x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL si PD, cap in cap

PNL si PD, cap in cap

de Mariana Craciun    |    Mirela Cimpoi    |    Erik Hoosz    |    05 Ian 2006   •   00:00
PNL si PD, cap in cap

La Bacau se rupe protocolul, la Valcea se dau pumni. Daca, la centru, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu se straduiesc sa mentina aparenta armoniei, Alianta D.A. sucomba de facto in teritoriu, rapusa de conflictele si porcaielile parca fara de sfarsit dintre democratii si liberalii insurati cu forta de mama si de tata.

La Bacau se rupe protocolul, la Valcea se dau pumni. Insurati cu forta de mama si de tata Stolojan - Basescu, democratii si liberalii din judete ameninta sa dea de pamant cu Dreptatea si Adevarul, in timp ce la centru Boc si Tariceanu se straduiesc sa mentina aparenta armoniei, ba chiar vorbesc de fuziune.

In 2003, si-au unit fortele impotriva PSD. Au castigat alegerile si au obtinut puterea. Alianta pe care PNL si PD au construit-o insa se clatina de la baza. Din judete. Parafata de o strangere de mana intre Traian Basescu si Theodor Stolojan, dorita a se transforma intr-o fuziune, A.D.A. risca sa fie rupta de liderii judeteni. Daca la centru, Boc si Tariceanu, Orban si Boagiu, Hasotti si Berceanu au un for saptamanal in care sa se certe - Consiliul National de Coordonare - , in teritoriu aceste consilii nici macar nu se reunesc. Deciziile se iau separat. Conferintele de presa se tin separat. Ca sa se poata porcai liderii PNL si PD intre ei, de multe ori. Sau ca sa anunte public ca vor cere centrului suspendarea Aliantei in judetul lor. Cauza clasica de divort - nepotrivirea de caracter.

BACAU. PD Bacau a anuntat la 12 decembrie ca a decis sa propuna Consiliului National de Conducere al Aliantei D.A. "decizia de suspendare a protocolului la nivelul municipiului Bacau, precum si aplicarea sanctiunilor, conform aceluiasi document", intrucat democratii au fost "tradati" la alegerea noului viceprimar al Bacaului. Primarul liberal Romeo Stavarache este considerat a fi principalul vinovat de incalcarea intelegerii dintre cele doua partide. Democratii il acuza ca a ajuns sa cumuleze "puterea cea mai mare din punct de vedere politic si administrativ" prin "traseism politic si tradare". Sustinerea unor "interese de grup", "lipsa de maturitate politica si pricepere administrativa" sunt alte cuvinte prin care democratii bacauani il caracterizeaza intr-un comunicat de presa pe "primarul-presedinte al PNL, cel care a instalat pe scaunele puterii locale oameni depasiti si covarsiti de greutatea functiilor, dar cu ochii atintiti spre castiguri personale".

Intr-o declaratie acordata Rompres, Stavarache a aratat ca aceste atacuri "vin de la anumite grupuri de interese" si ca nu va face "compromisuri nici in viitor in fata acestor grupuri de interese, indiferent de culoarea lor politica".

CONSTANTA. Relatia dintre organizatiile judetene constantene PNL si PD aproape ca nu exista, iar fiecare partid pare sa se gospodareasca dupa propriile considerente. Inca de la incheierea protocolului, colaborarea dintre filialele conduse de deputatii Gheorghe Dragomir (PNL) si Stelian Dutu (PD) a fost blocata, iar incercari de a se dezgheta situatia nu prea s-au vazut. Impartirea functiilor din institutiile descentralizate a generat, cum era de asteptat, conflicte, iar o data ajunsi in functii, unii liberali au si sarit sa ii atace pe democrati. Nu a lipsit nici replica pe masura, pana cand s-a ajuns la concluzia ca Alianta poate fi comparata cu o casnicie in care partenerii nu trebuie neaparat sa se iubeasca, dar trebuie sa convietuiasca. Dupa un astfel de schimb de replici intre senatorul PNL Puiu Hasotti si liderul PD, Stelian Dutu, s-a stins orice dorinta de a se mai intalni si de a mai lua decizii comune. Iar de sedinte comune sub umbrela A.D.A nici nu poate fi vorba.

