x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL şi PSD ar face unirea mare de ziua Unirii Mici

PNL şi PSD ar face unirea mare de ziua Unirii Mici

de Monica Iordache Apostol    |    20 Ian 2011   •   15:00
PNL şi PSD  ar face unirea mare de ziua Unirii Mici
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Constituirea alianţei PNL-PC-PSD ar putea fi anunţată luni, pe 24 ianuarie, la Iaşi. Liderii celor trei partide au perfectat deja principalele şase principii ale protocolului de formare a alianţei ACD-PSD, au declarat surse de la vârful celor trei partide, urmând ca înţelegerea să fie anunţată public în cadrul unui eveniment organizat în capitala Moldovei, cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române.

La finalul primei reuniuni a conducerii Alianţei de Centru-Dreapta (PNL-PC), preşedintele liberal Crin Antonescu a anunţat "disponibilitatea ACD de a ajunge la constituirea unei forţe politice majore a  Opoziţiei”.

El a  dezvăluit şi principiile pe baza cărora se va putea forma alianţa cu PSD. Astfel, ACD şi PSD îşi vor împărţi toate candidaturile pe principiul parităţii, atât în alegerile locale, cât şi în alegerile parlamentare, dar şi în privinţa guvernului pe care l-ar putea forma după alegeri.

"Principiul parităţii este unul esenţial, mai ales că fiecare partid trebuie să sacrifice ceva. Poate e un sacrificiu aritmetic pentru PSD, dar este şi un sacrificiu de imagine pentru PNL, care va trebui să facă efortul de a justifica necesitatea alianţei cu un partid foarte diferit, faţă de care a avut până acum o poziţie de adversitate”, a explicat Antonescu.

Astfel, la alegerile parlamentare, ACD şi PNL vor împărţi în mod egal colegiile, iar la alegerile locale vor avea un număr egal de candidaţi pentru şefiile de consilii judeţene, primăriile de  reşedinţe de judeţ şi sectoarele Capitalei. Vor mai exista candidaţi comuni acolo unde se va conveni, în cazul localităţilor mai mici decât reşedinţele de judeţ. 

De asemenea, candidatul la Preşedinţia României din partea noii formaţiuni va fi desemnat în urma realizării unui sondar de opinie, care îl va indica pe cel mai bine plasat în opţiunile electoratului, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Alianţei D.A., în 2004. Ca şi atunci, dacă va deveni preşedinte un reprezentant al uneia dintre cele două formaţiuni, iar alianţa va câştiga alegerile, guvernul va fi format tot pe principii de paritate, adică ministerele vor fi împărţite tot fifty-fifty. "Dacă o parte va avea candidatul la Preşedinţie, cealaltă parte va avea premierul, iar guvernul va fi stabilit tot pe principiul parităţii”, a mai explicat Antonescu.

Deşi suspendarea şi, ulterior, demiterea preşedintelui Traian Băsescu nu va fi înscrisă în protocol, ca obiectiv al alianţei, Crin Antonescu a declarat că nu exclude organizarea alegerilor prezidenţiale anticipat, în 2014, concomitent cu alegerile parlamentare. "Eu personal cred că România nu va putea prograsa cu actualul preşedinte”, a mai explicat el.

Dacă alianţa dintre PNL-PC-PSD se va parafa, se va face sub semnătura celor trei preşedinţi de partide, cu statut egal, Antonescu declarând însă că structura de conducere a noii formaţiuni urmează să fie detaliată. De asemenea, Antonescu a suţinut că nici sigla formaţiunii nu a fost stabilită.
Reprezentanţii PNL şi PC au format grupuri de lucru pe tema revizuirii Constituţiei şi a sistemului de fiscalitate, Antonescu declarându-se un susţinător al reducerii cotei unice.

În acest caz numarul egal de candidaţI se va stabili pentru şefiile Consiliilor judeţene şi pentru primării reşedinţe de judet. De asemenea, candidatul la Presedintie al alianţei lărgite va fi stabilit in urma sondajelor de opinie. In cazul in care Alianţa va cistiga alegerile, dacă presedinte va deveni unul dintre candidatii celor doua formatiuni, premierul sa fie desemnat de cealalta formatiune, aşa cum s-a intimplat in 2004, in cazul Aliantei D.A. De asemenea un guvern format de ACD şi PSD  va avea drept criteriu tot partitatea, ministerele urmind să fie impartite in mod egal. 

×
Subiecte în articol: psd pnl PC