x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică România a operaționalizat primul sistem antirachete PATRIOT

România a operaționalizat primul sistem antirachete PATRIOT

de Redacția Jurnalul    |    15 Noi 2023   •   17:15
România a operaționalizat primul sistem antirachete PATRIOT
Sursa foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au participat, miercuri, la prima tragere cu sistemul de rachete antiariene PATRIOT, la Capu Midia. În total, țara noastră a cumpărat șapte sisteme, cu 4 miliarde de euro.

Prima tragere cu sistemul de rachete antiariene PATRIOT, la Capu Midia, a avut loc în prezența președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, și a prim-ministrului Marcei Ciolacu.

România a operaționalizat primul sistem din cele patru primite. În total, țara noastră a cumpărat șapte sisteme, cu 4 miliarde de euro. Sistemele PATRIOT sunt folosite pentru apărarea aeriană împotriva rachetelor, aeronavelor și dronelor.

În Ucraina, PATRIOT a fost singurul sistem care a doborât rachete rusești hipersonice Kinzhal, despre care Putin declara că sunt invincibile.

România are patru sisteme PATRIOT, ultimele două au sosit chiar anul acesta. Primul sistem PATRIOT a fost recepţionat în 2020, al doilea a fost livrat, conform graficului agreat, în cursul anului 2022 şi a finalizat testarea de acceptanţă şi recepţia în luna decembrie. Livrarea sistemelor al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT a început în cursul anului 2022, testarea şi recepţionarea lor a fost finalizată până la sfârşitul lunii aprilie.

Un sistem de rachete PATRIOT cuprinde mai multe lansatoare, un sistem radar, o staţie de control al focului, elemente de logistică şi comandă şi acoperă o rază de 150 de km, funcţie de interceptoarele folosite, putând doborî rachete balistice, aeronave, drone etc.

Achiziţionarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevede atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, din producţia curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, a echipamentelor criptografice şi cu regim special.

Promulgarea legii a fost precedată de obţinerea aprobării prealabile a Parlamentului României privind iniţierea achiziţiei, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro, şi obţinerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente şi servicii aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon şi Lockheed-Martin.

România a achiziţionat cea mai modernă configuraţie hardware şi software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: patriot antirachete