x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL vrea răsturnarea Guvernului, nu şi suspendarea lui Băsescu

PNL vrea răsturnarea Guvernului, nu şi suspendarea lui Băsescu

24 Iul 2010   •   00:00

"PNL s-a pronunţat pentru suspendarea lui Traian Băsescu doar atunci când vor exista motive care să justifice acest demers şi când o astfel de solicitare ar avea şanse de aprobare", se precizează într-un comunicat.

Liberalii sunt de părere că, în acest moment, prioritatea o reprezintă găsirea unei majorităţi parlamentare care, prin moţiune de cenzură, să dărâme Guvernul, se arată într-un comunicat de presă remis NewsIn, în replică la demersul lui Dan Voiculescu privind suspendarea lui Traian Băsescu.

"Partidul Naţional Liberal consideră că cel mai important lucru în acest moment este găsirea unei majorităţi parlamentare capabile să răstoarne prin moţiune de cenzură guvenul Băsescu-Boc-Udrea", susţin liberalii.

Comunicatul PNL punctează că, în acest moment, nu se cunosc argumentele pe care Dan Voiculescu le-a invocat în cererea sa. "De altminteri, scrisoarea dlui senator nu este un document parlamentar, nereprezentând declanşarea procedurii de suspendare. Ca urmare, ne vom pronunţa asupra conţinutului acesteia în momentul în care Biroul Permanent al Senatului o va lua în discuţie", se mai arată în comunicat.

"PNL s-a pronunţat pentru suspendarea lui Traian Băsescu doar atunci când vor exista motive care să justifice acest demers şi când o astfel de solicitare ar avea şanse de aprobare. O astfel de situaţie ar putea apărea, spre exemplu, dacă în urma căderii guvernului printr-o viitoare moţiune de cenzură, preşedintele Traian Băsescu ar refuza, cum a mai făcut în trecut, numirea unui premier din rândul unei majorităţii parlamentare neagreate de preşedinte", reiau liberalii.

Vicepreşedintele Senatului Dan Voiculescu (PC) a solicitat conducerii acestei camere să analizeze oportunitatea demarării procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu, a declarat vineri, pentru NewsIn, preşedintele PC Daniel Constantin.

"Domnul profesor Voiculescu a depus o sesizare la Biroul Permanent al Senatului în care solicită BP să analizeze dacă este oportun să se solicite suspendarea preşedintelui Băsescu. Argumentele sunt foarte clare: în primul rând, faptul că preşedintele Traian Băsescu nu-şi mai exercită rolul acela de mediator între puterile statului, se invocă articolul 80 din Constituţie. Este un demers pe care l-a depus, repet, senatorul Dan Voiculescu", a afirmat Constantin.

"Conducerea partidului a fost informată asupra acestui demers. Sigur că dacă se va ajunge şi BP va constata că sunt întrunite condiţiile pentru declanşarea procesului de suspendare, în momentul acela PC va susţine demersul acesta până la capăt şi nu este un demers pe care vrem să ni-l însuşim noi. Cred că toate forţele politice responsabile din Parlament dacă se va constata că au fost încălcate prevederile Constituţiei", a adăugat liderul PC.

65% dintre cetăţeni ar vota pentru demiterea preşedintelui dacă s-ar organiza un referendum, 17% ar vota împotrivă, iar 18% nu s-ar prezenta la referendum, deci nu ar vota, potrivit unui sondaj dat publicităţii joi de IPP Data Research.

Pe de altă parte, dacă cei care spun că nu vor veni la referendum n-ar fi luaţi în calcul, procentul care cuantifică voturile favorabile demiterii creşte, în procente valide, la 80%, în timp ce acela aferent voturilor împotriva demiterii ar ajunge la 20%. Mai precis, scăzând din 100% procentul de 18% care nu ar vota la un eventual referendum pe acest subiect, rezultă că participarea ar fi de 82%. Din aceşti 82%, patru din cinci sunt favorabili demiterii (un procent de 79,26 la sută, calculat împărţind 65 la 82).

×
Subiecte în articol: special politic observator