x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Planuri - Încă 150 de militari români în Afganistan

Planuri - Încă 150 de militari români în Afganistan

de Violeta Fotache    |    03 Apr 2008   •   00:00

“Scopul principal al întâlnirii de lucru sub forma unui dineu a fost concentrarea pe o singură temă principală: generarea capacităţii militare a Alianţei şi problemele care apar în acest proces cu implicaţii directe asupra capacităţii de acţiune a NATO, în special în teatrul de operaţii din Afganistan”, ne-a declarat Teodor Meleşcanu după dineul cu miniştrii apărării din statele NATO prezenţi la summit.






“Scopul principal al întâlnirii de lucru sub forma unui dineu a fost concentrarea pe o singură temă principală: generarea capacităţii militare a Alianţei şi problemele care apar în acest proces cu implicaţii directe asupra capacităţii de acţiune a NATO, în special în teatrul de operaţii din Afganistan”, ne-a declarat Teodor Meleşcanu (foto) după dineul cu miniştrii apărării din statele NATO prezenţi la summit. El a spus că România ar putea suplimenta numărul militarilor în Afganistan cu cel mult 120-150 de persoane, “la nivelul unei companii al unei misiuni de monitorizare şi consiliere la nivelul unei garnizoane”, dar nu a putut spune dacă ţara noastră va face această ofertă condiţionat. “Oferta pe care o va face România este o decizie politică ce se va anunţa mâine (N.R. – azi)”, a spus ministrul precizând că numărul redus de militari este dat de constrângeri nu doar financiare. Cu noile trupe care ar urma să fie trimise de România în Afganistan, ţara noastră ar putea să-şi asume responsabilitatea pentru asigurarea securităţii unei zone şi anume: localitatea Kalati, provincia Zargun, incluzând aici şi o parte din autostrada Kalati-Kabul, a spus ministrul.

Potrivit lui Meleşcanu, şi Franţa îşi va suplimenta trupele, dar un anunţ complet va fi făcut azi de secretarul general al NATO, Jaap Scheffer. Ministrul a mai anunţat că în luna aprilie vor sosi în ţară primele 10 TAB-uri din cele 31 de “transportoare amfibii” care vor fi achiziţionate până la sfârşitul anului. “Se numesc Piranya, sunt produse de o companie elveţiană şi sunt dotate cu tehnică de ultimă generaţie.”, a spus Meleşcanu.

×
Subiecte în articol: politic