x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL, spectacolul din "Camera Derutaţilor" continuă

PDL, spectacolul din "Camera Derutaţilor" continuă

22 Oct 2010   •   00:00
PDL, spectacolul din "Camera Derutaţilor" continuă
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

PDL continuă să-şi pună singur piedică. Un nou episod în care democrat-liberalii au votat împotriva propriilor interese s-a petrecut în şedinţa Birourilor permanente ale celor două Camere în care s-a stabilit calendarul moţiunii de cenzură şi al angajarea răspunderii Executivului pe Legea educaţiei.

Guvernul dorea ca angajării răspunderii sale să fie premeargă dezbaterea moţiunii de cenzură, conform stenogramei Birourilor permanente reunite de luni 18 octombrie, reprezentanţii PDL au votat împotrivă!

Şedinţa Birourilor permanente a fost condusă de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care a solicitat votul pentru prezentarea moţiunii pe 20 octombrie, cu dezbatere şi vot pe 27 octombrie, şi stabilirea datei pentru asumarea răspunderii guvernamentale pe 28 octombrie. Propunerea sa a fost votată în unanimitate.

După vot, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a intervenit, surpinsă: "Staţi o clipă, ce-aţi supus la vot?", "Miercuri, la orele 11.00 plen reunit", a răspuns Mircea Geoană. "Dezbaterea?", a dorit clarificări Roberta Anastase, deşi în practica parlamentară, de 20 de ani, dezbaterea moţiunii a avut loc în aceeaşi zi cu votul.

"Votul, miercuri, 27 octombrie 2010", explică Geoană. "Votul final?", întreabă Roberta Anastase, (moţiunea de cenzură nu implică votul pe articole, ca în cazul propunerilor legislative - n.r.). "Votul final, miercuri 27 octombrie 2010, la orele 11.00", a explicitat Geoană.

Deşi tardiv, Roberta Anastase are un punct de vedere ferm: "Noi suntem împotrivă". În faţa acestui argument, Mircea Geoană cere repetarea votului şi Opoziţia câştigă cu 10 la 7, având majoritatea în conducerea Legislativului. În final, Roberta Anastase considerând misiunea îndeplinită cere încheierea şedinţei: "Putem să plecăm la plen?".

Potrivit aceleiaşi stenograme, parlamentarii au dezbătut, înainte de vot, faptul că Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Legea educaţiei pe care nu a retras-o din Senat. Comentariul lui Adrian Năstase este extrem de concluziv: "Suntem o ţară de nebuni".

Precedentele ocazii în care parlamentarii PDL au votat împotriva propriului guvern, conştient sau nu, s-au petrecut în marţi în Camera Deputaţilor, când au votat o lege care prevedea reducerea TVA-ului la alimente la 5% şi o alta care ridica pragul de neimpozitare al pensiilor la 2000 de lei.

×
Subiecte în articol: politic