x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Planul lui Tudorel Toader: pas cu pas 

Planul lui Tudorel Toader: pas cu pas 

de Marius Gîrlașiu    |    31 Mar 2017   •   09:55
Planul lui Tudorel Toader: pas cu pas 

Concluzia ministrului Tudorel Toader, aceea de a nu cere deocamdată capul şefei DNA şi al procurorului general, a creat frustrare în interiorul PSD. Dacă tabăra pesediştilor mai radicali a catalogat concluzia evaluării drept „o ruşine”, social-democraţii mai ponderaţi au cerut răbdare şi tutun în războiul de gherilă cu procurorii-şefi ai Parchetelor antico­rupţie. Deocamdată, se aşteaptă schimbarea din temelii a unor legi din domeniul Justiţiei. 


Cursul de drept constituţional predat în direct de ministrul Tudorel Toader i-a dezamăgit crunt pe unii dintre pesedişti. Mulţi dintre aceştia şi-ar fi dorit „decapitarea” şefei DNA şi a procurorului general, în urma „rechizitoriului” prezentat miercuri seară de fostul judecător CCR, însă finalul evaluării i-a lăsat cu gura căscată. În interiorul partidului, cei mai supăraţi au fost „juriştii” Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea, alături de secretarul Codrin Ştefănescu. Social-demo­craţii aşteaptă un pachet legislativ mai amplu în domeniul Justiţiei şi schimbarea din temelii a unor legi cruciale. Potrivit unor surse politice, tactica lui Tudorel Toader este una de „temporizare”, iar evaluarea procurorilor-şefi va continua, „execuţia” fiind doar una cu final întârziat. „Eu nu îmi asum raportul. Am fost foarte dezamăgit”, a declarat Liviu Dragnea după întâlnirea de ieri cu liderul PES Serghei Stanishev. Şeful PSD a comentat ironic ideea monitorizării procurorilor-şefi, „am văzut că tremură de frică”, şi a pasat premierului soarta lui Tudorel Toader în Guvern. Mai mult, Dragnea a lăsat să se înţe­leagă că decizia de a nu cere revocarea procurorilor-şefi ar fi fost primită în plic de ministrul Justiţiei: „O fi avut întâlniri, nu o fi avut, nu știu”. Fostul premier Adrian Năstase a remarcat şi el „fractura” din raport, apreciind că evaluarea ministrului nu a vizat managementul celor două parchete, ci a fost o simplă analiză a jurispridenţei CCR. Năstase a catalogat finalul evaluării drept „o concluzie politică”, influenţată direct de întâlnirile ministrului Justiţiei cu ambasadorul american Hans Klemm şi prim-vicepreşe­dintele CE Frans Timmermans. Fostul lider PSD susţine că „se conturează din nou un «domeniu rezervat» în materia justiţiei pentru preşedinte, cu alte cuvinte un nou pact de coabitare”, între Cotroceni şi Palatul Victoria. Speculaţia lui Năstase l-a enervat pe Dragnea, care a spus pe scările din Kiseleff că fostul premier „începe să-l copieze pe domnul Ponta”. 


Ministrul a lăsat o portiţă 
O reacţie virulentă a avut şi fostul preşedinte Traian Băsescu, singurul lider din Opoziţie care a cerut explicit „executarea” cuplului Lazăr-Kovesi în contextul în care protejata sa, Elena Udrea, a fost condamnată recent la şase ani de închisoare cu executare. Preşedintele PMP l-a descris pe ministrul Justiţiei drept „un marţafoi propulsat la CCR de Fenechiu, care mereu s-a pliat pe interese” şi a explicat că, deşi evaluarea a fost „profesionistă”, „concluzia a fost de slugă”. Mai ponderat, Călin Popescu Tări­ceanu a apreciat „rigoarea extra­ordinară a prezentării”, explicând că raportul ministrului reprezintă „cartonaşul galben” pentru capii Justiţiei. În finalul raportului, ministrul Justiţiei a transmis un mesaj cât se poate de clar pentru şefii DNA şi a Parchetului General. „Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuţie în viitor, în raport cu faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor institu­ţiilor vizate ori a altor măsuri instituţionale, în conformitate cu Constituţia şi cu legea”, se arată în ultimul paragraf al evaluării. Miercuri seara, premierul Sorin Grindeanu i-a cerut ministrului „să fie informat constant în legă­tură cu rezultatele monitorizării continue” asupra activităţii procurorilor. 
 

×
Subiecte în articol: tudorel toader