x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD arata pisica PNL - Democratii iau in calcul sustinerea unei motiune de cenzura

PD arata pisica PNL - Democratii iau in calcul sustinerea unei motiune de cenzura

de Oana Stancu Zamfir    |    Gabriela Antoniu    |    15 Mai 2006   •   00:00
PD arata pisica PNL - Democratii iau in calcul sustinerea unei motiune de cenzura

Democratii nu vor sustine o motiune de cenzura impotriva Guvernului, decat daca vor fi provocati. Asa a lasat sa se inteleaga liderul PD, Emil Boc, care a s-a abtinut de la orice critica fatisa la adresa PNL. In schimb, premierul Tariceanu le-a batut obrazul democratilor ca s-au jucat de-a fuziunea.

Colegiul Director al PD s-a reunit sambata la Palatul Parlamentului, unde ministrii Vasile Blaga, Monica Macovei, Sulfina Barbu si Anca Boagiu au prezentat o situatie comparativa a pregatirii Romaniei pentru integrarea in UE si s-a facut o analiza a efectelor inundatiilor la nivel national. Nici o critica la adresa partenerilor de alianta, liberalii. Nici macar la capitolul "discutii politice", care facea parte din program. Si asta, pentru ca, spun surse din partid, mandatul a fost clar: discutam despre integrare si inundatii si ne abtinem sa-i atacam pe liberali. Desi a anuntat o restructurare a Guvernului, pentru a nu da nastere la interpretari, Boc a si explicat de ce e nevoie sa se faca: numarul de ministere sa fie egal cu cel existent in executivele statelor UE, fiind vorba de o promisiune electorala a Aliantei. "Pe masura ce se confirma integrarea Romaniei in UE, acest lucru trebuie realizat", a fixat Boc si momentul restructurarii Executivului. Mai multe a spus in acest caz senatorul PD Radu Berceanu, dar nu la reuniunea PD. Cancelaria prim-ministrului este ilegala, ministrii de stat ar trebui sa dispara, iar ministrii care sunt si parlamentari ar trebui sa opteze pentru una dintre functii, a atacat Berceanu, acuzandu-l pe Tariceanu ca nu a restructurat guvernul asa cum a promis.

Nici cand s-a pus problema amanarii sarbatoririi a 500 de zile de guvernare, liderul PD nu s-a dat la liberali. "Parerea colegilor din PD este ca o asemenea manifestare nu ar trebui sa mai aiba loc", a explicat sec Emil Boc. Ceva, ceva a lasat sa se intrevada liderul PD, atunci cand s-a pus problema motiunii de cenzura anuntate de PSD si la care bursa zvonurilor ii indica drept sustinatori si pe democrati, alaturi de vreo cinci-sase liberali. "Nu am avut si nici nu avem in intentie sustinerea unei motiuni de cenzura. Nu am discutat acest aspect, nici in interiorul partidului, nici cu alte forte politice", a spus Boc, adaugand ca PD spera sa nu fie determinat vreodata de parteneri sa se gandeasca la "o asemenea solutie".

SUPARAREA LUI TARICEANU. Nu la fel de voalat s-a exprimat premierul Tariceanu cand a venit vorba despre partenerii de Alianta. Aflat tot sambata la conferinta de alegeri a tinerilor liberali din Ilfov, Tariceanu a sustinut ca in PNL exista cateva persoane, pe care nu le-a numit, care fie sunt marionetele altora, fie nu inteleg sensul liberalismului si a spus ca pentru acestea exista o singura solutie, cea a Statutului, cu tot ceea ce decurge din acesta. "A revenit, astfel, in ultimele zile, ideea fuziunii cu PD. Si aici vreau sa fiu foarte clar: cred ca aceasta chestiune a fost transata definitiv in PNL", a spus Tariceanu, precizand ca, in urma cu cateva luni, Delegatia Permanenta a partidului nu a respins ideea unei fuziuni, dar s-a subliniat ca PNL va putea sa fuzioneze cu alte formatiuni politice, in conditiile in care identitatea si programul politic ale viitorului partid vor fi de factura liberala. El a subliniat ca PNL "nu este de vanzare si nu se ofera pe tava nimanui". Premierul a amintit, totodata, ca liberalii au facut PD oferte de fuziune in prima parte a anului trecut si democratii au refuzat, iar intre timp s-au razgandit si au avansat propunerea de afiliere la populari.

BLANA URSULUI... Tariceanu a mai spus ca i-a rugat pe cei care sustin ideea de partid popular sa indice trei principii fundamentale ale curentului de gandire popular si, intotdeauna, dupa aceasta intrebare, a urmat o lunga pauza. "Partidul Popular European este un conglomerat de partide de centru sau de dreapta care nu au o ideologie foarte clar definita; au imprumutat ceva de la liberali, au mai imprumutat ceva de la crestini si asa mai departe", a aratat premierul, precizand ca nu doreste sa critice aceasta miscare, ci sa spuna ca nu vede motivul pentru care liberalii ar trebui sa renunte la o identitate foarte clara "numai de dragul unui potential partid".

MOTIUNE CU SAU FARA PRM
PSD va introduce dupa Consiliul European din 16 iunie o motiune de cenzura, indiferent daca aceasta va fi sustinuta sau nu si de PRM, dupa cum a precizat ieri liderul partidului, Mircea Geoana. "Evident, motiunea ar fi mai puternica, daca am avea voturile intregii opozitii din Parlament", a subliniat Geoana. Potrivit acestuia, motiunea va fi "o ocazie" de clarificare a situatiei politice, de verificare a functionalitatii actualei majoritati. "Daca aceasta majoritate nu mai functioneaza, sa o stim", a spus Geoana, precizand ca motiunea vine la un an si jumatate de la preluarea puterii de catre actuala guvernare si va avea ca tema principala situatia sociala si politica economica a Cabinetului Tariceanu. (Carmen Vintila)
×
Subiecte în articol: tariceanu politic pnl