GALATI. La Galati, PNL si PD au dat de pamant cu protocolul care le interzice sa-si fure membrii unii altora. Asta-vara, PD a "reusit" sa piarda patru consilieri, trei din cadrul CJ si unul din cadrul Consiliului Local, care, dupa o perioada de "independenta", s-au inscris in PNL. Voci din PD sustin ca plecarea celor patru a facut ca PD, la Galati, sa intre intr-o cadere libera. Astfel, din cinci consilieri judeteni, acum, PD mai are doar doi, unul dintre ei depasind cu mult vremea pensionarii. Din acel moment, cei doi copresedinti ai Aliantei - acum colegi in Ministerul de Interne, ca secretari de stat - au abandonat conferintele de presa comune. Mai mult, liberalul Victor Paul Dobre a cerut ca pe viitor articolele de presa sa nu mai fie tratate in comun cu democratul Mircea Toader, ci separat.

IASI. Democratii si liberalii ieseni se fenteaza, mai nou, prin intermediul presei. La sfarsitul lunii septembrie, prefectul Iasiului, Radu Prisacaru, si liderul PNL, Relu Fenechiu, au organizat cu tam-tam conferinte de presa in care le-au cerut colegilor democrati sa intervina pe langa ministrul Gheorghe Barbu pentru avizul necesar platilor compensatorii de care sa beneficieze cei peste 4.000 de disponibilizati de la patru fabrici iesene. Raspunsul colegilor de guvernare nu s-a lasat asteptat, evident, tot prin presa. Imediat, senatorul PD Dan Carlan si deputatul Petru Movila l-au anuntat printr-o scrisoare deschisa pe reprezentantul Guvernului la Iasi ca s-a rezolvat problema salariilor compensatorii. Ulterior, cei doi sefi de filiala s-au multumit sa declare ca nu a fost vorba de nici un fel de lupta intre partide si ca problema disponibilizatilor s-a rezolvat pe fondul colaborarii dintre PNL si PD.

TENSIUNI ACASA LA BOC
Daca intre filialele clujene ale liberalilor si democratilor nu sar scantei ca in alte judete, asta se datoreaza si faptului ca presedintele tuturor democratilor din Romania isi are sediul la Cluj-Napoca si ar fi de-a dreptul ingrijorator daca in chiar barlogul lui Emil Boc lucrurile nu ar sta cat de cat bine. Pe de alta parte, liderul democrat pare sa fi gasit in presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, care este si presedintele Consiliului Judetean, un adevarat partener de dialog. Insa cum numai in Rai lucrurile merg struna, divergente tot au aparut intre aliati. Unul dintre cele mai longevive motive de tensionare a relatiilor e legat de dorinta liberalilor clujeni ca Andrei Marga sa fie ministrul Educatiei si asta cu mult inainte ca Mircea Miclea sa-si dea demisia, in 11 octombrie. Democratii si-au "invitat" colegii sa isi vada de propriile ministere, putand sa ii incredinteze lui Marga unul dintre acestea. Raporturile Marga - Miclea nu au fost nici ele de invidiat. Dupa numirea lui Miclea, Marga i-a criticat deciziile cu privire la doctorate, ministrul fiind acuzat ca ingradeste autonomia universitatilor si ca nu respecta normele europene. "Sistemul este dupa model american. Cine nu intelege sa puna mana pe carte", a replicat iritat Miclea. Sustinut de liderul PNL, Marius Nicoara, Marga si-a mutat criticile si catre Emil Boc, aratand ca "schimbarea de la Cluj-Napoca nu a reusit", iar orasul se afunda in mediocritate. (Elena Stanciu)

