x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pîslaru, despre amendamentele privind creşterile salariale: Promisiuni care insultă decenţa, o monstruozitate

Pîslaru, despre amendamentele privind creşterile salariale: Promisiuni care insultă decenţa, o monstruozitate

03 Noi 2016   •   16:54
Pîslaru, despre amendamentele privind creşterile salariale: Promisiuni care insultă decenţa, o monstruozitate

Valul de modificări aduse Ordonanţei de Urgenţă nr. 20 referitoare la salarizarea în sectorul bugetar înseamnă un impact bugetar suplimentar de 2,9 miliarde de lei net iar amendamentele viitoare adaugă alte 2 miliarde de lei, a declarat joi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. 

"În condiţiile în care avem deja 2,6 miliarde de lei impactul OUG 20 şi OUG 43 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice - n.r.), plus 2,9 miliarde de lei pe net, ca să fie foarte clar, modificările de săptămâna asta, plus încă 2 miliarde de lei care vor fi pentru administraţia locală şi armată, dacă vor trece amendamentele pe care le-am văzut, deja devine, de la ceva care este nesustenabil şi iresponsabil, o monstruozitate pentru că sunt promisiuni pe care le facem românilor care insultă decenţa şi demnitatea poporului român. Nu cred că este cineva atât de credul să nu vadă din nou exact acea creştere de 50% (din 2008 - n.r) promisă profesorilor care în trei-patru luni a fost recuperată", a afirmat ministrul Muncii. 

Pîslaru a explicat că, potrivit proiectelor de amendamente pe care le-a primit la Ordonanţa 20 şi care urmează să fie discutate săptămâna viitoare, se propune un spor de fidelitate pentru 70% din personalul din Armată şi creşterea la maximum în plată pentru toţi angajaţii din primării. 

"Asta înseamnă că ne uităm la cine are cele mai mari salarii din toate primăriile din ţară şi toată lumea, din toate primăriile, îşi va duce salariile la acel nivel maxim," s precizat ministrul citat. 

Potrivit acestuia, Guvernul, prin Ordonanţa 20, a crescut cu 15% salariile în domeniul medical şi cu 10% în medie în învăţământ. "Ceea ce se discută acum sunt creşteri adiţionale, sunt creşteri de 15% în sănătate, 15% în Educaţie, 25% la Casa de Asigurări. Aceste lucruri sunt în plus. Reprezintă 15% peste 15% în cazul Sănătăţii. Vreau să atrag atenţia asupra unor lucruri care nu s-au spus. Revendicările salariale priveau un personal care nu fusese inclus, cum ar fi personalul TESA sau asistenţii medicali, despre care pot înţelege că au nevoie de salarii mai mari, dar când ajungi să creezi o creştere de 15% peste creşterea de 15% pentru categorii care nici măcar nu erau în revendicările salariale ai un mare semn de întrebare", a precizat Pîslaru. 

El a catalogat, din nou, aceste amendamente drept "suspecte" a fi pomeni electorale. 

"Când ignori un avertisment....trebuie să îţi asiguri suspiciunea că este vorba de pomană electorală. Nu este vorba de faptul că nu am fi de acord să ajungem în 2021 la o creştere decentă. Planul pe care l-am pus pe masă încă din vară a fost 30% în medie creşterea întregii mase salariale în sectorul public până în 2021. Acest lucru este, în primul rând, mai mult decât cu ce vine PSD acum şi în al doilea rând este mai rezonabil şi mai decent pentru că am luat în calcul perspective de dezvoltare macroeconomică a ţării, modul în care îşi permite România să nu dea foc la tot ce a făcut până acum. România este într-o situaţie excelentă acum, la început de ciclu economic, în care tipul acesta de pomeni şi de iresponsabilitate pot să îl frâneze şi să ducă la o scădere a perspectivelor investiţionale. Ce sens are să distrugi tot ce ai obţinut numai pentru a încerca pe ultima sută de metri să câştigi nişte voturi?", a arătat Pîslaru. 

La începutul acestei săptămâni, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, anunţa că deficitul bugetar ar putea să sară de 3% din PIB anul viitor, având în vedere proiectul de creştere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari. 

Deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi de muncă au aprobat, luni, mai multe amendamente la Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multe categorii de personal. 

Unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar şi prevede că, "începând cu 1 decembrie 2016, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază''. 

Un alt amendament adoptat prevede că, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei". 

Totodată, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat. 

Deputaţii Comisiei de muncă şi buget au aprobat şi un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017. 

Începând cu aceeaşi dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, a Municipiului Bucureşti şi din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti se stabileşte de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menţionat mai sus se aprobă prin ordin al preşedintelui CNAS, mai prevede amendamentul. AGERPRES

×
Subiecte în articol: dragos pislaru