x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Partidele politice nu duc lipsa de rebeli

Partidele politice nu duc lipsa de rebeli

26 Feb 2004   •   00:00

Unii alesi isca neplaceri partidelor prin declaratii sau atitudini considerate nelalocul lor. Si aceasta chiar daca e vorba de pareri personale sau nevinovate gesturi facute din plictiseala.

Dupa ce ca au greutati cu aducerea parlamentarilor in sala pentru a isi trece legile, pesedistii - fiind si cei numerosi - au si probleme constante cu personalitatea parlamentarilor. Exista totusi alesi care au misiunea de a avea grija de comportamentul colegilor. Exceleaza la acest capitol liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, deputatii "neascultatori" avand de furca cu el daca au iesiri necontrolate. Peremistii sunt pusi la respect chiar de seful partidului, C.V. Tudor, aflat la carma grupului senatorial al partidului. Si liderul UDMR Marko Bela este in mijlocul senatorilor Uniunii, problema sa fiind aceea ca rebelii radicali se afla la Camera Deputatilor. Democratii si liberalii nu au liderii in Parlament, dar asta nu inseamna ca isi fac de cap.

Galceava poetului cu pesedistii

La PSD, problema armonizarii parerilor parlamentarilor cu cele ale sefilor cei mari a ridicat mereu probleme. Un exemplu de "disidenta" in randurile puterii este senatorul Adrian Paunescu. Ori de cate ori are o parere contrara celei oficiale a PSD, Paunescu si-o face cunoscuta la sedintele grupului senatorial. Si nu oricum, ci cu un ton foarte ridicat, asa incat motivele supararii lui Paunescu razbat dincolo de usile inchise. Daca nu este multumit de reactia colegilor sai, Adrian Paunescu isi spune pasul de la tribuna Senatului cu prilejul declaratiilor politice. Toate incercarile de a-l aduce la ordine pe rebel nu au avut nici un succes, liderul grupului din Senat, vicele PSD Ion Solcanu, esuand in incercarile de a-l pondera pe Paunescu.

PSD a mai avut in Senat un om-problema, pe senatorul George Pruteanu, care cum prindea ocazia calca consemnul dat de conducerea PSD. Pruteanu a reusit anul trecut sa voteze chiar impotriva legii de revizuire a Constitutiei, pe care PSD o trecuse pe lista prioritatilor de grad zero. Votul sau l-a propulsat pe George Pruteanu direct in randurile peremistilor, care l-au consolat pe nemultumit. Oful cel mare al lui Pruteanu a fost caderea in batjocura a legii limbii romane pentru care s-a luptat. Presedintele Ion Iliescu a intors legea de la promulgare si a recomandat Parlamentului sa elimine sanctiunile, asa incat Pruteanu a ramas in istorie ca si creatorul unei legi care nu va constrange pe nimeni sa spuna "caine fiert" in loc de "hot dog".

Dupa ce a dat-o in bara cu legea, George Pruteanu s-a cerut in audienta la Comisia pentru abuzuri a Senatului, rugand alesii sa intervina pe langa conducerea televiziunii nationale pentru a-i da inapoi postul de prezentator al emisiunii "Doar o vorba sa-ti mai spun" la un salariu de simplu redactor. Rugamintile sale au fost in van, activitatea sa ramanand doar una de figuratie in spatele liderilor PRM.

Liber-schimbistul epigramist

La Camera Deputatilor, lider la luarile de cuvant care strica imaginea ideala a partidului de guvernamant este epigramistul fost liber-schimbist, Stefan Cazimir. Ajuns in Parlament in locul consilierului prezidential Corina Cretu, deputatul Cazimir a corectat cu ardoare toti termenii care i s-au parut nelalocul lor in textele de lege care i-au cazut in mana. De exemplu, la dezbaterile pe marginea revizuirii Constitutiei, pesedistul s-a incaierat cu juristii cerand "eliminarea epitetului "inconjurator", pentru ca sintagma "mediu inconjurator" suna vag pleonastic". Mai mult, el a avut curajul sa se lupte cu colegul sau, senatorul Adrian Paunescu, instigand senatorii din Comisia juridica la cantat imnul national. Paunescu se lupta de la inceputul acestei legislaturi sa promoveze un proiect de lege prin care sa scurteze "Desteapta-te, romane!". Cand senatorii s-au incumetat anul trecut sa il dezbata, Paunescu a fost combatut de Stefan Cazimir, insotit de un maestru de muzica militara. Pentru a convinge Comisia juridica de faptul ca imnul e bun asa cum e, deputatul le-a cantat, intercaland cu "bum, bum" salvele de tun care vin taman bine pe forma actuala. Stefan Cazimir si-a castigat numele de rebel si prin serenadele cantate de la tribuna Parlamentului colegei Minodora Cliveti, ca si prin compunerea unor melodii: "Imnul Comisiei juridice" de la Camera si "Ciobanas cu trei sute de oi". Ultima este o creatie cu ajutorul telefonului mobil realizata din plictiseala in timpul unei sedinte a Comisiei juridice.
( CAMELIA IONESCU )



