x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică POLITIC/Stirile zilei - 15 mai 2004

POLITIC/Stirile zilei - 15 mai 2004

15 Mai 2004   •   00:00

Firma unui pesedist tipareste buletine de vot

Firma unui consilier judetean PSD, Marcel Proca, candidat al partidului pentru Consiliul Judetean Arges, a fost desemnata, in urma unei selectii de oferte de Prefectura Arges sa tipareasca buletinele de vot pentru alegerile locale, desi pretul acesteia pentru tiparirea unei coli este de doua-trei ori mai mare decat cel propus de alte firme. Oferta firmei lui Proca a fost de 175 de lei pentru o coala format A4 din buletinul de vot, desi o alta tipografie s-a aratat dispusa sa tipareasca buletinele de vot pentru 60 de lei coala format A4, iar o alta a propus 75 de lei. Purtatorul de cuvant al Prefecturii Arges Catalin Carstea a precizat ca, pentru desemnarea firmei castigatoare, „pretul a fost doar unul dintre criterii". El a mai spus ca s-au luat in considerare si alte aspecte ca personalul de specialitate, spatiul de depozitare a buletinelor, spatiul de parcare, asigurarea pazei. (Dana Piciu)

Lege-cadru privind descentralizarea

Guvernul a adoptat ieri proiectul legii-cadru privind descentralizarea serviciilor publice. Potrivit ministrului delegat pentru administratie, Gabriel Oprea, legea va reglementa principiile procesului de descentralizare, repartizarea competentelor la nivelul consiliilor locale si judetene, precum si modalitatile de cooperare intre autoritatile locale. Proiectul da posibilitatea cetatenilor unei localitati sa solicite inscrierea pe ordinea de zi a sedintei Consiliului local a unei probleme ce intra in competenta acestuia. In premiera este reglementat dreptul la experiment al autoritatilor locale, acestea putand organiza centre-pilot pentru implementarea unor decizii. De asemenea, primarul va indruma, va supraveghea si va controla activitatea Politiei comunitare. (Silviu Sergiu)

Cazul Rafo Onesti, in plina ancheta

PNA a precizat ieri ca in cazurile Rafo Onesti, Carom si Darmanesti ancheta penala este in plina desfasurare, Parchetul monitorizand de peste un an toate informatiile legate de acest caz. Potrivit unui comunicat al PNA, procurorii cerceteaza peste 400 de firme, iar prejudicial estimat in prezent depaseste un milliard de dolari. Anchetatorii au audiat un numar foarte mare de persoane si au ridicat o serie de documente pentru a verifica legalitatea activitatii acestora. PNA a facut aceste precizari in urma unei sesizari a PUR, potrivit careia umanistii au supus atentiei PNA in repetate randuri cazuri de grave incalcari ale legii, cum ar fi RAFO Onesti, Carom, Darmanesti, dar fara reactii din partea Parchetului. (Miruna Pasa)

PRM anunta o motiune de cenzura

PRM intentioneaza sa introduca in Parlament, pana la 6 iunie, data alegerilor locale, o motiune de cenzura intitulata „Fraudarea alegerilor de catre guvernul PSD - un obstacol major in procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana". „Facem apel la alianta PNL-PD sa ni se alature in acest demers absolut necesar pentru salvgardarea democratiei", a declarat ieri presedintele PRM C.V. Tudor. El considera ca partidele din opozitie trebuie sa depaseasca „micile vanitati si sa treaca la treaba". Cele trei partide au mai avut in aceasta sesiune parlamentara o tentativa de a depune impreuna o motiune de cenzura. (Dana Piciu)

„Exista mesaje anti-lobby din tara"

Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri la finalul sedintei Guvernului pe care a prezidat-o ca la Bruxelles a primit semnale din partea Comisiei Europene ca exista factori interni care fac „anti-lobby" Romaniei si a adresat tuturor fortelor politice un apel la „ratiune", chiar daca este an electoral. „Am sesizat si eu la Comisia Europeana unele mesaje care vin din tara, un anti-lobby din partea unor factori interni. Asta deja eu nu o mai inteleg", a spus presedintele. El a adaugat ca obiectivul oricarui partid este sa ajunga la guvernare, dar ca acest lucru „nu trebuie sa perturbe o actiune de interes national si nu trebuie sa intunece mintile oamenilor". (Silviu Sergiu)

Rus 36%, Funar 30% si Boc 28%

Metro Media Transilvania, institutie considerata apropiata PSD, a dat publicitatii un sondaj realizat in municipiul Cluj-Napoca privind intentiile de vot la alegerile locale din 6 iunie. Astfel, Ioan Rus (PSD) este cotat cu 36% din intentiile de vot ale clujenilor pentru functia de primar. El este urmat de Gheorghe Funar (PRM) - 30%, Emil Boc (Alianta PNLPD) - 28%,Viorica Ilies (PUR) si Smaranda Enache (AP) cu cate 2%. Procentele au fost calculate insa fara a lua in consideratie pe cei indecisi care reprezinta 19%. Pentru Consiliul Local intentiile de vot sunt: PSD 29%, Alianta PNL-PD, 28%, PRM 21%, UDMR 13%, PUR 5%, PNG, FD si PNTCD cu cate 1%, in conditiile ratei de 21% a indecisilor. (Gabriela Antoniu)
×
Subiecte în articol: politic