x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Petre Roman demisioneaza din PD

Petre Roman demisioneaza din PD

12 Feb 2004   •   00:00

Petre Roman dezvaluie in exclusivitate pentru "Jurnalul National" de ce abandoneza PD si lanseza azi noul sau partid - Forta Democrata.



"O iau de la capat!"

Fostul lider al PD, Petre Roman, isi anunta astazi demisia din partid si infiintarea unei noi formatiuni politice - Forta Democrata. El recunoaste ca aceasta este dupa chipul si asemanarea PD-ului pe care l-a infiintat in 1992. Roman mizeaza pe aparitia cu o serie de figuri noi in politica, dar si pe fosti membri ai guvernarii PD. El a acceptat sa dezvaluie in exclusivitate pentru "Jurnalul National" ce l-a impins spre decizia de a o lua de la capat.
OANA STANCU

Jurnalul National: Dle Roman, va rupeti azi definitiv de PD, infiintandu-va un nou partid. Cum priviti in urma? Cu manie? Cu tristete? Cu usurare?
Petre Roman: Eu privesc in urma la intreaga mea cariera politica, care a inceput in 21 decembrie 1989 si continua. Sunt suparat pentru faptul ca munca mea care a fost Partidul Democrat e pe cale de destramare. Dar aceasta nu mi-a stirbit in nici un fel credinta cu care sunt in politica si cu care merg mai departe. Stiu bine ca am ceva de construit si de spus.

Au fost niste pasi care au anticipat aceasta decizie. De cand ati stiut, practic, ca asta va fi drumul dvs.?
Nu e o decizie usoara. PD a fost viata mea ca om politic si munca mea. Si am facut tot ce am putut pentru ca sa opresc aceasta degradare a partidului, in interventiile mele parlamentare, la Consiliile Nationale, de fiecare data am cautat solutii pentru a opri aceasta degradare. Dar e foarte simplu: raspunderea pentru ce se intampla in Partidul Democrat o poarta cei care si-au asumat conducerea partidului. Pe mine ceea ce m-a interesat era sa relansez cumva partidul din situatia in care se afla. Nu s-a putut. "Inegalitatea e o angoasa de zi cu zi"

Ati stiut atunci, in mai 2001, ca veti face un nou partid?
Nu. Niciodata nu am plecat la drum cu aceasta idee. Acum ma raportez la situatia punctuala care nu e legata doar de PD. Constat ca ne gasim intr-un blocaj politic, ca sunt unii care se prefac ca fac si unii care se prefac ca resping. Iar in acest blocaj, o schimbare a cursului politicii, a modului de a guverna nu pot fi. Noi, cei care pornim la drum, suntem convinsi de necesitatea aceastei schimbari. Principala tema a societat ii noastre este agravarea fara precedent a dezechilibrelor, a inechitatilor.

Dar ce v-a determinat sa o luati de la capat? Se poate spune ca ati tinut doar sa fiti din nou presedinte de partid...
Eu resping asemenea speculatie. Inegalitatea e o angoasa de zi cu zi, asa o percep oamenii. Cine reprezinta aceasta durere? Cine da o credibilitate ca putem sa miscam ceva?

Ce credeti ca va califica pe dvs. pentru a fi locomotiva unei astfel de schimbari?
Intrebarea este, mai direct spus, "Ce riscuri va asumati?". Exista un risc care merita si trebuie asumat. E o formatiune noua, urmeaza sa se bata cu prejudecati, cu cine stie ce speculatii. Ei si? Avem capacitatea sa strabatem o asemenea situatie pentru ca avem ceva de spus. Ceva care e in acord cu ce fierbe la baza.

De ce ati luat aceasta decizie asa de tarziu?
Ultima interventie pe care am avut-o incercand sa propun o solutie a fost in iunie 2003, avand in vedere angajamentul mea fata de PD, pana am ajuns la concluzia ca PD nu mai e PD, spus foarte simplu. Nu mai e nici in ce priveste reprezentarea, pe cine reprezinta, nici in ce priveste mesajul, nu mai are o baza electorala, si mai ales vazand cu ochii cum se topeste. In PNL, in spectrul politic..., dar nu mai functioneaza ca un partid care a fost nuca tare din politica romaneasca, PD nu mai e PD, punct.

In ce stadiu sunteti cu inregistrarea?
Destul de avansat si singura problema ar fi sa nu intampinam piedici in justitie. Lucrurile sunt pornite. Sunt 23 de judete in care se strang semnaturi, lansam un document de solutii pentru problemele de care am vorbit, suntem deja o echipa. Sunt oameni foarte diversi, care nu au mai fost in politica pana acum, dar si oameni care au parasit politica, chiar din PD.

"Oamenii din PD sunt bineveniti"

Se vorbeste mult in PD de venirea unor organizatii catre dvs.
Sunt multi care vin sau si-au exprimat dorinta aceasta si bineinteles ca sunt cat se poate de bineveniti. Dar nu asta este obiectivul nostru principal. Vrem sa atragem oameni care vor sa se angajeze acum in politica. Asta ar fi o baza pentru un alt fel de credibilitate.

Dar dati o lovitura grea PD...
Nu are rost sa mai punem in discutie PD pentru ca daca e in situatia de acum, asta e raspunderea celor care il conduc de trei ani. Si aceasta raspundere nu poate fi ocolita sau aruncata pe umerii altora. In fond sunt 12 parlamentari care au plecat din PD.

