Legea insolvenţei personale a băltit luni întregi în Parlament, în condiţiile în care este prognozată o nouă criză a francului elveţian. Există totuşi şanse ca legea să treacă la începutul lunii mai.
În România, scumpirea francului în luna ianuarie a făcut din două proiecte de lege urgență națională: conversia creditelor din franci elveţieni în lei, aflat acum în dezbaterea deputaților din Comisia de buget, și insolvenţa personală, aflat la Comisia juridică. După câteva şedinţe în care opoziţia şi puterea s-au ciondănit pe marginea subiectului, iar criza francului s-a domolit, pe legea insolvenței personale s-a pus praful. Acum parlamentarii s-au pus de acord asupra legii, iar miercuri deputaţii jurişti vor să dea raportul şi să-l trimită la plen, astfel încât legea să fie adoptată la începutul lunii viitoare. Între timp ar urma să vină și observaţiile de la CSM. Și băncile au decis să colaboreze la completarea legii. „Există o reticenţă pozitivă a lor. Îşi dau seama că este un trend şi acum cred că este mai bine să facem legea împreună cu ei decât fără ei”, a declarat, pentru Jurnalul Național, deputatul Bogdan Ciucă (PC), preşedintele
O nouă criză a francului
Cei care au credite în franci elveţieni au noi motive de îngrijorare. Vineri, şeful băncii centrale a Elveţiei a avertizat că acutizarea crizei datoriilor Greciei ar putea conduce la o nouă scumpire a monedei naţionale, iar în Croaţia 10.000 de oameni au ieşit în stradă după ce devalorizarea monedei naţionale în raport cu francul le-a mărit considerabil ratele la bănci.