Luptă pe viaţă şi pe moarte, cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale, între “câştigătorii” alegerilor europarlamentare. PNL, prin liderii de opinie cei mai importanţi, fac anunţuri incredibile, menite să suscite interesul spre a vota cu această formaţiune chiar al acelor alegători din zona PSD. Şi atacă, în mod direct, electoratul USR, format, în special, din categorii socio-profesionale care susţin proaspătul partid de pe eşichierul politic. Ludovic Orban a precizat că nu i se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de la plata impozitului pe venit, în timp ce Rareş Bogdan dă semnale că PNL vrea să taie pensiile de lux ale procurorilor şi judecătorilor. Această nouă linie de acţiune electorală a PNL a generat, deja, reacţii dure, de-a dreptul contondente, din partea USR şi a lui Traian Băsescu.
Este mai mult decât evident faptul că în toamnă Klaus Iohannis va fi sprijinit politic doar de către PNL. USR-PLUS şi Traian Băsescu au, pare-se, alt obiectiv pentru alegerile prezidenţiale. Însă toate aceste trei formaţiuni politice, autodefinite ca fiind de dreapta, împart acelaşi tip de electorat. Doar aşa se poate explica faptul că, imediat după alegerile europarlamentare, vectorii de imagine ai PNL, Ludovic Orban şi Rareş Bogdan, dau semnale subliminale către o altă categorie de alegători, şi anume votanţii PSD, pe care încearcă să-i mobilizeze la vot, în toamnă, de partea liberalilor.
Ludovic Orban, preşedinte al PNL, a punctat cel mai clar în această direcţie. Acesta a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Mediaş (oraşul Laurei Codruţa Kovesi), că nu i se pare normal “ca IT-iştii să fie scutiţi de la plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un şofer de TIR care muncesc în condiţii extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit şi altul care încasează venituri semnificative şi altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuţie, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”.
USR sare la gâtul lui Orban
Acest tip de mesaj, corect din punct de vedere logic şi moral, se pliază direct pe electoratul de stânga, în special din zona PSD. Fapt care a enervat la culme un lider important din USR. Este vorba despre Cătălin Drulă, care ocupă funcţia de preşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a partidului condus de Dan Barna. Acesta condamnă declaraţia lui Ludovic Orban, spunând că “eliminarea facilităţilor fiscale pentru IT-işti ar fi o imensă prostie cu efect economic net negativ”.
În opinia USR-istului Drulă, acest lucru ar “muta în buzunarul statului nişte bani care altfel rămân în economia privată. IT-iştii cheltuiesc acei bani (pe care i-ar lua statul) pe servicii şi bunuri susţinând alte industrii”, şi ar lovi în competitivitatea unei industrii unde costul principal este cel cu forţa de muncă. Asta înseamnă mai puţine centre de dezvoltare deschise în România, relocări, locuri de muncă lipsă”. “De ce am vrea să luăm tesla şi să ne lovim în felul ăsta?”, adaugă Drulă.
Liderii PDL, mesaje clare pentru electoratul de stânga. Spre revolta “tehnocraţilor” lui Cioloş şi Barna
Băsescu îl compară pe Orban cu… Dragnea
Nici Traian Băsescu nu se lasă mai prejos şi îl acuză pe Ludovic Orban că “se lasă ameţit de aburii victoriei la europarlamentare”. “Ludovice, te rog nu-l înlocui (înlocuieşti – n.red) pe Dragnea! Ţi-a dat ţie prin cap să impozitezi salariaţii din industria IT. Ludovice, datorită importanţei acestei categorii de specialişti, veniturile lor n-au fost impozitate nici în perioada de criză economică”, scrie Băsescu pe Facebook. Acesta adaugă: “Ludovice, ţara nu mai suportă încă un Dragnea care le ştia pe toate atât de bine (…) Nu vrei tu să laşi industria IT în pace?”.
Impozitarea pensiilor de lux din justiţie, un alt semnal pentru electoratul de stânga
Declaraţia lui Ludovic Orban, referitoare la scutirea de la plata impozitelor pentru zona IT, vine în contextul în care noul lider de imagine al PNL, proaspătul europarlamentar Rareş Bogdan, a făcut, săptămâna trecută, o altă declaraţie care vizează electoratul antiabuzuri din justiţie. Rareş Bogdan a declarat, în cadrul unui interviu, că el personal, dar şi partidul din care face parte, vor lupta ca pensiile special ale judecătorilor şi procurorilor să fie tăiate, apreciind că, din punctul său de vedere, “nu este corect ca magistraţii să aibă pensii atât de mari în comparaţie cu restul românilor, mai ales că nici nu contribuie la bugetul de pensii”.
"Nu pot să aibă pensii de 350 de milioane şi marea masă a cetăţenilor... Domnul Augustin Lazăr, dacă va avea 300 de milioane, va avea posibil 120 de milioane pentru că, pe contributivitate, va obţine atât. Eu nu sunt mincinos. Dacă am spus aşa, aşa vom face. Iar dacă nu vor face asta colegii mei, vor avea o problemă direct cu mine. Să vedem ce o să îmi facă. Sunt cinci ani europarlamentar", a precizat fostul realizator TV.
Problema pensiilor uriaşe ale magistraţilor a ieşit la lumină odată cu decretul de pensionare a lui Augustin Lazăr, în luna aprilie. Iar acest fapt a generat revoltă în rândurile alegătorilor PSD, scandalizaţi, deja, de abuzurile săvârşite în justiţie, sub oblăduirea personajelor de tipul lui Augustin Lazăr.