x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL foloseşte copii de şcoală în campania electorală

PDL foloseşte copii de şcoală în campania electorală

de Monalise Hihn    |    12 Ian 2011   •   12:44

Reprezentanţii PDL Hunedoara au perturbat printr-o contramanifestaţie, la care au participat şi copii de şcoală, o întâlnire electorală a contracandidatului PDL pentru funcţia de primar din comuna Baru.

Marţi candidatul PNL, Acxente Bolesc, susţinut de PSD, PC şi PRM, urma să organizeze o întâlnire electorală la căminul cultural. Surpriză însă: în faţa clădirii au ajuns mai mulţi copii de şcoală, care purtau pancarte şi afişe electorale pe care stătea scris: "Noi votăm Răducanu!” şi "Răducanu – primar, e de-al nostru!”. Mai mult, minorii scandau: "Hoţii, hoţii!”, "Răducanu – primar!”, "Vrem primar/Nu cioban!”, "Răducanu nu uita/Primăria e a ta!”, "Mincinoşii, mincinoşii!”.

Martor ocular la contramanifestaţie, deputatul PNL, Mariana Câmpeanu, a declarat că va cere demiterea din funcţie a inspectorului şcolar general, Alexandru Lăutaru. Câmpeanu a declarat pentru Jurnalul Naţional că minorii erau dirijaţi de către adulţi: "Erau organizaţi în toată regula. Aveau asupra lor pancarte şi beţe. Erau însoţiţi de către soţia directorului Şcolii din satul Petros, Silvia Butnar, dar şi de către învăţătoarea Elena Lupescu şi educatoarea Romiţa Coposesc. Nu îmi vine să cred ceea ce am văzut. Erau 15 – 20 de copii, care scandau. Am mai participat la o mulţime de mitinguri electorale, dar aşa ceva nu am văzut în viaţa mea. Mai mult, la un moment dat au început să lovească în geamuri. Am încercat să vorbesc cu acele cadre didactice să le rog să trimită copiii de acolo. Unii dintre manifestanţi au început să ţipe la mine să plec de acolo, că nu am ce să caut în satul lor!”. Mariana Câmpeanu a fost aleasă deputat în Colegiul nr. 3, care cuprinde şi localitatea Baru, învingându-l chiar pe candidatul PDL, Daniel Răducanu, înscris acum în cursa electorală pentru primărie.

Contactat de Jurnalul Naţional, Răducanu a declarat că el sau reprezentanţi ai PDL nu au coordonat acţiunea electorală din satul Livadia: "Eu nu am participat la acea manifestaţie şi nici vreun membru din conducerea PDL nu a fost prezent. M-am informat şi am aflat că acolo au mers copii din vecini şi în niciun caz nu au fost duşi acolo de la şcoală. Este regretabil ce s-a întâmplat. Din ceea ce am văzut şi eu la televizor, copiii aveau afişe normale în mâini şi nu ştiu cum au ajuns la ei, dar totodată am observat că şi ceilalţi cetăţeni au avut afişe. Eu nu am aflat de acţiune decât pe la ora 19, deoarece a fost plecat din zonă, iar atunci când am ajuns nu mai era nimeni acolo”. Directorul Şcolii Generale din Petros, Nicolae Butnar, se apără şi declară că: "Lucrurile întâmplate ieri (n. red.: marţi) nu sunt aşa cum au fost reflectate în presă. Copiii au mers la acea manifestaţie însoţiţi de părinţii lor şi nu se aflau în timpul orelor de curs. Ştiam de acele manifestaţii încă de la prânz, dar ce puteam să fac? Să fac careu şi să le spun copiilor să nu meargă?! Noi nu ne implicăm în politică, eu nu sunt membru al niciunui partid. În ceea ce o priveşte pe soţia mea, ea era în vizită la o colegă ce locuieşte lângă căminul cultural şi a ieşit şi ea afară să vadă ce se întâmplă. Nu s-a implicat deloc!”. Inspectorul şcolar general, Alexandru Lăutaru, a declarat postului local de televiziune Hunedoara TV că a fost informat în timp real despre incident şi că regretă faptul că elevii pot fi implicaţi în asemenea manifestaţii: "Vom începe o anchetă ca să vedem ce s-a întâmplat. Cei care au greşit, dacă a fost vreo acţiune concertată de vreun cadru didactic, acesta va plăti. Copiii nu au ce căuta în astfel de activităţi. Un semn de întrebare pentru mine că sunt acolo nişte elevi. Vom arăta o obiectivitate normală. Există posibilitatea ca o parte dintre ei să fi venit acolo voluntar. Joi vă vom comunica rezultatele verificărilor”. În acelaşi timp, şeful Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei Hunedoara, generalul Viorel Sălan, spune că instituţia pe care o conduce va lua măsurile legale care se impun: "Am început verificările. Vom aplica legea. Eram la comandă atunci când s-au petrecut evenimentele, cetăţenii au fost legitimaţi şi dacă se vor constata încălcări ale legii vom proceda în consecinţă”. Potrivit legislaţiei în vigoare, este interzis ca în acelaşi loc şi la aceeaşi oră să se desfăşoare două sau mai multe manifestaţii. Pe de altă parte, în imaginile filmate de către operatorii postului local de televiziune Hunedoara TV se vede cum parte dintre minori au plecat de la manifestaţie, ocupând carosabilul. De pe contrasens, pe DN 66 veneau maşini de mare tonaj.
Niciun reprezentant al PDL nu a putut fi contactat ca să explice cum au ajuns materialele electorale în mâinile copiilor şi de ce simpatizanţi ai partidului au participat la o contramanifestaţie.

