Întâlnirea de la Cotroceni dintre Traian Băsescu şi liderii partidelor a început tensionat, în văzul presei, şi a continuat pe acelaşi ton şi după ce ziariştii au fost împinşi afară din sală de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan.
După ce presa a fost scoasă din sală, Traian Băsescu a reluat discursul antitehnocraţi, argumentând că PD-L a câştigat alegerile, deci are dreptul să formeze Guvernul. Surse participante la consultări au declarat pentru Jurnalul Naţional că Băsescu a sugerat în cadrul discuţiilor că dacă Opoziţia acceptă să renunţe la nominalizarea lui Klaus Johannis, el ar accepta să desemneze un premier independent "care să vorbească limba FMI", aluzie la Lucian Croitoru, al cărui nume a fost vehiculat pe parcursul zilei ca fiind favoritul preşedintelui pentru şefia Guvernului. Această variantă ar fi susţinută şi de PD-L, a cărui delegaţie a provocat râsetele tuturor în momentul în care Emil Boc a anunţat că propriul partid a retras propunerea privind nominalizarea sa pentru funcţia de prim-ministru, după ce Traian Băsescu îl refuzase cu o seară înainte. Sursele citate susţin că liderii PD-L, Boc şi Blaga, au susţinut dreptul PD-L de a veni în Parlament cu un nou Cabinet, chiar dacă nu are majoritate în Parlament. "Până la urmă, este dreptul nostru să venim în Parlament prima oară şi a doua oară, să vedem dacă putem aduna majoritate pentru un Guvern", a spus Emil Boc.
BĂSESCU ÎNCEARCĂ SĂ ÎMPINGĂ CRIZA ÎNAPOI ÎN PARLAMENT
Liderul PSD, Mircea Geoană, i-a spus lui Băsescu că nu are nici un argument pentru a-l refuza pe Klaus Johannis şi a ţinut să îi amintească că el însuşi a fost membru al unui Guvern condus de un premier tehnocrat. "Aţi uitat că aţi fost secretar de stat în Guvernul lui Stolojan, care a pregătit alegerile?", l-a întrebat preşedintele PSD pe şeful statului. Băsescu le-a spus politicienilor că va analiza variantele şi va decide asupra uneia dintre ele, fără să le precizeze când anume va face public un răspuns. Însă, aşa cum ne-au relatat surse participante la întâlnire, din discuţii a reieşit că Băsescu şi PD-L ar merge pe ideea prezentării în Parlament a unui Guvern minoritar care să pice de mai multe ori la vot, până după alegerile prezidenţiale, astfel încât Parlamentul să fie transformat în centrul crizei politice.
PARTIDELE PĂSTREAZĂ PROPUNEREA JOHANNIS
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, după consultările de la Cotroceni, că PSD va susţine în continuare varianta Klaus Johannis prim-ministru. Geoană a spus că, spre deosebire de PD-L, care deţine 35% în Parlament, PSD, PNL şi UDMR au împreună 65%. "Avem o majoritate care propune un prim-ministru", a explicat el. "În acest moment nu există nici un argument pentru refuzul nominalizării domnului Klaus Johannis", a adăugat Geoană. Cât priveşte constituirea unui Guvern de uniune naţională, aşa cum a propus Băsescu, Mircea Geoană a apreciat că ar fi un proces lung şi complicat, care s-ar prelungi după alegeri.
TEMERILE LIBERALILOR
Liberalul Crin Antonescu a declarat că se teme că şeful statului nu recunoaşte şi nu respectă majoritatea PSD-PC-PNL-UDMR - minorităţi şi că preşedintele pune pe picior de egalitate 65% din Parlament cu 35%. Liderul PNL a menţionat că i-a spus limpede preşedintelui că noua majoritate parlamentară nu are la ce se gândi şi că e rândul şefului statului să mute. "Noi ne-am făcut datoria ca partide şi grupuri parlamentare să găsim în timp-record o soluţie acceptată de noi, opinia publică din România, privită cu interes şi peste graniţele ţării. Acum e rândul preşedintelui să-şi facă datoria, şi amânarea, trimiterea să negociem cu PD-L nu sunt acceptabile. Am respins acest lucru", a spus Antonescu.
