x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL s-a aliat cu legionarii

PDL s-a aliat cu legionarii

30 Aug 2012   •   17:01
PDL s-a aliat cu legionarii

Mihai Neamtu, liderul Noua Republica, partidulet cu care PDL s-a aliat miercuri, are o 'mica' problema: este legionar, idolul sau fiind Corneliu Zelea Codreanu.

Chiar daca numele lui Codreanu nu se regaseste in programul partiduletului Noua Republica, exista un document care atesta ca Neamtu a prevazut, inca din tinerete, ca va actiona, la nevoie si disimulat, pentru a-si atinge scopul – acela de a prelua Puterea, cu extrema dreapta.

Napocanews.ro a republicat, recent, 'Apelul unui licean catre «oastea nationalista»', un articol amplu, scris in 1995 de Neamtu si publicat de revista neolegionara 'Puncte cardinale'.

In articol, Neamtu face un apel la toti cei cu vederi comune, pentru a face front comun impotriva 'Satanei rosii' – Ion Iliescu, 'omul KGB-ului' si 'puterea neobolsevica' si pentru a oferi o alternativa credibila, 'traditionalista', la Opozitia 'cvasi-masonizata'.

Articolul “Apelul unui licean catre «oastea nationalista»', scris de adolescentul Mihai George Neamtu, a fost publicat in revista neolegionara Puncte cardinale, anul V, nr. 1/49, ianuarie 1995, p. 1 (cu urmare in p. 2). Astazi liderul partidului Noua Republica este unul din apropiatii lui Traian Basescu.

'APELUL UNUI LICEAN CATRE 'OASTEA NATIONALISTA' (1995):

La inceput de an, in miez de iarna, oastea nationalista romaneasca (risipita pe aiurea, in fel si chip, pe criterii tot mai variate) se afla intr-un moment de grea incercare. Nu vrem sa fim profetici si nici sententiosi, dar evolutia social-politica din ultimul timp pare sa demonstreze aceasta.

In anul care a trecut, sminteala a cam apucat diversele tabere nationaliste din Romania noastra atit de saraca in constiinte si valori. Conflictul, pe alocuri artificial si irelevant, s-a ascutit in ultimul timp si a imbracat forme convulsive (sa mai amintim de cuvintele grele rostite in polemicile R. Codrescu – Dan Dungaciu [1] sau V. Nestian – Ion Zeana? [2]). Crestinismul, religia iubirii, 'religia milei si-a iertarii' (Nae Ionescu), pare sa ramina doar in mintea si pe buzele unora, iar in inima deloc. Cineva spunea ca cea mai mare distanta de parcurs pe lume este de la creier la inima. Iar Sf. Apostol Iacov avertizeaza: 'Credinta fara fapte moarta este' [Iacov 2, 26].

Depasind acest moment neplacut, se cuvine sa incepem noul an curatiti de ura ce ne-a sfirtecat si, mai mult chiar, ne-a facut sa uitam cine este dusmanul comun.

Am blamat necontenit (chiar daca just) opozitia si pe 'diversionistii' de la M.P.R., fara sa avem in vedere ca presedintele Iliescu lucreaza netulburat 'pentru linistea noastra'. Nu este acum momentul sa descoperim care sint radacinile acestui conflict ce macina oastea nationalista romaneasca sau care sint sansele unei reconcilieri. Vom trage doar un semnal de alarma: daca ura, pizma reciproca nu se vor potoli, vom dezamagi iremediabil atitia tineri sinceri, dar dezorientati. Oare nimic nu e adevarat din ceea ce pretindem ca sintem: nationalisti cu frica si dragoste de Dumnezeu?! Sa ne lepadam, deci, de tot ce se cheama ingustime mintala si pigmeism sufletesc!