Duminică, 16 ianuarie, în comuna Baru au loc alegeri pentru desemnarea primarului. Şi aceasta pentru că fostul primar, Daniel Răducanu, acum candidat la această funcţie din partea PDL, a demisionat din post în luna noiembrie. El a recurs la acest gest pentru că era membru al PNL, partid care desemnase un alt candidat pentru fotoliul de deputat din Colegiul nr. 3. Răducanu a demisionat din PNL, şi-a pierdut astfel mandatul de primar şi s-a înscris în PDL. În schimbul trădării, Răducanu a fost numit consilier al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Apoi, în 5 decembrie 2010 a candidat din partea PDL la postul de deputat. A fost învins de Mariana Câmpeanu. La câteva zile după alegeri, postul local de televiziune Hunedoara TV, a dat publicităţii mai multe înregistrări audio, în care în care membri ai PDL dezvăluiau cum au reuşit să strângă voturi pentru candidatul partidului, Daniel Răducanu: prin mită electorală, ameninţări şi şantaj. Discuţiile purtate în sediul PDL Călan arătau că mai mulţi pedelişti au ameninţat diverşi privaţi din comuna Bunila, pentru aceştia, la rândul lor, să îi determine pe oameni să îl voteze pe Răducanu, cum comisarul şef de Protecţia Consumatorilor Hunedoara, Romi Cărmăzan, a plătit un chef pentru mai multe persoane la o crâşmă din satul Coroieşti şi cum tot şeful OPC s-a dus cu 350 de pachete cu dulciuri şi sucuri la diverse familii nevoiaşe pentru ca acestea să voteze apoi cu "Omul locului”. În înregistrări apare şi numele lui Gheorghe Falcă, care le-ar fi promis primarilor din colegiu proiecte în valoare de 5 milioane de euro dacă reuşesc să strângă voturi pentru reprezentantul PDL. Mai mult, directorul Electrocentrale Deva, Cristian Marius Vladu, vorbea despre o sponsorizare de 1,5 miliarde de lei vechi pentru PDL. Vladu a plătit cu funcţia acele dezvăluiri, însă şeful OPC Hunedoara, Romi Cărmăzan, şi cel al RAR Hunedoara, Ovidiu Boldor, au rămas pe posturi.

Daniel Răducanu candidează din nou. Se ruşinează iar cu portocaliul, aşa că a ales verdele. Vorba imnului PDL, probabil: "Umblă vorbă de soroc/Verde înrourat/Că noi n-am avea noroc/Verde înrourat”. Din nou lipsesc sigla şi numele partidului. Acum scrie doar "Am construit pentru Baru”.

×
Subiecte în articol: PDL campanie electorala