Şi liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian, a declarat susţinerea pentru propunerea Klaus Johannis. "Orice variantă este posibilă, singura condiţie fiind ca Johannis să fie premier", a spus Pambuccian.
"CONSILIUL LIDERILOR"
Klaus Johannis a propus la întâlnirea cu PSD, PNL, UDMR, PC şi grupul minorităţilor constituirea unui Consiliu al celor cinci lideri, cu care să se consulte în luarea deciziilor ca viitor premier, au declarat, pentru Mediafax, surse participante la discuţii. Potrivit surselor respective, Johannis a făcut această solicitare pentru a se consulta asupra deciziilor pe care urmează să le ia în calitatea de premier, în special cele care privesc situaţia economică. Sursele citate au precizat că în cadrul reuniunii de miercuri nu s-a discutat despre viitorii titulari de portofolii în Cabinetul Johannis.
Înţelegere scrisă
Klaus Johannis a declarat aseară la Antena 3 că le-a cerut liderilor politici o înţelegere scrisă, "fermă şi clară", de susţinere a sa, pentru a avea o bază solidă, menţionând că nu crede că ralierea PD-L la actuala coaliţie ar fi o problemă. Ulterior, la Realitatea TV, el a spus că, în discuţiile cu formaţiunile politice, s-a convenit că, dacă va ajunge în funcţia de premier, să o asigure până după alegeri, după care se va evalua performanţa eventualului guvern şi se va hotărî dacă este bine sau nu să meargă mai departe. La rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat la Antena 3 că acordul semnat de liderii noii majorităţi nu prevede nici o limitare de mandat pentru Guvernul Klaus Johannis, menţionând că, în opinia sa, acest Executiv trebuie menţinut dacă face faţă. Cât priveşte atitudinea şefului statului, acesta a spus că a avut o relaţie corectă cu primarul Sibiului. Cu toate acestea, Mircea Geoană a declarat că Băsescu vrea să tergiverseze numirea unui premier şi să facă propunere după propunere, în speranţa că va şantaja Parlamentul cu o eventuală dizolvare, "să tragă de timp pentru a rămâne cu PD-L-iştii lui la butoanele puterii, la bani şi la fraudarea alegerilor".
Băsescu a confirmat propunerea PD-L
Într-o declaraţie făcută după consultările de la Cotroceni, preşedintele Băsescu a confirmat că PD-L, renunţând la candidatura anunţată la consultările de marţi, a făcut solicitarea să poată transmite o propunere de prim-ministru la Preşedinţie, plecând de la premisa că este partidul cu cel mai mare număr de parlamentari. El a amintit că, în calitate de şef al statului, a desemnat premieri doar de la partidele sau alianţele politice înregistrate juridic, care au câştigat cele mai multe mandate de parlamentari. Totodată, Băsescu a făcut şi portretul premierului ideal: un candidat care să aibă experienţă economică în relaţia cu băncile şi cu instituţiile economice şi financiare internaţionale, şi a avertizat că fără tragerea celor două tranşe de la FMI şi UE nu se vor putea plăti pensiile şi salariile. "Opţiunea mea este spre un prim-ministru care să aibă capacitatea de a coordona toate ministerele şi instituţiile de care depinde realizarea obligaţiilor noastre, mai ales în relaţiile cu FMI şi cu UE. (...) Fără să tragem cele două tranşe de la FMI şi UE, în lunile octombrie, noiembire, decembrie, deci în acest orizont de timp, avem dificultăţi sau, s-o spun foarte deschis, putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile", a afirmat şeful statului. El a dat termen până azi partidelor să ajungă la "soluţia optimă". (A Nine)
"Noi ne-am făcut datoria ca partide şi grupuri parlamentare să găsim în timp-record o soluţie acceptată de noi, opinia publică din România, privită cu interes şi peste graniţele ţării. Acum e rândul preşedintelui să-şi facă datoria, şi amânarea, trimiterea să negociem cu PD-L, nu sunt acceptabile."
Crin Antonescu - preşedintele PNL
Citește pe Antena3.ro