Liderii social-democraţi şi-au făcut o prioritate din a scoate Justiţia de sub monitorizarea Comisiei Europene. Ministrul Florin Iordache şi alţi lideri PSD s-au întâlnit ieri cu secretarul general adjunct al CE, Michou Paraskevi, şi i-au cerut acestuia ridicarea Mecanismul de Cooperare și Verificare, pe motiv că România şi-ar fi îndeplinit toate obligaţiile asumate în urmă cu mai bine de zece ani, în momentul aderării. Răspunsul reprezentantului CE nu le-a dat nicio şansă: în acest an dorinţa pesediştilor nu se va îndeplini.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, s-a întâlnit încă de la primele ore ale dimineţii cu secretarul general adjunct al CE. Vizita oficialului european în ţara noastră are loc în contextul în care Comisia Europeană va prezenta la sfârșitul acestei luni cel mai recent raport MCV în care sunt analizate aspectele ce țin de Justiția românească. "Nu văd de ce ar trebui în continuare acest mecanism. În România avem un stat de drept funcțional și avem destule garanții că nu este necesar un mecanism de cooperare și verificare”, a susţinut Florin Iordache după întâlnirea cu Michou Paraskevi, precizând că acesta este punctul oficial de vedere al Guvernului Grindeanu și al Ministerului Justiției.
Anul trecut, şi cabinetul Dacian Cioloș considera că mecanismul MCV ar trebui ridicat, dar până acum Comisia Europeană nu a anunțat dacă este de acord cu solicitarea Bucureştiului. Dacă țara noastră va avea un raport pozitiv la finalul lunii, atunci este posibil ca liderii Comisiei Europene să stabilească termene clare pentru ridicarea monitorizării. Asta nu se va întâmpla, însă, în acest an, a transmis reprezentantul CE. “S-au înregistrat progrese, dar trebuie să vedem că aceste progrese continuă. Am venit aici pentru a transmite mesajul că dorim o cooperare strânsă care să ducă la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul şi Parlamentul vor face, depinde de îndeplinirea tuturor condiţiilor stabilite şi că reformele făcute sunt sustenabile şi ireversibile”, a avertizat Mishou Paraskevi la finalul întâlnirii pe care a avut-o ulterior cu liderii Parlamentului. Din delegație au făcut parte președinții comisiilor juridice din Senat şi Camera Deputaţilor, Șerban Nicolae şi Eugen Nicolicea, dar şi vicepreşedintele PSD Rovana Plumb.
Capii Justiţiei se opun
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în 2007, ca o condiţie a aderării României şi Bulgariei la UE şi vizează în special reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Deși raportul MCV nu are nicio legătură cu securizarea frontierelor, Comisia Europeană a folosit mecanismul ca un pretext pentru a refuza accesul României în spațiul Schengen. În timp ce liderii politici pretind că MCV-ul ar trebui ridicat, șefii din Justiție şi-ar dori ca monitorizarea de la Bruxelles să continue. Şefa DNA, Laura Codruța Kovesi și procurorul general, Augustin Lazăr, au declarat recent că mecanismul UE ar trebui menținut.
Augustin Lazăr, procurorul general al României: O monitorizare a magistraților nu ar mai fi necesară, dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor. Adică este o chestiune de voință politică, știți dumneavoastră de ce.
Michou Paraskevi, secretarul general adjunct al CE: MCV nu va fi ridicat anul acesta. Urmează să prezentăm raportul pe 2016 şi vom rămâne deschişi cooperării şi pentru anul viitor. Dar, în acest an, aşa cum am spus, nu se va întâmpla. Raportul este deja gata.
Un baron face ordine în teoria lui Montesquieu
În timp ce liderii PSD discutau cu Michou Paraskevi despre ridicarea MCV, un fost baron local al partidului, devenit între timp senator, îşi exprima viziunea despre Justiţie în faţa jurnaliştilor. “Mi s-a părut hilar să-l văd pe procurorul general Augustin Lazăr că ne spune ce să legiferăm. Stimaţi prieteni, există trei puteri în stat: legislativă, executivă şi judecătorească. În enumerarea făcută de Montesquieu, ca să mergem la origini, ordinea e asta: legislativă, executivă, judecătorească. Montesquieu a spus două lucruri, că puterile sunt egale între ele şi că ele şi colaborează. Noi, în România, n-am mai înţeles lucrurile astea şi se pare că puterea judecătorească a început să fie mai putere decât altele. Nu-i normal. Deci, Legislativul va legifera ce crede, Executivul şi Justiţia vor pune în aplicare'', a spus fostul preşedinte al CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. (Marius Gîrlaşiu)