x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PMP l-a propus pe Siegfried Mureşan 

PMP l-a propus pe Siegfried Mureşan 

de Marius Gîrlașiu    |    27 Iun 2017   •   09:20
PMP l-a propus pe Siegfried Mureşan 
Sursa foto: DIANA OROS

Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia PSD-ALDE au durat ieri doar 15 minute. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au plecat de la Cotroceni după un sfert de oră, deşi coaliţia avea la dispoziţie o oră conform programului. Liberalii s-au prezentat la negocieri fără o variantă de premier, USR a cerut Ministerul Justiţiei, iar Traian Băsescu a propus un premier din PMP: europarlamentarul Siegfried Mureşan. 

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au deschis seria consultărilor de la Cotroceni la ora 15, însă n-au zăbovit prea mult la discuţiile cu Klaus Iohannis. Liderii coaliţiei au plecat de la negocieri după doar 15 minute şi n-au mai făcut declaraţii presei, aşa cum se obişnuieşte în astfel de situaţii. Înainte de consultări, Dragnea şi-a exprimat speranţa că preşedintele va accepta propunerea PSD, astfel încât noul cabinet să fie instalat până joi. „Părerea mea este că preşedintele nu va dori ca această criză să se prelungească”, a spus liderul PSD.

În schimb, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a anunţat că el nu va vota noul Guvern, cu Mihai Tudose în frunte. Delegaţia PNL, formată din Ludovic Orban şi cei patru prim-vicepreşedinţi (Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu), a mers la negocieri fără o propunere de premier, dar a anunţat că liberalii vor vota împotriva oricărui Guvern controlat de PSD. „PNL este oricând pregătit să-şi asume răspunderea guvernamentală, dar doar în baza unei majorităţi parlamentare solide”, a spus Ludovic Orban după întâlnirea cu Iohannis. 


Liderul PNL a admis totuşi că, „din diferite motive”, discuţiile cu celelalte partide nu au dus la coagularea unei majorităţi parlamentare împotriva PSD, motiv pentru care liberalii aşteaptă decizia preşedin-telui. „Încă nu este desemnat un premier, încă nu s-a ajuns la vot în Parlament şi decizia noastră este clară de a ne implica în împiedicarea învestirii unui guvern PSD”, a spus Orban. Ce condiţii a pus USR Delegaţia USR condusă de liderul interimar Levente Elek i-a cerut preşedintelui să respingă propunerea PSD, argumentând că Mihai Tudose nu respectă criteriile de integritate şi nici nu are capacitatea de a conduce Guvernul. Useriştii îi reproşează lui Tudose acuzaţiile de plagiat şi „performanţa zero” ca ministru al Economiei, potrivit raportului Vâlcov. „Nu vom susţine sub nicio formă un guvern PSD, cu atât mai puţin nominalizarea domnului Tudose despre care ştim că e dovedit de plagiat”, a spus liderul USR, la finalul consultărilor.

USR ar fi dispus să susţină un guvern fără PSD, cu anumite condiţii: continuarea luptei anticorupţie, dreptul de a propune ministrul Justiţiei şi modificarea legislaţiei elec-torale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Surpriza a venit din partea delegaţiei PMP. „Să nu aveţi speranţa că eu nu am o propunere”, i-a spus Băsescu lui Iohannis, înainte de a se aşeza la discuţii. Iar liderul PMP a propus o alternativă: europarla-mentarul Siegfried Mureşan (36 de ani), purtător de cuvânt al po-pularilor euro-peni (PPE) şi negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE. Băsescu a spus că se aştepta ca liberalii să vină cu o propunere pe care să o susţină partidele de Opoziţie, dar cum acest lucru nu s-a întâmplat, PMP a propus propria variantă.

Ultimii la consultări au fost reprezentanţii UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale. „Majori-tatea are dreptul de a propune un guvern şi de a guverna. Noi nu avem nicio propunere de premier, fiindcă nu facem parte din majo-ritate şi nu se pune problema să intrăm în coaliţie să facem parte din Executiv”, a explicat Kelemen Hunor. El a mai precizat că o coaliţie a partidelor de Opoziţie ar însemna tot o minoritate pentru că „aritmetica e simplă”, iar UDMR va susţine în Parla-ment noul cabinet PSD-ALDE. Liderul Uniunii a mai spus că nu a negociat cu PSD autonomie pe criterii etnice, însă revendicările maghiarilor rămân pe agenda Parlamentului pentu că „în poli-tică e bine să ai răbdare”. 
 

×