Cearta pe bani


de MONALISE HIHN
PROIECT. Fuziunea celor doua partide era obiectivul lui Theodor Stolojan si Traian Basescu
Organizatiile judetene din Hunedoara ale PNL si PD sunt primele din tara care au semnat in decembrie 2003 protocolul de colaborare electorala. De atunci si pana in prezent, relatiile locale dintre cele doua formatiuni politice s-au degradat continuu. De altfel, in luna octombrie 2005, PNL a anuntat ca rupe protocolul la nivel local cu PD, intrucat "aceasta formatiune politica nu isi respecta angajamentele luate". Supararea liberalilor venea, de fapt, de la lupta pentru posturile de la directiile descentralizate si de la companiile cu sediu in judetul Hunedoara. Dupa o zi, liberalii s-au razgandit si s-au impacat cu democratii, care le-au cedat posturile mult dorite: cel de director tehnic la Compania Nationala a Huilei Petrosani, pe cel de director executiv al Inspectoratului pentru Constructii si pe cel de director al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National. Ba, mai mult, la conferinta de alegeri a PD, liderul liberalilor hunedoreni, primarul Devei, Mircia Muntean, l-a propus pe presedintele Basescu drept candidat al Aliantei D.A. pentru alegerile prezidentiale din anul 2009. Imediat dupa ce s-au impacat, mai multi consilieri judeteni ai PD, printre care se numara si vicepresedintele Dorin Paran, au votat impotriva unor proiecte de hotarari initiate de presedintele CJ Hunedoara, liberalul Mircea Molot. Acestea se refereau la aprobarea unor bilete la ordin pentru Directia Judeteana de Drumuri, condusa tot de un liberal.

VOT. Si in Consiliul Local Deva situatia este asemanatoare, mai multi consilieri democrati votand impotriva unor proiecte ale primarului liberal, Mircia Muntean. De asemenea, putin a lipsit ca prefectul democrat, Cristian Vladu, sa nu atace in contencios administrativ doua hotarari ale CJ, prin care au fost incheiate doua contracte pentru construirea unei sosele si a unui aeroport cu o firma ce il are drept imputernicit in Romania pe controversatul om de afaceri Sever Muresan. Dupa cateva zile si dupa multe discutii in spatele usilor inchise, prefectul a revenit asupra deciziei sale, motivand ca a avut nevoie doar de niste informatii suplimentare. In acelasi timp, liberalii si democratii nu pierd ocazia sa se critice reciproc pe unde apuca.

GORJ
Inca de la castigarea alegerilor de Alianta D.A., in Gorj, democratii si liberalii nu au putut face front comun. In Partidul National Liberal a aparut Dan Ilie Morega, cel care pana la declararea castigarii alegerilor a facut parte din Partidul Romania Mare. Partenerii de coalitie l-au acuzat public de oportunism, iar din PNL au plecat multi membri cu state vechi. Cei doi lideri ai partidelor PNL si PD nu s-au inteles niciodata la Gorj, desi amandoi au fost pusi sa conduca Prefectura judetului. Stefan Popescu Bejat, presedinte al PD Gorj si prefect, a declarat de la numirea sa in functia administrativa ca nu poate face echipa cu subprefectul Morega, presedinte al PNL Gorj. Atunci cand prefectul lipseste, subprefectul anuleaza ordine emise de Bejat, dupa care prefectul revine asupra lor. Subprefectul acuza public sefii institutiilor descentralizate, membrii PD, iar prefectul face acelasi lucru cu cei ai PNL. Un joc de-a soarecele cu pisica ce-i criticat de partidele din Opozitie. In plus, au aparut tensiuni in propriile filiale ale celor doua partide, care ar putea afecta Alianta. (Gabriela Mladin)

Bataie cu pumnii la Valcea


de ALEXANDRA CHIVU
DURERI DE CAP. Premierul Tariceanu, depasit de problemele din filiala lui Emilian Francu (stanga)
Iesirile in public ale copresedintilor Aliantei D.A. din Valcea se transforma uneori in adevarate meciuri. Atunci cand ii lasa nervii, liberalii se pocnesc intre ei, dupa care au grija sa-i acuze si pe democrati de lipsa de educatie... Episoade ieftine, pentru cei care cred ca traiesc bine...

