x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL deschide robinetul nemulţumirilor. Susţinătoare a lui Cristian Preda, Monica Macovei sugerează că ar putea pleca din partid

PDL deschide robinetul nemulţumirilor. Susţinătoare a lui Cristian Preda, Monica Macovei sugerează că ar putea pleca din partid

de Gabriela Antoniu    |    03 Apr 2012   •   20:07
PDL deschide robinetul nemulţumirilor. Susţinătoare a lui Cristian Preda, Monica Macovei sugerează că ar putea pleca din partid

Excluderea europarlamentarului Cristian Preda din PDL, aprobata luni de conducerea partidului, genereaza nemultumiri ce s-ar putea solda cu noi plecari din tabara portocalie. Un prim semnal in acest sens a venit ieri din partea europarlamentarului Monica Macovei, vice­presedinte al PDL. Intrebata, la Cluj-Napoca, daca ia in considerare plecarea din PDL in actualul context, Macovei a raspuns negativ. "Astazi nu. Nu stiu ce se va intampla. Depinde ce se va intampla. Oricum, daca plec, nu ma duc la USL", a spus Macovei. Vicepresedintele PDL a mai spus ca nu este de acord cu organizarea unui congres extraordinar al PDL inaintea alegerilor locale. "Inainte de alegerile locale nici intr-un caz. Sa discutam cu colegii", a spus Macovei.

Cat priveste decizia de excludere a lui Cristian Preda din PDL, Monica Macovei a reiterat ca va lupta in Consiliul National de Coordonare al PDL pentru a nu fi confirmata excluderea acestuia si a spus ca aceasta i se pare "o masura proasta". "Cristi Preda nici nu era in tara si nici nu a fost ascultat. Era normal sa stai de vorba cu persoana respectiva", a spus Macovei. Cu o zi in urma, ea a declarat ca propunerea excluderii lui Cristian Preda acopera balbaielile organizatorice si de strategie ale Organizatiei Bucuresti. "Nu exista in Statutul PDL sau in Codul etic vreo prevedere care sa permita excluderea doar pentru un moft al unui membru de partid", a mai spus Macovei.

Un argument similar a adus si europarlamentarul Cristian Preda. El a scris pe blog ca decizia BPN de a-l exclude din PDL "nu respecta Statutul", el aratand ca nu a fost anuntat asupra dezbaterilor in Biroul Permanent National si ca nu a avut nici un mijloc la dispozitie pentru a se apara. "Intrucat sunt in Islanda si trebuie sa particip la mai multe reuniuni in calitate de membru al Parlamentului European, nu pot face multe comentarii referitoare la decizia BPN de astazi. Ma multumesc sa citez urmatoarele: «Membrii luati in discutie spre a fi sanctionati vor fi anuntati cu cel putin 3 zile inainte de data intrunirii organismului care dezbate cauza lor si au dreptul sa foloseasca in apararea lor toate mijloacele de proba». Acesta este continutul articolului 29 din Statutul PDL", noteaza europarlamentarul pe blogul personal. Cristian Preda mai scrie ca nu a fost anuntat ca BPN va dezbate cauza si nu a avut nici un mijloc la dispozitie pentru a se apara. "Graba strica treaba. Decizia nu respecta Statutul. Nu ar fi prima data cand BPN citeste dupa ce decide. Iata de ce consider ca e un abuz. Un abuz sustinut de un calcul politic eronat. Multumesc foarte mult tutu­ror celor care mi-au trimis mesajele lor de sustinere. Ei ma vor ajuta sa ma bat pentru dreptate!", a sustinut Preda.

In replica, presedintele Organi­zatiei de femei a PDL, deputatul Sulfina Barbu, a declarat ca europarlamentarul Cristian Preda este liber sa conteste decizia la Comisia de etica si litigii a partidului si a aratat ca acesta trebuie sa spuna ca a discutat cu oamenii din conducerea PDL in toata aceasta perioada. "Dar ceea ce trebuie sa spuna domnul Preda este ca a discutat cu oamenii din conducerea PDL in toata aceasta perioada. Sunt dezamagita ca domnul Cristi Preda s-a plasat singur in afara partidului, anuntand ca sustine un alt candidat la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti. Fiecare are dreptul sa-si spuna punctul de vedere, dar faptul ca a anuntat public ca sustine un alt candidat, asta l-a plasat in afara partidului si asta m-a dezamagit foarte mult", a adaugat Sulfina Barbu.

