x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL riscă dosar penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

PNL riscă dosar penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

de Andreea Dumitrache    |    24 Mar 2017   •   11:10
PNL riscă dosar penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani
Sursa foto: DIANA OROS

Controlul specialiştilor de la Autoritatea Electorală Permanentă a scos la iveală nereguli comise de liberali atunci când au depus documentele pentru decontarea de la stat a banilor cheltuiţi în campania pentru alegerile parlamentare. AEP i-a avertizat pe liberali că riscă dosar penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, au dezvăluit surse din PNL pentru Jurnalul Naţional.

 

După finalizarea controlului, AEP va sesiza, cel mai probabil, Parchetul pentru că există suspiciuni cu privire la săvârşirea unor eventuale infracţiuni în materia evaziunii fiscale, spălării banilor sau a Legii 78/2000 privind infracţiuni de corupţie. Deocamdată, AEP a cerut prelungirea perioadei de control cu încă 15 zile faţă de perioada normală, până pe 27 martie. Mai exact, angajaţii AEP au descoperit că firma lui Felix Tătaru a produs o singură machetă, utilizată de fiecare filială a PNL, dar partidul a plătit acest produs de mai multe ori. Mai exact, firma lui Tătaru a emis, aşa cum era normal, o factură, dar aceeaşi factură a fost preluată de 32 de filiale ale partidului, iar zece dintre acestea au şi plătit-o. Surse din PNL ne-au explicat că asta ar însemna un serviciu neefectuat, dar plătit, ceea ce se traduce prin acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani. Totuşi, liberalii au timp până luni să depună alte documente şi să clarifice aspectele ridicate de Autoritatea Electorală Permanentă. Răspunzătoare pentru situaţia creată ar fi întreaga conducere a partidului din acea perioadă, adică fostul preşedinte Alina Gorghiu, fostul secretar general Ilie Bolojan, dar şi şeful de campanie, Gheorghe Falcă. Potrivit legii, însă, în subsidiar ar răspunde şi actuala conducere interimară, până când s-ar clarifica cine a fost, de fapt, de vină. Suma pe care ar fi încasat-o firma condusă de Felix Tătaru ar fi de 320.000 de euro.

În acest moment, surse din AEP ne-au explicat că, oricum, partidul s-ar încadra doar la o rambursare de puţin peste 80 la sută din suma solicitată, iar situaţia ar fi şi mai complicată pentru că există facturi şi sume în plus cheltuite, care nu au fost declarate.

Deşi partidul i-a cerut fostului secretar general Ilie Bolojan şi primarului Gheorghe Falcă să vină cu un plan clar pentru rezolvarea situaţiei, aceştia nici măcar n-au mai participat la ultimele şedinţe ale Comisiei de unificare. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat după ultima şedinţă a biroului naţional că se iau toate măsurile pentru a se rezolva problema, iar partidul este într-o continuă corespondenţă cu Autoritatea Electorală Permanentă.  

 

Liberalii au o datorie de 6 milioane de euro preluată de la fostul PNL și fostul PDL. Liberalii ar fi achitat din aceasta doar un milion de euro în mandatul fostului secretar general, Ilie Bolojan.

 

×