x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL vrea să pună căluş presei

PDL vrea să pună căluş presei

de Monica Iordache Apostol    |    10 Sep 2010   •   00:00
PDL vrea să pună căluş presei
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţonal

În timp ce înfiinţează televiziuni care difuzează nonstop manele, deputatul PDL Silviu Prigoană s-a gândit să facă şi în ograda presei scrise curăţenie. Mai exact, să propună o serie de modificări la Legea audiovizualului, care pot duce chiar şi la închiderea unor ziare sau site-uri de ştiri, prin simpla decizie a CNA.



Silviu Prigoană a depus la Parlament un proiect legislativ prin care presa scrisă şi cea electronică ar trebui să intre sub autoritatea Consiliului Naţional al Audiovizualului. Conform proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, acest organism ar trebui să acorde "licenţe" (!) presei scrise şi presei online. Astfel, CNA ar trebui să aibă ca atribuţie şi "să stabilească condiţiile, criteriile şi procedura pentru acordarea licenţelor pentru presa scrisă şi presa online", fără însă să fie reglementate aceste "condiţii" şi "criterii". În proiect se arată că "licenţa este obligatorie pentru tipărirea oricărei publicaţii de presă scrisă pe teritoriul României", "licenţa este obligatorie pentru găzduirea de publicaţii online pe servere", iar "valabilitatea unei licenţe pentru presa scrisă sau presa online este de şapte ani".

Mai grav este însă că proiectul lui Prigoană ar duce la faptul că unui ziar îi poate fi retrasă licenţa în numai zece zile şi în ultimă instanţă să fie închis. O modificare adusă unuia dintre articole arată că şi presei scrise şi celei online să i se aplice o regulă din audioviziual, prevăzută de articolul 41 pct. (1) al Legii audiovizualului: "Orice persoană fizică sau juridică, indiferent de naţionalitate, ale cărei drepturi sau interese legitime, în special reputaţia şi imaginea publică, au fost lezate prin prezentarea de fapte inexacte în cadrul unui program, beneficiază de dreptul la replică sau la rectificare". Principiul are însă o completare importantă pentru presa scrisă şi cea online: "În situaţia art. 41, pct. (1), la cererea persoanei vătămate şi dacă publicaţia nu produce proba verităţii în termen de 10 zile de la sesizare, consiliul poate suspenda licenţa publicaţiei pentru o perioadă de 1, 3 sau 6 luni".

De asemenea, conform lui Prigoană, şi presei scrise, şi celei online ar trebui să li se aplice articolul 48 din Legea audiovizualului, tot cu o completare. Articolul 48 arată că "orice persoană juridică titulară a unei licenţe audiovizuale are obligaţia de a pune în permanenţă la dispoziţie publicului următoarele categorii de informaţii: a) denumirea, statutul juridic şi sediul social; (...) c) numele persoanelor responsabile de conducerea societăţii comerciale şi ale celor care îşi asumă, în principal, responsabilitatea editorială; d) lista publicaţiilor editate de persoana juridică respectivă şi lista celorlalte servicii de programe pe care le asigură (...) g) organismele de reglementare sau de supraveghere competente".

Completarea, cu dedicaţie pentru ziare, reviste şi site-uri, este tot de natură să atragă o sancţiune imediată din partea CNA: "Paragrafele a), c), d) şi g) de la precedentul punct se aplică şi în cazul presei scrise, şi al presei online. Neîndeplinirea acestei prevederi dă dreptul Consiliului să se sesizeze din oficiu şi să retragă licenţa publicaţiei".

Deşi nu-şi face probleme pentru otrava cu pretenţii muzicale pe care o difuzează, patronul televiziunii de manele spune că vrea să lupte împotriva "otrăvii informaţionale". În expunerea de motive, Prigoană spune că "ne preocupă mult în zilele noastre otrava din mâncare, otrava din aer şi apă, însă nu facem nimic pentru a reduce otrava informaţională". "Vă propun să limităm otrava informaţională ce ne agresează zilnic, preponderent în presa scrisă, prin intermediul unei modificări la Legea audiovizualului. Ştiu că poate părea impropriu, însă în actualul stadiu de maturitate al societăţii româneşti, consider că este singura soluţie în măsură să reducă avalanşa de publicaţii născute peste noapte doar pentru a denigra o persoană sau a mânji o idee", afirmă Prigoană.

● Citiţi aici proiectul legislativ

×
Subiecte în articol: politic