Cind Goga era la putere, Capitanul a dat legionarilor, prin Circulara nr. 128 (28.I.1938), urmatoarea dispozitie: 'Nu raspundeti la nici o provocare. Nu atacati guvernul nationalist in nici o intrunire. Treceti cu vederea toate greselile lui, caci nu e o glorie sa vezi intotdeauna greselile altora…'. Si totusi putini sint cei ce iau aminte la sfatul dat. Prefera sa-si scoata ochii si sa-si consume energia in manifestari cu caracter reprobabil. Urmariti, bunaoara, toate declaratiile celor de la Miscarea. Nu prididesc in a-l cita frecvent pe C. Z. Codreanu, ne vorbesc despre necesitatea unitatii, ne predica crestinismul ortodox (uneori cu smerenie si dreapta credinta). Sa ne caznim sa-i credem si sa nu-i judecam in nici un fel. Mintuitorul nostru Iisus Hristos ne-a spus: 'Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvintati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc' (Matei 5, 44). Si nu cu dragoste fatarnica, ci cu dragoste curata, chiar daca 'unii, e drept, vestesc pe Hristos din pizma si duh de cearta…' (Filipeni 1, 15). Sa ii iubim frateste, iar in cel mai rau caz, vorba lui N. Steinhardt, 'ii iubim, dar nu ii simpatizam'.

Cum spuneam, aproape ca am uitat de dusmanul nostru comun: satana rosie. Putini au analizat, pare-se, succesele rosilor in alegerile locale din unele orase insemnate in geografia tarii. Ataraxia este o boala care rapune tot mai multi romani, iar celebra 'aflare in treaba', respectiv proverbialul 'Merge si-asa!' (alaturi de diletantism) s-au cvasi-generalizat in societatea romaneasca. Au trecut cinci ani de la Revolutia scaldata in singele copiilor tarii, iar Iliescu, omul KGB-ului, se mai afla la putere. Iar aici sa nu ne amagim! Finanta mondiala nu se confunda cu electoratul nostru imatur, care da votul neocomunistilor. Or, aceasta este cel mai grav: nu ca opozitia este mai mult sau mai putin obedienta fata de Occident, ci faptul ca romanii sint acum ori ignoranti, ori pro-socialisti si prefera perpetuarea rinjetului iliescian decit, hai sa spunem, chipul batrinesc al d-lui Coposu [3] sau partida d-lui Manolescu [4]. Romanul nu vrea sa auda de acest proces banal: schimbarea. Nici macar in virtutea principiului 'sa alegem raul cel mai mic' (fiindca alternativa reala la cele doua – puterea neobolsevica, respectiv opozitia cvasi-masonizata – noi ne incapatinam sa nu oferim!). Comunistii sint draci cu care romanii nostri mai sint dispusi sa se faca frati [5], pentru a trece puntea spre o alimentara cu kilul de mezeluri mai ieftin… 'O, tara trista, plina de umor!'…

Unii i-au reprosat Capitanului absenta simtului politic. S-au inselat insa. Capitanul a stiut sa faca aliante politice fara compromis, nu si-a subestimat niciodata adversarii si a stiut sa se poarte corect cu fratii de aceeasi credinta. A facut pact electoral cu Maniu [6] din dorinta de a contracara actiunile dementiale carliste [7]. Constient ca va trebui sa ajunga la putere doar pe cale legala, printr-un sistem imperfect, dar necesar (e tot mai limpede aceasta!), si-a sfatuit intotdeauna camarazii sa se adreseze cu precadere celor dezorientati si mai putin celor infipti intr-un crez (national-taranesc, liberal sau socialist). Iar Romania sfirsitului de secol XX e plina de astfel de dez-orientati.

Masele nedumerite trebuie cistigate cu incetul, printr-un program sanatos de orientare national-crestina, nici superficial, dar nici imposibil sau anacronic.

Cei ce gindesc la viitorul Miscarii Legionare trebuie sa ia seama mai bine la modul in care trebuie conceputa si dusa o lupta politica. Nu poate fi benefic un autoizolationism stupid, cum nu poate multumi pe nimeni nici politicianismul fundamentat pe compromis. Pentru eradicarea puterii neocomuniste este necesar sa se duca o politica cu mintea limpede, degajata de orgolii marunte si neinecata in patimile trecutului. Caci in zadar vom critica opozitia pentru greselile sale, daca nu vom aduce acestei opozitii o alternativa viabila si reala (pe care noi o vedem proiectata intr-un partid de dreapta – traditionalist, conservator, de orientare crestina)'.

Cititi continuarea articolului aici.

×