x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pesimism la varf - Alianta moare, dar nu se preda

Pesimism la varf - Alianta moare, dar nu se preda

de Oana Stancu Zamfir    |    Dana Piciu    |    04 Apr 2006   •   00:00
Pesimism la varf - Alianta moare, dar nu se preda

Alianta PNL-PD scartaie din toate incheieturile. Desi pedistul Boc e impaciuitor, liberalul Tariceanu nu mai vede rostul sedintelor Aliantei, dar spune ca i-ar parea rau daca PNL si PD n-ar mai fi impreuna.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, s-a intreabat ieri daca sedintele CNC-ului Aliantei mai au rost, in conditiile in care deciziile luate aici nu se respecta. "Daca ne reunim si stabilim anumite lucruri si, dupa ce s-au stabilit, ele nu se respecta, imi pun si eu intrebarea daca au rost reuniunile CNC-ului Aliantei", a spus ieri Tariceanu. Presedintele PNL a spus ca i-ar parea rau daca, in urma neintelegerilor din ultima vreme, aparute din cauza ca "PD nu-si respecta angajamentele", Alianta s-ar rupe si ca pana acum liberalii nu au luat in calcul aceasta varianta. "Si mi-as dori nici sa nu o luam in calcul, dar, pentru ca Alianta sa functioneze, partenerii trebuie sa-si tina cuvantul", a precizat Tariceanu. Liderul PD, Emil Boc, are insa o alta parere. Dupa sedinta saptamanala a conducerii PD, el a declarat ca Alianta D.A. "merge mai departe", pentru ca are "infinit mai multe puncte comune decat cele care ar desparti-o". "O tema precum alegerea unei structuri nu trebuie sa rupa o alianta care a facut in fata alegatorilor un angajament pentru rezolvarea problemelor lor", a declarat acesta. Totusi intrunirea CNC-ului Aliantei de aseara nu s-a mai petrecut. La ora 17:00, cand ar fi trebuit sa inceapa sedinta, liderul PD, Emil Boc, a convocat presa pentru a-i acuza pe liberali ca sunt "incorecti si fac declaratii inacceptabile legate de PD. Boc spune ca liberalii sunt aceia care nu-si respecta angajamentele si protocolul ADA, dand exemplul alegerilor anticipate la care Tariceanu a renuntat unilateral, dupa ce hotararea fusese luata de Alianta si votata de conducerile celor doua partide. Boc a mai acuzat PNL ca nu a respectat nici decizia de a nu fi numit un reprezentant PC la Loteria Nationala si ca au constituit Fondul Proprietatea fara consultarea PD.

APEL. Emil Boc a aratat ca in aceste conditii PD nu va iesi de la guvernare si le-a adresat un apel patetic liberalilor de a se ocupa de problemele cetatenilor si nu de "cantat la mandolina, ca Ludovic Orban, sau de duhul lui Bratianu, precum Crin Antonescu". Cat priveste CNSAS, Boc a raspuns "solicitarilor insistente pentru ca X sau Y sa dea telefon la CNSAS": "PD-ului ii sunt straine aceste practici ale telefoanelor. Nu am dat telefon nici la Parchet, nici la Televiziune, nu vom da nici la CNSAS", a intepat Boc.

El a explicat ca sedinta Aliantei nu a avut loc pentru ca liberalii din CNC "nu sunt in Bucuresti sau nu sunt disponibili", dar ca PD va merge mai departe cu si fara aceste sedinte ale Aliantei. "Tensiuni exista, nu spun ca nu exista, dar nu trebuie sa credem ca unii sunt ingeri si altii sunt demoni si ca unii trebuie demonizati", a spus Emil Boc, care a mai aratat si ca alegerile anticipate nu sunt o solutie in acest moment.

CRIZA
"Avem o criza in Coalitie in acest moment. Nu este o criza guvernamentala, caci Guvernul are o activitate satisfacatoare, dar avem o criza a Coalitiei, mai ales in ceea ce priveste sustinerea unor legi in Parlament" - Marko Bela, presedintele UDMR

IMPACARE
Dupa schimbul de replici din timpul zilei, PNL si PD au anuntat aseara ca s-au si impacat. Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu au avut o intalnire in cursul serii in care au analizat "evolutia din ultima saptamana a relatiilor din cadrul Aliantei D.A.", se arata intr-un comunicat de presa, semnat de Adriean Videanu in calitate de purtator de cuvant al Aliantei. Cei doi lideri au hotarat ca sedintele Aliantei trebuie reluate si au convocat Consiliul de Coordonare pentru a adopta masuri pentru imbunatatirea relatiilor dintre cele doua partide. (Oana Stancu)

UDMR
Liderul UDMR, Marko Bela, a sustinut ieri ca Uniunea ar opta mai degraba pentru un guvern minoritar care sa guverneze pana la integrarea in UE, urmand ca abia apoi sa se organizeze alegeri anticipate. "Daca unul dintre partide va decide ca nu vrea sa mearga mai departe cu partenerii ei, atunci nu vom avea alta decizie decat de a face alegeri anticipate. Dar si intr-o astfel de situatie ar trebui sa ducem acest an fara alegeri anticipate si anume, eventual, cu un guvern minoritar. Noi am acceptat mai degraba un guvern minoritar pentru 2007, decat alegeri anticipate in acest an", a spus Marko Bela, aratand ca UDMR se declara dispusa "sa faca pasul" spre anticipate. "Nu cred ca inainte de ianuarie 2007 ar trebui sa ne gandim la alegeri anticipate. Dupa aceea se poate, daca se vrea...", a conchis liderul Uniunii. (Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: politic anticipate alianţei alianta