Majoritatea senatorilor și deputaților din actualul Legislativ au la bază meserii care, cel puţin în teorie, necesită ani grei de studiu şi o pregătire temeinică. Cu toate acestea, aleşii poporului au renunţat la vocaţie pentru o carieră în Parlament. Aşa se face că inginerii, economiștii, juriștii și medicii au ajuns să conducă în topul profesiilor pe care le au politicienii români.
Peste două treimi din totalul parlamentarilor aleși în decembrie 2016 sunt ingineri, economiști sau avocați, păstrându-se astfel proporțiile din legislaturile trecute. Dintre cei 464 de senatori și deputați, 121 sunt ingineri (de la mecanici la electroniști), 92 sunt economiști și 87 sunt juriști. Pe lângă aceştia, la elaborarea legilor din România mai contribuie 43 de profesori și 27 de medici. În Parlamentul ales la finalul anului trecut au intrat și patru teologi: Ben-Oni Ardelean (PNL), Ionuţ Vulpescu (PSD), Gigel Ştirbu (PNL) şi Bogdan Alin Stoica (minorităţi). Printre profesiile senatorilor și deputaților se află și cele de sportiv, artist sau coregraf. De exemplu, social-democratul Vasile Cîtea este fost sportiv de performanță și președinte al Federației Române de Box, iar liberalul Cristinel Romanescu este multiplu campion internațional la tenis de masă. Box a făcut în tinereţe şi deputatul PMP Corneliu Bichineţ. Meseria de bază a deputatului USR Iulian Bulai este cea de artist vizual, în timp ce senatorul ALDE Ioan Simionca este maestru de dans și coregraf de dans folcloric.
Inginerii din fruntea partidelor
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este licențiat al Facultății de Transporturi, secția autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic București. Înainte să intre în politică, liderul PSD a lucrat ca inginer auto, șef atelier mecanic și manager la mai multe firme private. Profesorul universitar Mircea Opran a povestit, recent, că i-a fost profesor lui Liviu Dragnea la Politehnică, însă actualul lider PSD a pierdut un an. „La noi atunci erau două direcții. Direcția asta la care eram eu cu transmisii automate și altă direcție, cu service-uri, cu întreținere. N-a venit pe direcția mea, că era mai greu, a mers pe cealaltă. Dar și așa a rămas repetent”, a dezvăluit Opran. „În anul III sau IV, mai mulţi colegi – cu unii cântam în formaţii, cu alţii aveam alte activităţi – am decis să mai prelungim cu un an. Şi dacă aş mai fi încă o dată în situaţia aia, aş lua aceeaşi decizie. Să mai stăm un an în plus acolo. Şi a fost o întreagă istorie, cu fugă de la examene, fugăriţi prin curtea institutului”, a explicat Dragnea.
La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se mândreşte cu o diplomă de inginer constructor hidrotehnician. Actualul lider ALDE a lucrat, înainte de Revoluţie, ca asistent la Facultatea de Hidrotehnică a Politehnicii din Bucureşti, iar în timpul liceului a cochetat şi cu moda, ca fotomodel.
În categoria politicienilor cu greutate care au început din postura de inginer se regăseşte și liderul PNL Ludovic Orban. Fostul deputat a absolvit Tehnologia Construcţiilor de Maşini în ’88 la Braşov, iar la începutul carierei a lucrat ca inginer stagiar la „Izolatorul Târgul Secuiesc” (1988-1990), inginer tehnolog la „Tractorul Brașov” (1990-1991) și redactor la cotidianul „Viitorul Românesc” (1991-1992).
Subtilități între meseriași
La începutul lunii mai, senatorul Șerban Nicolae, unul dintre „juriştii de casă” ai PSD, și-a apărat amendamentele aduse Legii grațierii prin care erau iertate unele fapte de corupție chiar în faţa şefului său de partid. Nicolae a avut îndrăzneala să declare că Liviu Dragnea „e inginer” şi că n-ar avea nicio şansă în faţa sa la o dezbatere juridică. „Respect orice fel de opinie, dar pe aspectele tehnice nu ar avea câștig de cauză în fața mea nici Liviu Dragnea, care e inginer, nici Sorin Grindeanu, care a terminat matematica, parcă”, a fost replica sfidătoare rostită de Șerban Nicolae. De asemenea, invitat să se prezinte în fața comisiei ce anchetează alegerile din 2009, fostul PDL-ist Radu Berceanu s-a arătat nemulțumit că trebuie să dea explicații „electricianului” Eugen Nicolicea și „bibliotecarului” Mihai Fifor. Nicolicea a absolvit Facultatea de Electronică, secţia Calculatoare Electronice, şi a lucrat ca inginer pe Şantierul Naval Drobeta-Turnu Severin. Ajuns ministru al Economiei în Guvernul Tudose, Mihai Fifor a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie la Universitatea din Craiova, specializarea Filosofie, şi deţine un masterat în literatura română.
Doctor în ştiinţe inginereşti, specializat în inginerie nucleară la Viena, senatorul PSD Şerban Valeca practică arte marţiale din 1976 şi deţine centura neagră 4 DAN la karate. Valeca este preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Karate Tradiţional şi preşedintele european al United World Karate Federation.