ce va fi ridicată starea de urgență, ALDE va iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban.

La rândul său, tot săptămâna trecută, președintele Pro România, Victor Ponta, a precizat, într-o intervenție la un post de televiziune, că își dorește ca, pe data de 16 mai, adică a doua zi după ce expiră starea de urgență, să fie depusă, în Parlament, o moțiune de cenzură împotriva Executivului PNL.

 

PSD își face „antrenamentul” cu Florin Cîțu

PSD, chiar dacă nu ia în calcul, pe perioada străii de urgență, depunerea unei moțiuni de cenzură, își face „antrenamentul” în acest sens. Liderul interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat deja că PSD va depune o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor Publice, Florin Vasile Cîțu, dar și a „incapacității dânsului de a debloca un site prin care oamenii de afaceri să-și poată accesa împrumuturi”. Ciolacu a spus că despre o moțiune de cenzură nu s-a discutat. „cel puțin, pe perioada străii de urgență, categoric nu se va discuta așa ceva”, spune liderul PSD.

După ridicarea stării de urgență însă, lucrurile vor sta altfel, iar teza moțiunii de cenzură este considerată, în mediile politice, ca fiind una foarte posibilă. Mai mult, în această perioadă, în mediul politic se fac chiar calcule minuțioase în acest sens, calcule care arată că Opoziția deține, fără ajutor din partea altor partide, numărul necesar de voturi.

În Camera Deputaților, PSD are 132 de parlamentari, la care se adaugă cel puțin un neafiliat. ALDE are, la rându-i, șase deputați, în timp ce grupul Pro Europa deține 21 de parlamentari. La aceștia se pot adăuga alți doi parlamentari independenți.

La Senat, PSD are 70 de parlamentari, în timp ce ALDE are patru reprezentanți, iar Pro România trei aleși. Adunați, toți aceștia înseamnă 139 de parlamentari, cu șase mai mulți decât limita de 133 necesară atât dărâmării Guvernului Orban, prin moțiune de cenzură, cât și pentru formarea unei noi majorități parlamentare. La moțiunea de cenzură din februarie, când Guvernul Orban I a fost trimis acasă, au votat pentru demitere 261 de paramentari, inclusiv de la UDMR.

 

Executivul liberal s-ar putea confrunta cu demiterea de către Parlament, după data de 15 mai

×
Subiecte în articol: moţiune de cenzură