x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică POLITIC - Stirile zilei

POLITIC - Stirile zilei

12 Mar 2004   •   00:00

Cele doua proiecte de statut al parlamentarului au intrat in dezbatere impreuna la Comisia de munca a Camerei Deputatilor. Deputatii au hotarat sa pastreze majoritatea drepturilor prevazute in primul proiect, al carui principal initiator este Smaranda Dobrescu (PSD), mai putin dreptul la al treisprezecelea salariu. Dobrescu a mentionat ca din statisticile proprii rezulta ca speranta de viata a parlamentarilor dupa pensionare este de 7 ani, in comparatie cu restul romanilor, a caror speranta de viata este de 14 ani. Unul dintre motive ar putea fi stresul din timpul mandatelor de ales al poporului, conform Smarandei Dobrescu. Deputatii au stabilit insa acordarea a 10 indemnizatii de tranzitie in loc de 18 pentru alesii ramasi fara loc de munca, asimilate cu "ajutorul de somaj". (Dana Piciu)

Alesii romani "sunt stresati"

Senatorii au dezbatut ieri proiectul de lege initiat de senatorul UDMR Sogor Csaba, prin care prima si a doua zi de Rusalii sa fie declarate sarbatori legale, respectiv zile nelucratoare. Desi calendarul ortodox sarbatoreste deja duminica Rusaliilor, Comisia juridica a propus avizarea legii pe jumatate: declararea zilei de Rusalii ca sarbatoare. "Declararea duminicii ca sarbatoare e o situatie penibla. Cum sa declari sarbatore o duminica?", s-a aprins senatorul PNL Mircea Ionescu Quintus. Presedintele Vacaroiu a refuzat atunci sa mai supuna la vot raportul comisiei, votand direct legea, pe care plenul a respins-o. "Nu putem declara o sarbatoare care exista deja. Am cadea intr-o zona care nu e normala pentru Senat!", a justificat Vacaroiu. (Oana Stancu)

Vacaroiu si Taracila se contrazic

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a declarat ieri ca Rodica Stanoiu trebuie sa-si dea demisia din Parlament, ca urmare a numirii ei intr-o functie la Administratia Prezidentiala. "Rodica Stanoiu este in incompatibilitate si, potrivit legii, in termen de 30 de zile trebuie sa renunte la calitatea de senator ", a precizat Vacaroiu. Afirmatia lui Vacaroiu contrazice declaratia de miercuri a vicepresedintelui Senatului, Doru Ioan Taracila. Acesta a afirmat ca Rodica Stanoiu nu si-a prezentat demisia din calitatea de senator, iar o scrisoare in acest sens nu este necesara, de vreme ce a fost numita in functia de consilier prezidential, care este incompatibila cu mandatul de parlamentar. (Gabriela Antoniu)

Legea asigurarilor, picata la vot

Proiectul Guvernului pentru modificarea Legii asigurarilor si reasigurarilor in Romania a fost respins de plenul Senatului, intrunind doar 65 de voturi, fata de cele 71 necesare unei legi organice. Asta in conditiile in care in plen nu avusesera loc dezbateri si nici argumente contra expuse. Proiectul prevede printre altele extinderea notiunii de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule sau eliminarea restrictiei prin care persoanele fizice si juridice romane erau obligate sa incheie contractele de asigurare cu societati stabilite in Romania. (Oana Stancu)

×
Subiecte în articol: politic