Consilierul prezidential pentru politica internationala, Andrei Plesu, a precizat ieri intr-un interviu acordat Rompres ca vizita lui Traian Basescu la Moscova, care incepe astazi, are "in mod masiv" un caracter economic, dar va reprezenta si relansarea cooperarii politice.
|
OBIECTIV. Andrei Plesu nu scapa din vedere nici relatiile economice cu Moscova |
Consilierul prezidential pentru politica internationala, Andrei Plesu, a precizat ieri intr-un interviu acordat Rompres ca vizita lui Traian Basescu la Moscova, care incepe astazi, are "in mod masiv" un caracter economic, dar va reprezenta si relansarea cooperarii politice. "E nevoie de o relansare a acestei relatii cu un partener foarte important in lume si in regiune, un actor foarte important la Marea Neagra, un actor foarte important in eventuala solutie a conflictelor inghetate din tarile dimprejur si un partener vechi al Romaniei pe diverse planuri", a spus Plesu. Seful statului va fi insotit de o delegatie economica, din care va face parte ministrul de stat George Copos si aproximativ 20 de oameni de afaceri . "Pe noi ne intereseaza sa recuperam marea piata rusa, pe care am pierdut-o din complexe ideologice, din stangacii practice, ca urmare a unor tensiuni adiacente, si aceasta nu a insemnat ca piata a ramas neocupata. Am avut o discutie cu ambasadorul rus si el observa, pe buna dreptate, ca exista acum produse romanesti pe piata rusa, dar ele nu vin din Romania, ajung pe piata rusa prin intermediari care le valorifica. Noi trebuie sa regasim o nisa pe aceasta piata, care sa inceapa sa functioneze din nou", a mai declarat Plesu. El a aratat ca vizita de astazi poate fi un prilej cu care partea romana sa propuna un co-presedinte, probabil pe George Copos, al comisiei interguvernametale care se ocupa cu intensificarea raporturilor dintre cele doua tari. Constituita in 2003, comisia are la ora actuala doar presedinte din partea rusa.
TEZAURUL. Plesu a aratat ca Traian Basescu va atinge "in mod inevitabil si acele probleme care fac parte din complicata noastra istorie comuna", cum ar fi problema Tezaurului Romaniei si a Pactului Ribbentrop-Molotov. "Va fi luata in discutie si functionarea comisiei mixte pentru studierea Tezaurului, dar nu exista pe agenda imediata a Presedintiei reconfigurarea acestei comisii. Ea trebuie sa aiba ragazul sa lucreze. Nu este o comisie politica, este o comisie de tehnicieni, care trebuie sa ajunga la niste rezultate obiective. Aceste probleme trebuie sa-si gaseasca o formulare cat mai limpede si care sa nu blocheze orice alt tip de relatie." (Dana Piciu)