x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pedeliştii l-au ciuruit pe Ridzi

Pedeliştii l-au ciuruit pe Ridzi

de Monalise Hihn    |    17 Mai 2010   •   00:00
Pedeliştii l-au ciuruit pe Ridzi

Tiberiu Iacob - Ridzi, soţul Monicăi Iacob - Ridzi, nu mai este preşedintele Organizaţiei Judeţene a PD-L Hunedoara. El a fost "executat" în cele din urmă, aparent pentru rezultatele obţinute la ultimele patru rânduri de alegeri desfăşurate în judeţul Hunedoara. Lui Ridzi i s-a reproşat că pe parcursul anului trecut, sub preşedinţia sa, PD-L a câştigat doar scrutinul parţial pentru desemnarea primarului din municipiul Orăştie, pierzând alegerile prezidenţiale, pe cele europarlamentare şi din comuna Şoimuş. Nimeni nu a pomenit nimic despre faptul că Elena Băsescu a luat în judeţ 7,62 la sută, unul dintre cele mai bune scoruri electorale la nivel de ţară. Tiberiu Iacob - Ridzi a fost înlocuit cu deputatul Viorel Arion, care nu va mai putea să candideze pentru postul de preşedinte al organizaţiei judeţene la alegerile ce vor avea loc în toamnă.

În BPN
Decizia luată de COCA va fi supusă spre aprobare Biroului Permanent Naţional al PD-L. Practic, această decizie este doar o formalitate. În acelaşi timp, a fost dizolvat şi BPJ al PD-L Hunedoara, urmând ca din noua structură de conducere judeţeană să facă parte şi ceilalţi patru parlamentari de Hunedoara, cinci primari de municipii şi oraşe, cinci edili de comune, trei consilieri judeţeni, preşedintele PD-L Deva, viceprimarul municipiului reşedinţă de judeţ şi un fost vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PD-L. "Lui Tiberiu Iacob - Ridzi i s-a reproşat că a câştigat doar o singură bătălie electorală în anul 2009. În judeţ au fost patru rânduri de alegeri în anul 2009. Sub preşedinţia lui Ridzi, PD-L Hunedoara a câştigat doar parţialele de la Orăştie. În schimb, la celelalte alegeri, PD-L s-a situat tot pe poziţia a doua", declară Florin Toma, membru în noul comitet de conducere al PD-L Hunedoara.

Surse neoficiale declară că, de fapt, PD-L a dorit să se scape de Ridzi pentru imaginea negativă pe care soţia sa o are în prezent, lucru care i-a dăunat lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale. În primul tur de scrutin, şeful statului a luat în unele dintre localităţile Văii Jiului şi de trei ori şi jumătate mai puţine voturi decât Mircea Geoană, iar în al doilea tur, în judeţ, a avut cu 20 la sută mai puţine voturi decât candidatul PSD. Pe de altă parte, se pare că loialitatea familiei Ridzi nu a contat deloc pentru PD-L, cu toate că Elena Băsescu a luat la alegerile europarlamentare unul dintre cele mai bune scoruri din ţară, respectiv 7,62 la sută. De altfel, surse din PD-L Hunedoara spun că organizaţia nu a putut să câştige alegerile europarlamentare în judeţ din cauza "problemuţei EBA".

Le trebuie 8.000 de membri
Alegerile interne din cadrul PD-L Hunedoara nu au început, deşi potrivit calendarului votat de către Biroul Politic Naţional trebuiau să aibă loc din data de 27 aprilie. Motivul întârzierii îl constituie faptul că, potrivit noului statut al PD-L, în judeţe trebuie să existe un număr de organizaţii egal cu cel al secţiilor de votare. Orice filială înfiinţată pe lângă o secţie de votare trebuie să cuprindă cel puţin 15 membri şi va fi condusă de un preşedinte, ajutat de alte patru persoane. Conform spuselor lui Florian Toma, în judeţ sunt doar în jur de 5.000 de membri, în cele 523 de organizaţii de pe lângă secţiile de votare. Practic, PD-L Hunedoara ar trebui să numere în jur de 8.000 de membri.

Pentru că nu au acest număr, pedeliştii hunedoreni vor trebui să raporteze în fiecare miercuri, la Bucureşti, câte persoane au reuşit să mai atragă în partid, astfel încât să se poată înfiinţa toate cele 523 de organizaţii de pe lângă secţiile de votare. Deocamdată, PD-L Hunedoara n-are decât un sfert dintre aceste filiale. Mai mult ca sigur, din acest motiv alegerea noului preşedinte al PD-L Hunedoara va fi amânată pentru toamna acestui an. Până atunci, preşedinte interimar este deputatul Viorel Arion, liderul pedeliştilor din municipiul Hunedoara. Acesta a fost senator PNL în legislatura 2004 - 2008, a părăsit partidul în 2007, înscriindu-se în PLD.

×
Subiecte în articol: politic