x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Petrov” trebuie să elibereze, în 60 de zile, vila statului din Gogol nr. 2. Guvernul a cheltuit 1,4 milioane de lei pentru a o renova

„Petrov” trebuie să elibereze, în 60 de zile, vila statului din Gogol nr. 2. Guvernul a cheltuit 1,4 milioane de lei pentru a o renova

de Ion Alexandru    |    29 Mar 2022   •   07:05
„Petrov” trebuie să elibereze, în 60 de zile, vila statului din Gogol nr. 2. Guvernul a cheltuit 1,4 milioane de lei pentru a o renova

Traian Băsescu trebuie să părăsească, împreună cu soția sa, Maria, vila de protocol pe care o ocupă, încă din 2015, în calitate de fost președinte.

Anunțul a fost făcut de către RA-APPS, care a constatat că, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care Băsescu a fost declarat, definitiv, drept colaborator al Securității, ca poliție politică, nu mai poate beneficia de prevederile Legii nr. 406/2001. Fostul președinte are la dispoziție 60 de zile să elibereze proprietatea statului, iar vestea i-a fost adusă la cunoștință imediat după ce a fost externat din spitalul din Bruxelles, unde se afla internat cu probleme cardiace.

Traian Băsescu, împreună cu familia sa, trebuie să părăsească vila RA-APPS, din strada Gogol nr. 2, după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, în termen de 60 de zile. Regia a confirmat că Traian Băsescu a fost notificat deja cu privire la acest lucru.

Fostul președinte poate bloca, însă, această evacuare în instanța de contencios administrativ, printr-o cerere de suspendare a procedurii de evacuare până la soluționarea procesului. 

„Persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează. În aceste condiții, atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare”, se arată notificarea  RA-APPS. 

Familia lui Petre Roman a părăsit vila, ca să se mute Băsescu

Băsescu ocupă această vilă de protocol încă din anul 2015, de când și-a finalizat al doilea mandat la Palatul Cotroceni. Locuința a fost folosită de Petre Roman, fost prim-ministru al României, în anii ’90, iar, până în 2014, a fost ocupată de fosta soție a acestuia, Mioara Roman. Aceasta a părăsit imobilul, după ce a fost somată de RA-APPS să plătească chiria restantă și penalitățile, care, la acel moment, erau calculate la 350.000 de euro. Încă din 2009, ea a fost obligată să achite această chirie de 6.000 de lei lunar.

Vila în cauză a aparținut ICRAL, care i-a atribuit-o, în anul 1990, lui Petre Roman, care ocupa funcția de prim-ministru. Ulterior, în anul 1996, imobilul a intrat în patrimoniul Regiei Autonome Administrarea Patrimoniului Protocolului de stat, prin  Hotărâre de Guvern. În 2011, vila a fost trecută din domeniul public în domeniul privat al statului, ceea ce permitea chiar înstrăinarea ei.

Inițial, pusese ochii pe două vile din Snagov

Ei bine, la începutul anului 2015, imediat după ce i-a expirat al doilea mandat de președinte al României, Traian Băsescu a adresat Guvernului Ponta o plângere administrativă în care amenința cu procese dacă nu i se acordă o locuință de protocol și un spațiu de cabinet de lucru., Inițial, el pusese ochii pe două vile amplasate la Snagov.

Ulterior, Guvernul Ponta a agreat să-i ofere lui Băsescu, pe toată durata vieții, vila din Gogol nr. 2, iar, în 2017, Cabinetul Tudose i-a mai atribuit cu titlu gratuit, tot pe durata vieții, un apartament, cu utilizarea de birou, în strada Mihai Eminescu.

Pentru că Băsescu a cerut să se mute într-o casă „zugrăvită”, RA-APPS a cheltuit, pe bani publici, nu mai puțin de 1.477.662,2 lei pentru reparaţiile capitale la vila de pe strada Gogol.  

Toate privilegiile de ex-șef al statului, retrase. Legea nu se aplică pentru turnători

Săptămâna trecută, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins, definitiv, recursul înaintat de Traian Băsescu, menținând sentința Curții de Apel București care a constatat oficial faptul că fostul președinte al României, din 2004 până în 2014, a fost colaborator al Securității și că a făcut poliție politică încă din perioada în care era student la Institutul de Marină din Constanța. Sub numele de cod „Petrov”, Băsescu și-a turnat mai mulți colegi de facultate în legătură cu chestiuni penibile, cum ar fi că dețineau butoni de cămașă, că aveau relații cu străini sau că intenționau să fugă din România. În cazul unora dintre acești colegi, turnătoriile lui Băsescu au avut repercusiuni, unii nemaiputând să iasă din România.

Băsescu a completat, începând cu 2004, declarații pe propria răspundere conform cărora nu a colaborat cu securitatea și nu a făcut poliție politică. Ultima astfel de declarație a completat-o în 2019, când a candidat la Parlamentul European. 

Imediat după anunțarea deciziei ÎCCJ, Serviciul de Protecție și Pază (SPP) și-a retras dispozitivul conferit lui Traian Băsescu, în baza Legii 406/2001, întrucât această lege, modificată anul trecut, prevede că persoanele despre care s-a constatat definitiv că au colaborat cu Securitatea își pierd beneficiile conferite de această lege. 

Băsescu încasează, în baza acelorași prevederi, și o indemnizație lunară în cuantum de 75 la sută din indemnizația președintelui României în funcție. 202.176 de lei pe an era suma declarată, în 2021, de către Băsescu și care ar fi provenit din această sursă financiară. Ei bine, și această indemnizație va dispărea în cazul lui Băsescu, așa cum vor dispărea și sediul cabinetului de lucru din  strada Mihai Eminescu, dar și consilierul și secretarul plătiți de către Administrația Prezidențială și care l-au deservit pe „Petrov”.

I-a venit rău când a auzit că ÎCCJ i-a respins recursul

Iar toate aceste vești vin în condițiile în care, ieri, Traian Băsescu a fost externat din spitalul din Bruxelles, după ce a fost stabilizat de doctori. Fostul președintele a fost internat, la sfârșitul săptămânii trecute,  din cauza unor probleme la inimă.

El a fost cazat într-un spital din Bruxelles, acolo unde se lua în considerare chiar și posibilitatea unei intervenții pe cord. Potrivit unor surse, pe timpul internării, Traian Băsescu a fost conştient şi a vorbit.

Fostul președinte a fost consultat, anterior, și la Spitalul Militar din București.  Apropiații spun însă că se află în stare stabilă și așteaptă să vadă ce decizie iau medicii în cazul lui.

Surse politice din Parlamentul European spun că Băsescu se simțea rău de mai mult timp, însă, în ziua în care ÎCCJ i-a dat verdictul final de turnător la Securitate, starea sa de sănătate s-a agravat, fiind necesară internarea sa într-un spital.

×
Subiecte în articol: petrov Traian Băsescu