x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PC Covasna: S-a produs un act de trădare naţională la votarea articolelor Legii educaţiei

PC Covasna: S-a produs un act de trădare naţională la votarea articolelor Legii educaţiei

20 Mai 2010   •   00:00

Conducerea PC Covasna arată, într-un comunicat de presă transmis azi, că parlamentarii PDL, UDMR şi UNPR - "partid ce nu a participat la alegeri, format din transfugi de la actualele partide din opoziţie" - au votat ca elevii minorităţilor naţionale să înveţe Istoria şi Geografia în limbile lor materne, şi nu în limba oficială a statului, limba română.

"Filiala judeţeană Covasna a Partidului Conservator consideră că parlamentarii români şi UDMR-iştii care au votat această prevedere şi-au trădat josnic alegătorii. Presupunem că aceşti domni nu au nicio legătură cu România şi buna convieţuire a majorităţii cu minoritatea. Singura lor preocupare se vede a fi rotunjirea averilor personale ori recuperarea cheltuielilor, cu profit evident, făcute în campania electorală pentru a fi aleşi. În zece ani se poate împlini visul extremiştilor maghiari de a izola complet minoritatea maghiară de majoritatea românească din aceste judeţe, cu consecinţe triste asupra educaţiei şi integrării tinerilor maghiari în societatea românească. De asemenea, această prevedere, dacă devine legală, este încă o piatră pusă la temelia acţiunilor de autonomizare a zonei pe criteriul etnic vizată de nostalgicii Ungariei Mari", se mai arată în documentul citat.

PC Covasna cheamă la "acţiuni hotărâte" partidele politice naţionale, asociaţiile civice naţionale şi locale, sindicatele din învăţământ, persoanele fizice şi, nu în ultimul rând, mass-media locală şi naţională pentru "împiedicarea materializării în Legea educaţiei a acestei prevederi din art. 37, atât de antiromânesc".

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, prin adoptarea articolului 37 din Legea educaţiei în forma Guvernului, în absenţa liberalilor, ca doar disciplina Limba şi literatura română să nu fie studiată şi limba maternă de către minorităţile naţionale.

În varianta Comisiei de învăţământ, articolul prevedea ca şi disciplinele Istoria românilor şi Geografia României să fie studiate în limba română de minorităţile naţionale. Această prevedere fusese adoptată de comisie la propunerea liberalilor.

De altfel, miercuri, la votarea articolului 37 din Legea educaţiei, în forma Guvernului, deputaţii PNL au părăsit sala de plen.

Viceliderul grupului PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că liberalii "părăsesc sala şi nu participă la acest vot". "Vă anunţăm că nu vom participa la acest vot, la acest articol, e un vot antinaţional şi vă asumaţi responsabilitatea ca cetăţenii României să nu ştie ce înseamnă istoria şi geografia acestei ţări", a explicat Nicolăescu.

În absenţa deputaţilor PNL, articolul 37 a fost adoptat în varianta Guvernului, cu 111 voturi "pentru", 45 de voturi "împotrivă" şi 10 abţineri.

×
Subiecte în articol: politic