Colaborarea cu Securitatea i-a venit de hac Monei Musca. Conducerea PNL a decis ieri sa-i retraga aceste-ia sprijinul politic si sa propuna De-legatiei Permanente excluderea ei din partid.
Colaborarea cu Securitatea i-a venit de hac Monei Musca. Conducerea PNL a decis ieri sa-i retraga acesteia sprijinul politic si sa propuna Delegatiei Permanente excluderea ei din partid. Membrii Biroului Permanent Central al PNL s-au reunit ieri pentru a discuta cazul Monei Musca, deputat liberal, care a recunoscut la sfarsitul saptamanii trecute ca, in 1977, la Timisoara, a semnat, ca profesor, un angajament cu Securitatea. La finalul sedintei de patru ore a venit si decizia luata in unanimitate, prin vot secret, de cei prezenti: retragerea sprijinului politic pentru Mona Musca. De asemenea, la Delegatia Permanenta, care va avea loc peste doua saptamani, conducerea partidului va propune excluderea acesteia din partid. Purtatorul de cuvant al partidului, Varujan Vosganian, a precizat ca aceeasi decizie va fi luata pentru toti membrii PNL care se vor dovedi ca au semnat angajamente cu fosta Securitate si a adaugat ca, in cazul parlamentarilor, verdictul ulterior al CNSAS va ridica si o problema de natura penala, pentru ca acestia au mintit cand au declarat pe propria raspundere ca nu au colaborat cu Securitatea. "JENANT". Vosganian a explicat ca liberalii nu au invitat-o pe Mona Musca la sedinta, pentru ca aceasta s-a exprimat public in ultimele zile, iar BP a luat act de aceste declaratii. Musca va fi insa audiata de Comisia de etica a partidului si va fi invitata la Delegatia Permanenta. "Am sanctionat azi acest angajament scris", a subliniat Vosganian. Totodata, acesta a mentionat ca PNL nu se mai simte reprezentat de atitudinea politica a Monei Musca si ca aceasta "va putea vorbi de acum in Parlament, cu forta de convingere pe care stim ca o are, in nume propriu". La randul sau, liberalul Marius Oprea a spus ca in luarea deciziei "a atarnat foarte mult in balanta momentul in care Musca a semnat angajamentul", precizand ca era vorba despre inceputul anilor â70, cand regimul comunist se relaxase. El si-a exprimat surprinderea pentru ca, in atatia ani, Musca nu a facut nici un fel de precizari vizavi de acest "moment jenant din trecutul ei". "Consider greu de inteles semnatura ei de pe Legea lustratiei", a mai spus Oprea, adaugand ca, poate, Musca "nu a citit proiectul", care prevede clar ca cei ce au colaborat cu Securitatea nu pot detine functii publice. "Conducerea PNL poate lua orice fel de decizie doreste. Singurul lucru pe care am sa-l fac este sa astept decizia CNSAS", a fost reactia Monei Musca la auzul deciziei luate de colegii sai. Solidari cu Mona Musca, Cristian Boureanu si Theodor Stolojan considera decizia BP o greseala, iar Valeriu Stoica a spus ca decizia conducerii PNL este "expresia unei dorinte de revansa".Citește pe Antena3.ro
TRASEUL "DANEI"
|
Nicoara Monica a fost contactata de organele de securitate "in scopul atragerii la colaborare" inca din perioada in care locuia in Ineu, anterior angajarii ei la Universitatea din Timisoara. Intr-un raport al IJ Arad, existent in dosarul Musca, se specifica ca aceasta "a furnizat date de interes" inca din aceasta etapa. Ulterior, se precizeaza ca "s-a renuntat la definitivarea recrutarii", considerandu-se ca Mona Nicoara "nu mai este utila" ca sursa, intrucat si-a schimbat locul de munca la Universitatea din Timisoara. In dosar urmeaza perioada 31.03.1977-20.10.1978, in care se arata ca Mona Nicoara, avand numele de cod "Dana", a furnizat 15 note scrise. La 18.05.1987, IJ Timis roaga aprobarea scoaterii din retea a numitei Nicoara Monica, recrutata in problema studentilor straini, caci fusese "restructurata" inca din 1980. Motivul scoaterii din retea? In 1982 s-a casatorit cu Gavrila Musca, director al Institutului de Energie Chimica Bucuresti si un apropiat al familiei Ceausescu. Intrebata despre relatiile cu familia Ceausescu, Musca a negat ca sotul ei ar fi avut vreo legatura cu teza de doctorat a Elenei Ceausescu sau vreo alta lucrare de-a acesteia. (A.N.)
|
BOC ZICE CA N-AR PRIMI-O
|
Mona Musca nu ar putea fi primita in PD, chiar daca va fi exclusa de PNL, a sustinut ieri presedintele democrat Emil Boc. "Din punctul meu de vedere, protocolul Aliantei nu ne permite, chiar daca va fi exclusa din PNL, ceea ce sper sa nu fie cazul", a comentat acesta. PD a primit insa pana acum in randurile sale demisionari din PNL, cel mai cunoscut caz fiind cel al fostului consilier de la Cotroceni, Elena Udrea. (O.S.)
|
LIBERALII AR SCHIMBA LEGEA
|
Conducerea PNL a aprobat ieri o propunere a istoricului
Marius Oprea privind modificarea Legii CNSAS, in sensul introducerii unui nou articol care sa prevada publicarea numelor tuturor ofiterilor fostei Securitati. Oprea a precizat ca exceptie de la aceasta prevedere ar urma sa faca doar aceia in cazul carora actualele servicii de informatii sustin, cu probe, in fata CNSAS, ca deconspirarea lor ar leza
securitatea nationala.
|