Faceti aluzie la desfiintarea grupului PD din Senat...
Nu fac nici o aluzie, ca nu este deloc un lucru de dorit. Asta e un parcurs. Pana acum nu s-a vazut cum stau lucrurile? Nu era evident ca PD pierde din teren si devine un partid care conteaza tot mai putin?

Vi s-a solicitat sa demisionati din Senat. O veti face?
E acelasi lucru. Sunt 12 parlamentari care au plecat. Problemele PD sunt cele care decurg din faptul ca la ora actuala el se gaseste la 10% in sondaje, in loc de 25%, asta ca dovada a faptului ca nu a reusit deloc sa se relanseze, cum era promisunea de baza. Nu este corect, cinstit ca acum sa spuna altceva.

V-ati dat demisia din PD sau urmeaza?
Sigur ca nu pot fi in doua partide in acelasi timp.

"In PD s-a mers inainte triumfalist"

Traian Basescu a anuntat ca va renunta la sefia PD pentru ca nu e facut sa conduca democratic. Nu era ocazia sa preluati acum partidul?
Lucrurile nu stau deloc asa. Cineva care spune "Eu nu stiu sa conduc in mod democratic si ma retrag" ori se retrage si lasa loc unei dezbateri democratice care sa conduca la un rezultat democratic, ori nu se retrage si ramane in continuare un nedemocrat.

Dar era momentul sa luptati pentru PD?
Am facut-o cate vreme am considerat ca este necesar sa o fac. De la un punct incolo, nimic din ceea ce ar fi trebuit sa opreasca aceasta stare precara, marginala a PD, nu s-a materializat intr-o actiune, solutie, propunere, macar cate ceva din actiunile pe care le-am gandit. Totdeauna s-a mers inainte triumfalist. Pana cand rezultatul este cel pe care il vedem.

Din optiunea pe care ati facut-o intre PD...
Nu mai e timp pentru asta.

... si greutatile unei formatiuni noi, inteleg ca prevedeti sfarsitul PD...
Asta e o treaba care imi da un sentiment neplacut, situatia din partid, imi da un gust amar. Nu are rost sub nici o forma sa mai insist pe tema asta.

Exista sanse pentru acest partid? Ce va propuneti?
Exista sanse. Ne propunem sa devenim partid parlamentar semnificativ, pentru 2005-2009. In acest an vreau sa repet ce am facut in 1996 cand am fost cu piciorul in 364 de localitati. Aceasta este arma comunicarii pe care contez. Mizez pe o trezire a personalitat ii oamenilor. Fratele meu, care a murit anul trecut, a fost toata viata muncitor. Mi-a spus acum catva timp cum percepe el situatia asta, mi-a spus "Petre, noi astia de jos nu mai contam in nici un fel". Mi-am promis atunci ca trebuie sa ne intoarcem la radacini, la momentul cand oamenii chiar contau. Asta credeam atunci pe baricade...

Si ce va face Forta Democrata ca sa-i trezeasca?
Pai, poate sa spuna ca aceasta trezire ne va izbavi. Altfel de la sine relele nu se indreapta. Si de pe margine nu se castiga victorii.

Cum se va raporta noua formatiune la PD?
Noi suntem in mod cert in opozitie fata de PSD.

Care vor fi relatiile cu PD, totusi?
Nu am nici un fel de ascutimi. Forta Democrata nu se va raporta la PD. Ci la politica din Romania.

S-a afirmat ca ati putea fi premierul Aliantei...
Nici vorba. Ar fi un reflex complet gresit. Adica Alianta se vede deja calcand pe covoarele rosii de la Cotroceni si Palatul Victoria si asta e o iluzie, e pielea ursului din padure. Nu asa se castiga alegerile.

Cu se deosebeste Forta Democrata de PD-ul din 1992?
Forta Democrata cu PD din 1992 nu se deosebesc prea mult. Buna intrebare.

Deci faceti din nou PD-ul...
Nu, e un partid care se numeste Forta Democrata. Da... Radacinile, sursele sunt acelasi. Motiunea "Viitorul azi" e un document splendid si azi, programul reformei, strategia pentru economia de piata sunt programe excelente, care nu si-au gasit inca succesul real.

Si de ce ar trebui sa cred ca acum veti pune in practica aceste programe?
Uite de ce: pentru ca suntem intr-adevar un lucru nou.

Da’ si Gigi Becali e nou...
Nu ma intereseaza pe mine. Fiecare poate sa faca orice comparatie.

Ce oameni din PD v-ati dori alaturi de dvs.?
E o intrebare intr-o directie foarte departe de politica.

Dar sunt?
Sunt, sigur ca sunt. Sunt oameni cu care am facut politica.

Va considerati invechit, asa cum afirma Traian Basescu despre generatia ‘90?
Eu inteleg ca vorbeste despre sine. E dreptul lui sa vorbeasca despre sine. Dar nu este asa. Sub nici o forma. Toate datele care ma caracterizeaza, fie cele intelectuale, fie cele morale, fie cele de pregatire politica, sunt cele cu care ma prezint acum cu o noua speranta. Datele astea nu s-au sters nici o clipa, dimpotriva, s-au intarit. Am reusit sa invat multe, din multe situatii, ale mele sau ale altora. Poate ca astazi sunt cel mai bine pregatit atat din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere al conducerii, al autoritatii de a conduce, al intelegerii problemelor sociale.

×
Subiecte în articol: politic partid politica forta democrata