x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Partidul Piraţilor a reuşit să intre în Parlamentul European!

Partidul Piraţilor a reuşit să intre în Parlamentul European!

de Ovidiu Ciutescu    |    08 Iun 2009   •   00:00
Partidul Piraţilor a reuşit să intre în Parlamentul European!
Sursa foto: /indymedia.ie

Alegerile europarlamentare s-au încheiat ieri, în Suedia, cu o surpriză de proporţii. Partidul Piraţilor, care militează pentru apărarea libertăţilor individuale şi pentru legalizarea schimbului de fişiere pe internet, a obţinut un loc în Parlamentul European (PE).



"Piraţii", arată AFP, au obţinut 7,1% din voturi, la finalul numărării voturilor din toate cele 5.664 de districte ale Suediei. Înfiinţat în 2006, reprezentanţii acestui partid  au făcut senzaţie în campania electorală din Suedia. Ei au reuşit  o triplare a numărului de susţinători după condamnarea la un an de închisoare a patru responsabili ai site-ului suedez de schimb de fişiere Pirate Bay.

Cu 18,8% din voturi, partidul conservator Moderaţii, principala formaţiune a coaliţiei de centru-dreapta aflată la putere, a realizat un scor electoral slab, apropiat de cel din 2004 dar mult sub cel din 2006, la legislative, când a obţinut 26,1% din sufragii. Partidul primului ministru Fredrik Reinfeldt obţine patru posturi de eurodeputat, acelaşi număr ca şi după scrutinul din 2004. Social-democraţii din opoziţie câştigă scrutinul european cu 24,6% din voturi şi cinci mandate de eurodeputaţi, acelaşi număr ca şi în 2004. Suediei îi revin 18 locuri în viitorul Parlamentul European.

×
Subiecte în articol: politic