x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Paul Păcuraru, certat de premier

Paul Păcuraru, certat de premier

de Monica Iordache Apostol    |    26 Feb 2008   •   00:00
Paul Păcuraru, certat de premier

EFECT ● Impozitarea cadourilor strică imaginea PNL
Liberalii şi-au spălat imaginea după gafa ministrului Muncii, Paul Păcuraru, care a emis un ordin de impozitare a cadourilor şi primelor acordate angajaţilor. Liderii liberali l-au bătut cu pietre în şedinţa de partid, după care au anunţat victorioşi că l-au pedepsit, dar l-au lăsat în funcţie.



EFECT ● Impozitarea cadourilor strică imaginea PNL
Liberalii şi-au spălat imaginea după gafa ministrului Muncii, Paul Păcuraru, care a emis un ordin de impozitare a cadourilor şi primelor acordate angajaţilor. Liderii liberali l-au bătut cu pietre în şedinţa de partid, după care au anunţat victorioşi că l-au pedepsit, dar l-au lăsat în funcţie.


Ministrul Muncii a fost ieri dimineaţă eroul principal al şedinţei Biroului Politic al PNL, majoritatea liderilor liberali dezlănţuindu-se împotriva acestuia. Discuţia a fost deschisă de vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu, care l-a întrebat pe Păcuraru ce l-a apucat să emită un astfel de ordin fără consultarea nimănui. Împotriva lui Păcuraru s-au aliat şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, şi secretarul general al PNL, Dan Motreanu, l-au atacat şi ei pe Păcuraru pentru decizia de a limita acordarea alocaţiei pentru copii la vârsta de 18 ani, indiferent dacă un copil termină sau nu şcoala până atunci. Păcuraru s-a apărat spunând că el nu a făcut altceva decât să traducă prevederile codului fiscal, dar ceilalţi i-au tăiat-o spunându-i că nu i-a cerut nimeni aşa ceva. În faţa unui asemenea asalt, Păcuraru s-a arătat dispus să-şi depună mandatul, dar liderii liberali n-au mai plusat la un asemenea deznodământ care i-ar fi pus în situaţia de a căuta un alt ministru. Cum un ministru e greu de găsit în partid, liderii PNL s-au arătat satisfăcuţi doar cu posibilitatea de a-i face morală lui Păcuraru şi a se disocia de decizia acestuia, pentru a-şi mai spăla puţin imaginea.

La finalul şedinţei, însuşi premierul Tăriceanu a declarat pompos că "PNL nu a introdus nici un impozit", că alocaţia va fi acordată până la terminarea şcolii şi că i-a cerut ministrului să sancţioneze funcţionarii care au elaborat ordinul.


ADOMNIŢEI. După ce au terminat cu Păcuraru, liberalii l-au luat la rost şi pe ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei. Premierul s-a enervat că Adomniţei a întârziat la şedinţă vreo oră şi jumătate, după care i-a reproşat că nu a încercat să obţină sprijin politic pe legile educaţiei şi că, deşi pachetul de legi cuprinde aceleaşi principii ca şi pactul naţional pe educaţie iniţiat de preşedintele Băsescu, l-a lăsat pe şeful statului să-i ia caimacul de pe această acţiune.

Deşi s-au suit cu picioarele pe propriii miniştri, liberalii n-au de gând, la modul serios, să mai facă nici o schimbare în guvern, cel puţin până când nu se vor hotărî dacă fac sau nu alegeri anticipate.


Condiţii pentru anticipate

Liberalii au mai decis ieri să condiţioneze orice discuţie pe tema anticipatelor de adoptarea votului uninominal. "Până când legea va fi aplicabilă, inclusiv promulgată, să nu se aştepte nimeni să facă vreo discuţie politică cu noi, inclusiv referitoare la alegeri anticipate", a declarat preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu. Deşi calculează că le-ar fi avantajoase anticipatele, liberalii nu vor să se angajeze la o asemenea strategie, împreună cu celelalte patide până când nu vor reuşi să-şi asume paternitatea votului uninominal, ca temă politică în campania electorală. Comisia de cod electoral urmează să se întrunească azi pentru a da votul final asupra proiectului de lege. Deşi reprezentanţii tuturor partidelor au convenit asupra majorităţii principiilor, în discuţie a mai rămas chestiunea pragului electoral.

×
Subiecte în articol: politic păcuraru