Razbunarea exclusilor din PRM

Peremistii sunt, se pare, cea mai disciplinata forta politica. Totusi, cineva a mai iesit din front. Daca fostii locotenenti ai lui C.V. Tudor, Sever Mesca si Ilie Neacsu si-au improscat seful cu noroi dupa ce au plecat din partid, in cazul deputatului Valentin Vasilescu lucrurile au stat invers. Suparat ca liderul PRM le-a impus sa fie filosemiti, Valentin Vasilescu a scris o scrisoare pe care a publicat-o in presa si prin care ii transmitea lui C.V. Tudor ca scuzele comunitatii evreiesti il reprezinta doar pe el si nu are nimic in comun cu partidul. Rezultatele nu au intarziat sa apara: a fost dat afara din partid chiar in ziua in care a dat publicitatii scrisoarea. "Excluderea mea din partid s-a mai discutat si in urma cu un an. Atunci i-am indemnat pe colegi sa nu mai faca doar ce zice domnul presedinte, sa nu mai execute niste ordine ca soldatii disciplinati", declara saptamana trecuta Valentin Vasilescu.


UDMR: radicalii lui Toro Tibor se contreaza cu moderatii lui Marko Bela

Conflictul din interiorul UDMR a rabufnit dupa ce a mocnit ani buni. Parlamentarii Uniunii s-au scindat, unii ramanand de partea moderatului Marko Bela, altii inclinand spre radicalismul propovaduit de episcopul reformat Laszlo Tokes. In februarie 2002, noua deputati ai Uniunii apropiati lui Tokes au infiintat "Aripa civica", structura creata in interiorul grupului parlamentar al UDMR. Disidentii sunt Toro T. Tibor (foto), Akos Birtalan, Kovacs Zoltan, Vekov Karoly, Konya Hamar Sandor, Robert Raduly, Szilagi Zsolt, Kerekes Karoly si Pecsi Ferenc. In ciuda acestei rupturi, cei noua radicali s-au dovedit destul de disciplinati la votul asupra unor acte normative, mai ales de teama sanctiunilor severe care li s-ar fi aplicat daca ar fi facut opinie separata de deciziile grupului parlamentar.

In interiorul aripii moderate, un nonconformist cu acte in regula este senatorul Eckstein-Kovacs Peter, seful platformei liberale din interiorul Uniunii. Nonconformismul sau se manifesta atat la nivel declarativ, cand exprima puncte de vedere diferite de pozitia conducerii UDMR, cat si la nivel comportamental. Una dintre pasiunile lui Eckstein este de a face plaja nud, la malul Marii Negre, motiv pentru care intr-o vara a fost surprins in "costumul lui Adam" de un fotoreporter al unui ziar central.


La PD, militaria a fost data jos din pod

PD are, in acest moment, probleme mai multe si mai grave decat luari de pozitie incomode ale propriilor parlamentari. PD se confrunta cu o avalansa de demisii din partid si cu discutii in filiale din cauza neintelegerilor cu aliatii din PNL. Ordinea si disciplina cad, teoretic, in ograda deputatului Vasile Blaga, sef cu organizarea. Dar de cele mai multe ori, problemele de disciplina se rezolva direct de catre presedintele PD, Traian Basescu, invatat cu militaria de pe vas. Este suficient sa i se sufle cine face valuri si Basescu rezolva problema fara nici un fel de ajutor. Autoritatea excesiva a lui Basescu a fost motivul invocat de multi care au plecat din PD, deputatul iesean Mihai Baciu punand demisia sa pe seama faptului ca "in orice partid exista disciplina de partid si un ciomag, dar in PD ciomagul e prea mare".


Quintus versus PNL

Liberalii stau mai bine la capitolul disciplina decat PSD, chiar daca nu au mandatat pe cineva anume sa-i pazeasca pe parlamentari. Singura voce care, din cand in cand, mai impunge deciziile luate la cel mai inalt nivel este cea a presedintelui de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus (foto). De multe ori, senatorii liberali se trezesc contrati de declaratiile lui Quintus. Un exemplu relativ recent este stabilirea datei alegerilor generale, cand Quintus a sustinut un calendar diferit de cel propus de Alianta PNL-PD.

×
Subiecte în articol: politic psd păunescu