Lazaroiu despre "dubla masura cu efecte perverse"
Un alt sustinator al deciziei de excludere a lui Cristian Preda din PDL este si fostul consilier prezi­den­tial Sebastian Lazaroiu. El a scris pe pagina de Facebook ca "nu vreau sa fiu rabinic, dar... in orice organizatie din lumea asta cand s-a luat o decizie ea e respectata. Sa iesi ulterior deciziei si sa spui ca tu o sa faci invers, e un mod de a-ti cere excluderea. Cu atat mai mult cu cat spui ca vei sustine alt candidat decat cel al organizatiei tale. Si Radu Berceanu acum putin timp spunea: «Puteti sa semnati cate protocoale vreti voi cu UNPR, la Dolj nu va fi aplicat niciunul» asta dupa ce partidul decisese semnarea unui protocol cu UNPR la nivel national. Aceeasi fapta, aceeasi sanctiune. Asadar, da, corect, Preda merita exclus. La fel cum ar fi meritat si Radu Berceanu. Dubla masura are efecte perverse pe termen lung si foarte lung. Ca oportunitate: Da, e corect cand partidul e in pragul dezbinarii totale inainte de alegeri sa faci un ritual de sacrificiu pentru a reinstaura disciplina". Lazaroiu a adaugat la comentarii ca "principial, o organizatie nu poate functiona daca cei care ii apartin se opun deciziilor luate intr-o forma sau alta, dupa ce acestea au fost luate. Eu ii dau dreptate de multe ori lui Cristi Preda in ce spune (de pilda ca PDL va invata mai mult din esecuri), dar gestul corect al lui dupa ce Prigoana a fost nominalizat era altul – nu ma regasesc in aceasta decizie, demisionez din PDL. La fel ar fi trebuit sa faca si Berceanu."

Protocol intre "burghezul eficient si aristocrata saraca"
Intre timp, scapata de cel care-i afurisea candidatul la Primaria Capi­talei, lidera PDL Bucuresti Elena Udrea a trecut la fapte mari. Ea a semnat ieri protocolul de colaborare politica la nivelul Capitalei intre organizatiile de Bucuresti ale PDL si PNTCD. Momentul a generat dispute literare intre taranisul Alex Ste­fanescu si democrat-liberalul Teodor Paleologu. "Am spus de foarte multe ori, in calitate de critic si istoric lite­rar, bun cunoscator al biografiei lui Eminescu: daca Eminescu ar fi trait astazi, in mod sigur ar fi membru al PNTCD", a aratat Alex Stefanescu, liderul PNTCD Bucuresti. In replica, Teodor Paleologu a spus ca "Eminescu ar fi emigrat".

O alta disputa intre Stefanescu si Paleologu a pornit de la comparatia pe care criticul literar Alex Stefanescu a facut-o cu privire la asocierea dintre PNTCD si PDL. Stefanescu a aratat ca prin semnarea protocolului de colaborare la nivelul Capitalei s-au asociat "un burghez eficient cu o aristocrata saraca". "Se asociaza in momentul de fata un burghez eficient, un om de actiune, cu o aristocrata saraca. Si din aceasta com­binatie va iesi o echipa puternica", a spus Stefanescu, dupa ce el si Elena Udrea au semnat protocolul de cola­borare politica. "Nu mi-a fost foarte clar care este aristocrata saraca si care e burghezul bogat. In Balzac e viceversa, aristocratul este sarac si femeia este burgheza", a replicat razand Teodor Paleologu. El a mai spus ca "astea sunt deja dispute lite­rare", pe care le va continua cu Alex Stefanescu pe tot parcursul campaniei. "Acum ati inteles cum va fi campania noastra, ne vom ocupa in primul rand cu aceste dispute lite­rare", a conchis Elena Udrea.

Basescu, la ceas de noapte in Modrogan
Presedintele Traian Basescu a participat, luni noaptea, in Modrogan, la o discutie cu liderii PDL si l-a ironizat pe Silviu Prigoana, can­didatul acestei formatiuni la Primaria Capitalei, intrebandu-l: "Ai negociat toata primaria cu Oprescu sau au ramas bucati ne­ne­gociate?", a declarat pentru HotNews.ro o sursa prezenta la discutii. Potrivit sursei citate, mai multi lideri i-ar fi cerut lui Emil Boc sa-si anunte candidatura la Primaria Clujului, insa seful statului ar fi inchis subiectul declarand ca "nu trebuie sa-i spuna cineva lui Boc ce trebuie sa faca, hota­ras­te singur". Prezenta lui Basescu in Modrogan, nu si continutul discu­tii­lor, a fost confirmata de alte doua surse pentru HotNews.ro. Alti pedelisti s-ar fi plans ca partidului ii "lipseste organizarea la varf", in timp ce Emil Boc le-ar fi ras­puns ca "lipseste organizarea la baza". Prigoana a negat ca s-ar fi intalnit cu seful statului catalo­gand informatiile drept "intoxi­cari, dezinformari si jocuri politice murdare". Sedinta PDL si discu­tii­le ulterioare cu Traian Basescu au avut loc pe fondul unei puternice crize interne, generate de pleca­rea primarului Cristian Popescu Piedone la USL, numit de Elena Udrea seful de campanie al PDL Bucuresti, de re­nun­tarea la semnarea protocolului cu UNPR si de excluderea lui Cristian Preda din partid. Pe de alta parte, po­tri­vit HotNews.ro exista informatii ca si primarul Sec­torului 2, Neculai Ontanu, si-ar negocia in aceste zile transferul la USL, el acuzand PDL de "balbaiala si indecizie" si de masuri care au "dus la saracirea populatiei".

×