x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PETRE LĂZĂROIU - "Nu m-a vrut Şaguna!"

PETRE LĂZĂROIU - "Nu m-a vrut Şaguna!"

de Violeta Fotache    |    18 Sep 2008   •   00:00
PETRE LĂZĂROIU - "Nu m-a vrut Şaguna!"

Cel mai nou membru al Curţii Constituţionale, Petre Lăzăroiu, spune că n-a fost recompensat de Traian Băsescu. El se declară curat ca lacrima şi se dă victima lui Dan Drosu-Şaguna. În replică, preşedintele Curţii de Conturi dezvăluie că Lăzăroiu nu a respectat deontologia profesională.



Cel mai nou membru al Curţii Constituţionale, Petre Lăzăroiu, spune că n-a fost recompensat de Traian Băsescu. El se declară curat ca lacrima şi se dă victima lui Dan Drosu-Şaguna. În replică, preşedintele Curţii de Conturi dezvăluie că Lăzăroiu nu a respectat deontologia profesională.

  • Prin numirea la Curtea Constituţională vă simţiţi recompensat de preşedintele Traian Băsescu pentru soluţia pe care aţi dat-o în cazul Pasajului Basarab?
De ce să fiu recompensat? N-am făcut nimic pentru preşedinte. Am dat o hotărîre conformă cu legea, care a rămas definitivă inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dovadă că acum se şi construieşte acolo.

  • Aţi dat o hotărîre favorabilă şi primarului PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie...
Şi această hotărîre a rămas definitivă la instanţă, puteţi verifica la arhiva Tribunalului. Eu, ca judecător financiar la Colegiul Bucureşti al Curţii de Conturi, judecam pe fond şi dădeam o soluţie. 90 la sută dintre ele au fost atacate la instanţă şi dintre acestea, în proporţie de 85 la sută au rămas definitive, aşa cum le-am dat eu la fond. În 5 la sută din cazuri am greşit şi eu. Om sînt, nu Dumnezeu!

  • S-a vorbit despre mapa dumneavoastră profesională ca despre un document conţinînd destule pete, vi s-a refuzat şi accesul în magistratură de către CSM. De ce credeţi că în cazul dvs. nu s-a mai aplicat "măsura mapei", aşa cum s-a întîmplat în cazul Norica Nicolai?
Doamnă, toţi judecătorii financiari au fost admişi de CSM în magistratură, în afară de mine, eu, care am creat practică în Curtea aia. Nu m-a vrut Şaguna! N-am fost primit pentru că n-am avut avizul preşedintelui Curţii, domnul Şaguna, cu care am avut un conflict deschis, dar nu vreau să comentez.

  • Dacă diferendul cu dl Şaguna este singurul motiv pentru care n-aţi fost primit în magistratură, spuneţi-ne totuşi despre ce a fost vorba. Trebuie să eliminaţi suspiciunile care planează asupra dvs.!
N-am spus atunci, nu spun nici acum mai mult decît faptul că eu n-am făcut politică niciodată, iar dl Şaguna era o rotiţă într-un angrenaj mai mare, politic, care acţiona la sfîrşitul lui 2003, începutul lui 2004!

  • Aţi demisionat din CSM, declarînd chiar pentru Jurnalul Naţional că rămînînd la Consiliu pierdeaţi lunar 250 de milioane de lei. La Curtea Constituţională cîştigaţi mai bine?
Nu leafa în sine era problema, ci faptul că nu mi s-a aprobat să fiu membru cu activitate permanentă, ori, asta însemna să mă duc la plen, să ridic mîna şi să validez chestii pe care nu le cunoşteam.

  • Dumneavoastră sînteţi la bază judecător financiar, şi nu specialist în dreptul Constituţional. Vă consideraţi pregătit pentru activitatea în noua funcţie?
Uitaţi-vă la componenţa Curţii, sînt doar vreo trei-patru judecători specializaţi în Dreptul Constituţional, restul... Important este să fii jurist şi să ai pregătire. Eu am 31 de ani de meserie, mă voi descurca!

"Lăzăroiu nu şi-a respectat deontologia profesională"

"N-a fost vorba despre nici un conflict politic. Eu nu fac politică, nici Curtea. El nu este singurul judecător financiar care n-a primit avizul conducerii Curţii de Conturi, la momentul cînd s-a făcut transferarea lor către instanţele comune. Nu eu, ci conducerea Curţii a avizat negativ, pentru aspecte care privesc deontologia profesională. Dumnealui, ca judecător financiar, a comis o serie de greşeli. Raportul de care CSM a ţinut seama îl găsiţi la Consiliu. Mai mult nu comentez", ne-a declarat preşedintele Curţii de Conturi, Dan Drosu-Şaguna. Reamintim că Petre Lăzăroiu a demisionat din CSM după ce i-a fost refuzat, potrivit legii, statutul de membru cu activitate permanentă, chestiune care îi aducea o pierdere "în portofel". El  ne-a declarat atunci: "Păi, în loc de 300 de milioane cîştig 30 aici, pentru că sînt erori în lege?!". (Violeta Fotache)

×
Subiecte în articol: politic curţii