x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL - USR PLUS - UDMR reiau negocierile pentru formarea noului Guvern

PNL - USR PLUS - UDMR reiau negocierile pentru formarea noului Guvern

de Georgiana Oprea    |    17 Dec 2020   •   11:02
PNL - USR PLUS - UDMR reiau negocierile pentru formarea noului Guvern
Sursa foto: Lucian Alecu

Negocierile pentru formarea noului Guvern se reiau, joi, între PNL – USR PLUS – UDMR. Într-o primă fază, discuțiile vor avea loc doar la nivel de lideri.

Negocierile dintre cele trei partide s-au blocat în condițiile în care niciun partid nu dorește să renunțe la poziții, în ciuda faptului că au susținut că soluțiile pe care le propun sunt de „flexibilitate”.

Astfel, PNL a propus două variante: Florin Cîțu premier, iar Ludovic Orban șef al Camerei Deputaților; o a doua variantă este ca Ludovic Orban să ocupe funcția de premier, iar Florin Cîțu să primească șefia Senatului.

Totuși, USR PLUS respinge variantele în care PNL oferă atât premierul, cât și președintele Camerei Deputaților. Alianța USR PLUS respinge și varianta în care Orban este premier, pentru că „nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care își dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”.

Totodată, în ceea ce privește variantele propuse de partide, USR PLUS propune ca în cazul în care Florin Cîțu preia funcția de premier, șefia Camerei Deputaților să îi revină lui Dan Barna, iar șefia Senatului să revină PNL. O a doua variantă propusă de USR PLUS este ca Dacian Cioloș să preia funcția de premier, iar șefiile Camerei Deputaților și Senatului să revină PNL.

O altă variantă lansată în spațiul public de USR PLUS este ca șefia Camerei Deputaților să fie preluată de Cătălin Drulă, în timp ce Dan Barna, Ludovic Orban și Kelemen Hunor vor face parte din Guvern în calitate de vicepremieri. 

PNL respinge aceste variante.

UDMR este de acord cu ambele propuneri de premier venite din partea PNL, însă precizează că în acest context celelalte două funcții în stat, respectiv președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului, trebuie să revină celorlalte formațiuni care vor forma coaliția.

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că așteaptă un consens între partidele politice de centru-dreapta. În plus, acesta a precizat că va desemna pentru funcția de premier persoana cu care toate cele trei partide sunt de acord, fie că este vorba de Florin Cîțu, fie că este vorba de Ludovic Orban.

Șeful statului a mai afirmat că în negocierile de acum „lucrurile sunt complicate”.

„Doar la început pare simplu, dar cum intri în negocieri, îți dai seama că sunt viziuni diferite, sunt programe de guvernare diferite, sunt scheme de ministere și atunci trebuie să avem suficientă răbdare să așteptăm ca partidele să negocieze toate aceste lucruri”, a spus Iohannis.

 

×
Subiecte în articol: negocieri pnl udmr usr plus guvern