TAXA PE CUVANT. In "cloaca" Aliantei de la Valcea, orice miscare gresita se taxeaza. Intai se arunca "bomba", iar apoi ploua cu drepturi la replica. Conferintele de presa sunt pentru liberali un real prilej de a fi carcotasi fata de colegii democrati din A.D.A. Nu de mult, deputatul Emilian Francu, copresedintele liberal al Aliantei din Valcea, a afirmat ca Mircia Gutau, jumatatea democrata a A.D.A., ia deciziile de capul sau. "Singurul repros pe care i l-am facut si pe care o sa i-l fac este ca nu accepta sfaturile colegilor...", a declarat deputatul PNL. Nici Bogdan Pistol, liderul tinerilor liberali, nu s-a lasat mai prejos si a comentat la adresa lui Mircia Gutau, care, de altfel, este si primarul municipiului Ramnicu-Valcea. "Daca dumnealui ia o hotarare, ar trebui sa consulte si omul de rand. Are asa un stil de conducere... nu mi se pare normal. Si modul cum mi-a raspuns... educatia mea nu imi permite sa ma cobor la un asemenea nivel", a precizat Pistol. Mircia Gutau a afirmat insa ca abia stie cine este "acest Pistolas" si ca nu mai vrea sa intre in polemica cu nimeni. Mai pe fata sau mai pe la spate, liberalii valceni afirma ca, de multe ori, incaseaza "cu generozitate" lovituri de la democrati.

PUMNUL DE LEGE. "Treaba" nu merge struna in Alianta valcenilor, dar asta nu e tot. Stresul si nervii i-au determinat pe doi liberali sa se ia la bataie, uitand de banalele intepaturi verbale. Cu neuronii in piuneze, Traian Dobrinescu s-a "descarcat" emotional pe viceprimarul liberal Constantin Monceanu, motiv pentru care i-a tras cativa pumni in fata. Facand "gasca" de ras, liberalii i-au retras sprijinul politic si l-au suspendat pe Traian Dobrinescu din functie, timp de patru luni. Chiar si asa, cu una calda si alta rece, membrii valceni ai A.D.A. spera ca toate problemele se vor dizolva daca cele doua partide si-ar uni "destinele", nu interesele...

SUB PRES
Daca anul trecut, la Brasov, s-a pus problema rediscutarii protocolului intre PNL si PD, anul acesta, situatia a fost depasita cu brio. Asta sustine cel putin Aristotel Cancescu, presedintele PNL Brasov. Politicianul recunoaste insa ca la nivelul Aliantei D.A. au fost probleme. "A fost, intr-adevar, o blocare intre noi, insa totul este in ordine acum. Au fost niste perioade mai tensionate, dar care au fost depasite. Acestea fac parte din trecut! Alianta D.A. functioneaza la Brasov! Si trebuie sa functioneze! De mai bine de o luna, am reluat intalnirile intre noi si lucrurile sunt in regula", a mentionat Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov. "Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt in regula", spune si primarul Brasovului, George Scripcaru, presedinte PD. Timp un an insa, cele doua filiale s-au razboit pentru cum s-au impartit functiile publice, pentru ca prefectul PD, Aurelian Danu, nu a sprijinit PNL pentru ocuparea lor sau pentru ca o serie de lucrari publice au fost blocate de primarul Scripcaru pe motiv ca presedintele CJ Cancescu nu avea autorizatii de constructie. La aceasta acuzatie Cancescu a spus insa ca nu avea nevoie de autorizatie pentru ca era vorba doar de consolidarea unor cladiri. Un alt motiv a fost dorinta Primariei Brasov de a lua Compania Apa de sub tutela Consiliului Judetean. Si cand nu s-au razboit direct, lupta dintre PNL si PD a fost preluata de cele doua trusturi de presa brasovene cu patronat majoritar in plan politic. (Ramona Tintea)
×