x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL ar bate în cuie scaunul lui Băsescu

PDL ar bate în cuie scaunul lui Băsescu

de Adriana Duţulescu    |    17 Sep 2010   •   00:00

În faţa ameninţărilor, deşi neconcretizate, ale Opoziţiei cu suspendarea lui Traian Băsescu din funcţie, liderii PDL iau măsuri de precauţie, astfel încât demiterea efectivă a şefului statului să fie imposibilă.



Astfel, oamenii lui Băsescu pregătesc o nouă iniţiativă legislativă privind modificarea legii de organizare şi desfăşurare a referendumului, a cărei principală prevedere se referă la invalidarea unui referendum pentru demiterea preşedintelui dacă nu se întrunesc 50% plus unu din voturile tuturor cetăţenilor cu drept de vot. Este vorba despre aproximativ 9 milioane de alegători care ar trebui să se pronunţe în favoarea demiterii şefului statului pentru ca un astfel de referendum să fie validat. Actuala lege, intrată în vigoare în 2007, cu acordul Curţii Constituţionale, prevede că nu este nevoie de prezenţa la urne a majorităţii alegătorilor, iar preşedintele este demis dacă pentru aceasta se pronunţă majoritatea celor care merg la vot.

Propunerea legislativă a PDL este de fapt o revenire la forma veche a Legii referendumului, modificată în 2007 de coaliţia anti-Băsescu, pentru a facilita demersul de demitere a şefului statului. Până acum au fost validate, ca prezenţă la urne, doar două referendumuri - cel din 2003, de revizuire a Constituţiei, şi cel din 2009, privind trecerea la Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de aleşi, însă acesta din urmă a fost organizat simultan cu alegerile prezidenţiale. Chiar şi aşa, numărul celor care au răspuns favorabil întrebărilor puse la referendum nu s-a apropiat de 9 milioane.

×
Subiecte în articol: politic