x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Petre Roman: Ceauşescu trebuia împuşcat

Petre Roman: Ceauşescu trebuia împuşcat

01 Dec 2010   •   10:03
Petre Roman: Ceauşescu trebuia împuşcat

Fostul prim-ministru al României vorbeşte deschis, la aproape 21 de ani de la Revoluţie, despre "marea cotitură a României",  despre baricade, prinderea şi executarea soţilor Ceauşescu, dar şi despre "întinarea luminozităţii Revoluţiei".

"Cel mai mult m-a deranjat la regimul Ceauşescu lipsa de libertate şi înăbuşirea oricărei iniţiative. În anii '80, România era gestionată într-un mod absurd: totul depindea de mintea unui om care, în afara fapului că era destul de primitiv, nu pricepea ce se întâmplă în lume, nu voia să priceapă. Pe măsură ce Europa evolua, el se întorcea la stalinism", a declarat Petre Roman, într-un interviu acordat jurnaliştilor de la România liberă.

În decembrie '89 a fost "marea cotitură" a României, continuă fostul premier, adăugând, cu regret, că au existat şi "întâmplări neclare". "De exemplu, diversiunea teroristă a Armatei care avea ca scop scoaterea Armatei, sau a unor conducători ai Armatei, din zona foarte periculoasă a asumarii riscurilor. Acest lucru a întinat luminozitatea Revoluţiei", apreciază Roman.

Cât despre "finalul" soţilor Ceauşescu, fostul prim-ministru susţine, tranşant, că "trebuiau împuşcaţi".

"Dacă mă refer la momentul respectiv, cu siguranţă, da, trebuiau împuşcaţi. Asta era ideea că scăpăm definitiv de pericolul unei reîntoarceri care părea iminentă. Cu ochii de acum, vedem că procesul a fost unul executat în stil comunist, dar, până la urmă, ăsta nu este neapărat un lucru anormal. Am putea spune că Ceauşescu a avut parte de justiţia pe care el însuşi a constituit-o. România ar fi avut numai de câştigat dacă soţii Ceauşescu ar fi avut parte de un proces corect, dar, din păcate, nu s-a putut", încheie fostul premier.

Revoluţia l-a prins pe Petre Roman (43 de ani in 1989) profesor la Politehnica din Bucureşti. Roman a fost primul premier al României de după Revoluţie, fiind inlaturat de la putere in septembrie 1991, în urma unei mineriade. Sub mandatul lui acestuia a intrat în vigoare prima lege a societăţilor comerciale şi prima lege a privatizării. La şase luni de la debarcarea sa din fruntea guvernului, la Convenţia Naţională a FSN, Roman câştigă în faţa lui Ion Iliescu care impreuna cu adepţii săi părăsesc Frontul şi înfiinţează FDSN ( mai tarziu PDSR, si apoi PSD). Un an mai târziu FSN se transformă în PD (actualul PDL). PD participă la guvernare cu CDR, între 1996-2000. Roman ajunge ministru de externe în guvernul Isărescu (1999-2000). A candidat de două ori la prezidenţiale - în 1996 şi în 2000. În 2001, a pierdut alegerile pentru şefia Partidului Democrat în faţa lui Traian Băsescu.

×