x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pensionarii primesc banii în 16 tranşe. Salariile bugetarilor se recuperează prin creşteri în iunie şi decembrie

Pensionarii primesc banii în 16 tranşe. Salariile bugetarilor se recuperează prin creşteri în iunie şi decembrie

de Daniel Ionaşcu    |    08 Mai 2012   •   20:33
Pensionarii primesc banii în 16 tranşe. Salariile bugetarilor se recuperează prin creşteri în iunie şi decembrie

Pensionarii vor primi in 16 transe banii retinuti ilegal drept contributii de sanatate, corespunzator lunilor in care sumele au fost incasate de catre stat, a anuntat premierul Victor Ponta.

In prima sedinta, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a oprit incasarea de catre stat a cotei de asigurari de sanatate de 5,5% pentru pensii mai mari de 740 lei, perceputa pana in prezent pentru intreaga suma si nu doar pentru diferenta.

"Tot de la 1 iunie, in transe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au incasat gresit, vom incepe restituirea sumelor catre pensionarii cu pensii peste 740 lei. De la 1 iunie, in transe lunare, exact cum le-a fost luat de guvernele trecute, va fi restituit de Guvernul actual", a adaugat Ponta.

Ponta a mai spus aseara ca prima majorare a salariilor, de 8%, va fi aplicata din luna iunie, in vreme ce o a doua majorare, de 7%, se va realiza in luna decembrie, dupa alegeri.

Premierul Victor Ponta a mai declarat ca are "acordul de principiu" din partea ministerului Finantelor pentru a anula obligativitatea platii retroactive a TVA pe drepturile de autor si ca datele releva ca statul "nu pierde mare lucru" din anularea acestei plati, impusa de fosta conducere a Fiscului pentru intimidarea presei.
Mai multi jurnalisti au dat in judecata statul si au castigat suspendarea platii retroactive in octombrie 2011. In proces sunt implicate Guvernul, Finantele si ANAF.

Se retrage recursul privind UMF
De asemenea, Guvernul a decis in sedinta de marti sa retraga recursul formulat de fostul Executiv la decizia instantei de suspendare a hotararii fostului Cabinet privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, urmand ca Ioan Mang, ministrul Educatiei, si Andrei Marga, ministrul de Externe vor merge la Targu Mures pentru a identifica o solutie cu reprezentantii universitatii. "Este normal ca aceasta hotarare sa fie suspendata si, imediat ce instanta se va pronunta, vom lua si decizia politica necesara", a spus premierul Victor Ponta.

Taxa clawback si lipsa de medicamente
Ponta a mai declarat ca Lucian Duta a inaintat inainte de a demisiona facturile de incasare a taxei claw-back, generand riscul de ramane fara medicamente. "Am aflat cu indignare ca domnul Duta a creat, inainte de a pleca, o noua problema Guvernului trimitand facturile referitoare la incasarea taxei de claw-back, ceea ce ne poate pune in situatia de maine de a ramane fara medicamente. Ministrul in functie a reusit pentru moment sa dialogheze si sa stabilizeze situatia, dar aceasta atitudine este nu doar neeleganta, ci chiar ilegala", a mai spus Ponta. El a anuntat ca va cere Ministerului Sanatatii si organelor in drept sa cerceteze toate activitatile fostului sef CNAS.
Inspectoratul de stat in Constructii si Oficiul pentru Cadastru au fost si ele transferate din gestionarea Ministerului Dezvoltarii in subordinea Guvernulu.

Banii dati primariilor si necheltuiti se iau inapoi
O alta decizie luata de Cabinetul Ponta o constituie recuperarea din conturile autoritatilor locale a banilor alocati Guvernul Ungureanu, din Fondul de rezerva bugetara, si inca necheltuiti.
Este vorba de celebra HG 255/2012, prin care Ungureanu a alocat 650 de milioane de lei unui numar de 1.653 primarii si patru sectoare ale Bucurestiului. Astfel se va recupera o parte din bani.
De asemenea, Executivul a decis in sedinta de marti schimbarea prefectilor si subprefectilor PDL si UDMR, actele normative fiind inca "in faza de redactare".

×