x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Poate candida Traian Băsescu pentru un al treilea mandat? Cum răspunde Emil Boc, specialist în drept constituţional. Exclusiv

Poate candida Traian Băsescu pentru un al treilea mandat? Cum răspunde Emil Boc, specialist în drept constituţional. Exclusiv

de Robert Veress    |    06 Iul 2012   •   09:31
Poate candida Traian Băsescu pentru un al treilea mandat? Cum răspunde Emil Boc, specialist în drept constituţional. Exclusiv

Citeste si: Poate Traian Basescu sa mai candideze pentru un al treilea mandat? Cum raspunde Lucian Mihai, ex-presedinte al Curtii Constitutionale

Prevederile constitutionale referitoare la numarul mandatelor unui presedinte nu s-au modificat in 2003. Articolul 81, alineatul 4, a ramas identic cu cel din Constitutia votata in 1991: 'Nici o persoana nu poate indeplini functia de Presedinte al Romaniei decat pentru cel mult doua mandate. Acestea pot fi si succesive'.

Ion Iliescu, primul presedinte al Romaniei a putut candida pentru trei mandate, in baza Constitutiei din 1991. Curtea Constitutionala a motivat ca, primul mandat nu poate fi luat in calcul, intrucat era in desfasurare la data adoptarii Constitutiei. Asadar, prevederea se aplica doar mandatelor ulterioare.

Acum, pe masura ce demiterea lui Traian Basescu devine nu doar posibila, ci si probabila, se ridica intrebarea daca va mai putea candida pentru un al treilea mandat, din moment ce nu a apucat sa isi duca la capat al doilea mandat.

Specialistii au pareri diferite referitor la acest subiect.

Ziarul Puterea a citat doi profesori de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti. Profesorul Ioan Stanomir admite ca este vorba de o 'problema destul de delicata', dar adauga ca 'nu cred ca va mai avea dreptul la un al treilea mandat'. In schimb, colegul sau Radu Carp considera ca presedintele ar mai avea dreptul la un al treilea mandat.

Si juristii politicieni au pareri impartite. 'Demiterea prin referendum inseamna ca si-a terminat mandatul. Nu mai are dreptul la un alt mandat', sustine Dan Sova, senator PSD.

Deputatul conservator Sergiu Andon nu este la fel de transant: 'In interpretarea mea, prezenta cuvantului «pentru» in interiorul alineatului 4 al articolului 81 din Constitutie, este indiciul ca legiuitorul a avut in vedere o asemenea situatie. Se pune problema daca expresia «cel mult doua mandate» se aplica momentului inceperii primului mandat sau finalizarii celor doua mandate. Or, din punctul meu de vedere, formula aleasa ne arata ca se considera finalul celor doua mandate. Asadar, presedintele poate incheia al doilea mandat prin demisie sau demitere si nu va mai avea dreptul la un al treilea mandat. Dar, repet, aceasta este interpretarea mea, nu este cert ca va fi si a Curtii Constitutionale, daca se va ajunge acolo', a declarat Andon, pentru Jurnalul National.

In fine, primarul orasului Cluj Napoca, profesor doctor in drept constitutional Emil Boc, evita sa-si dezvaluie propria opinie. 'Curtea Constitutionala trebuie sa transeze acest subiect. Constitutia prevede cel mult doua mandate, cu durata de cinci ani fiecare, deci 10 ani in total. Exista doua ipoteze de lucru si Curtea trebuie sa se pronunte daca, in situatia ipotetica a incheierii celui de-al doilea mandat inainte de implinirea celor 10 ani, se poate considera sau nu ca ar fi valida o a treia candidatura', ne-a declarat Emil Boc.

×