x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pensii de magistrati pentru parlamentari

Pensii de magistrati pentru parlamentari

07 Oct 2004   •   00:00

Deputatii si senatorii care au cumulat pensia cu indemnizatia dupa indeplinirea unui mandat de parlamentar vor avea dreptul la recalcularea pensiei in cuantumul prevazut pentru magistratii cu vechime de cel putin 25 de ani in magistratura.

DANA PICIU

Decizia a fost luata ieri de Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului. Cele doua comisii au adoptat raportul subcomisiei de elaborare a propunerii legislative privind statutul deputatilor si senatorilor, ai carei membri sunt deputatii Cornel Badoiu (PSD), Marin Cristea (PSD), Ioan Timis (PSD) si senatorii Aron Belascu, Antonie Iorgovan (PSD) si Doru Ioan Taracila (PSD).

DREPT. Membrii Comisiilor juridice au hotarat, in acest sens, ca membrii Parlamentului care au cumulat pensia cu indemnizatia dupa indeplinirea unui mandat de parlamentar vor avea dreptul la recalcularea pensiei in cuantumul prevazut de Legea privind statutul magistratilor, raportat la indemnizatia lunara de parlamentar. Potrivit acestei legi, magistratii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 80 la suta din venitul brut realizat in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii. Aceeasi categorie de deputati beneficiaza si de prevederile referitoare la magistratii care depasesc vechimea in magistratura si care primesc la calcularea pensiei cate 1 la suta din venit pentru fiecare an lucrat in plus.

CONDITII. Senatorii si deputatii care au indeplinit cel putin un mandat de parlamentar vor beneficia, la implinirea varstei de pensionare, de reglementarile in vigoare privind magistratii care depasesc vechimea in munca. Singurul care a votat impotriva acestor prevederi a fost senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, care a aratat ca nu este de acord cu suplimentarea drepturilor existente in vechiul regulament, unde pensiile parlamentarilor si sporurile de vechime nu sunt prevazute. Acesta s-a abtinut si de la votul privind dreptul la spor de vechime pentru parlamentari, care stipuleaza ca la indemnizatia lunara individuala se acorda spor de vechime in munca corespunzator transelor legale de vechime in munca si procentului stabilit de lege.

SA TERMINAM CU DEMAGOGIA

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a explicat, la iesirea din sala de sedinta, ca subcomisia din care a facut parte si care a propus raportul a facut doar o munca tehnica, "asezand textele propuse de un grup foarte mare de parlamentari". "Noi, romanii, avem talentul de a da dovada cand nu trebuie de foarte multa grija si foarte multa demagogie", a spus Iorgovan. El a mai spus ca activitatea parlamentara, care are o "semnificatie", trebuie sa se constituie in vechime in munca. Iorgovan a intrebat retoric daca este firesc ca aceia care in ’90 au intrat in Parlament fiind pensionari sa ramana cu aceeasi pensie. "Sa terminam cu aceasta demagogie si sa privim lucrurile in matca firescului si cu picioarele pe pamant", a cerut senatorul PSD.
×
Subiecte în articol: politic psd